Pukinmäen keskustan kaavoitus meni palasiksi

Hok-Elannon liikekeskukseen on hahmoteltu pysäköintitason päälle päivittäistavarakauppa ja muuta liike- ja toimistotilaa. KUVAAJA ARKKITEHTITOIMISTO CIN OY

Pukinmäen asemanseudun kaavoitus startattiin asukastilaisuudella tammikuussa. Jo tuolloin arkkitehti Joakim Kettunen silloisesta Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirastosta väläytteli, että kaavoitus saattaa edetä osa kerrallaan. Niin on myös tapahtunut.

Lähtötilanteessa aikomuksena oli kaavoittaa aseman molemmin puolin olevalle noin kahden hehtaarin alueelle palvelu-, liike- ja toimistotilaa, asumista, pysäköintipaikkoja ja uudistaa kaava-aluetta halkovaa Eskolantietä ja sen poikkiteitä.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi viikko sitten tiistaina yli puolet pienemmän alueen kaavaehdotuksen, joka koskee lähinnä entisen Esson tontin muuttamista 10 000 neliömetrin kokoiseksi liike- ja toimistotaloksi.

– Neuvottelut yksityisten taloyhtiöiden kanssa ovat vielä kesken. Suunnittelu on siis yhä prosessissa, mutta se on hidasta, kun eri toimijoita on paljon, perustelee palastelua kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituksessa työskentelevä arkkitehti Joakim Kettunen.

Uutta asuinrakentamista on mietitty osoitteissa Säterintie 2 ja 4 sekä Eskolantie 1, 3 ja 5. Taloyhtiöitä kiinnostaa edelleen lisärakennusoikeus, mutta asia vaatii vielä neuvotteluja, jotta lisärakentamiseen löytyy yhteinen näkemys.

Kaupungin ja yksityisten lisäksi asemanseudun maanomistajiin lukeutuu Suomen valtio, jolle kuuluu asema ja radanvarsi. Valtio ei ainakaan tässä vaiheessa ole halunnut antaa radan vierustaa kaavoittajan käsiin, koska rautatieyhtiö menettäisi lisäraiteen rakentamismahdollisuuden liityntäpysäköintialueen reunassa.

Asemalaitureiden suunnittelussa valtio on kuitenkin aktiivinen, sillä aseman seudulla ihmisten kokemaan turvattomuuteen halutaan muutos.

– Myös Eskolantien puolen työtä tehdään koko ajan ajatuksella että täydennysrakentamista voidaan mahdollistaa, Kettunen kertoo.

Päättäjille nyt esitellyn kaava-alueen omistaa kaupunki. Kaavamuutosta on toivonut maanvuokralaisena oleva Hok-Elanto. Sen suunnitelmissa pikaruokalana toimivan huoltoasematontin paikalle nousee liikerakennus, jossa on S-Market ja muita kaupallisia palveluja tai myös toimistotilaa. Alkuvaiheessa voi neljännessä ja viidennessä kerroksessa olla varastotilaa, jos kaupan tai toimiston uudet palvelut antavat odotuttaa itseään.

Tässä vaiheessa asemakaavaosastolta luvataan, että Pukinmäen asemanseudun palvelut paranevat. Alueella tulee lisää työpaikkoja. Paikalliskeskuksen hajanainen kaupunkirakenne eheytyy. Lisääntyvän liikenteen järjestelyjä parannetaan.

Arkkitehti uumoilee, että kaavaehdotuksesta saattaa tulla vielä kommentteja. Jos ei, niin asian käsittely siirtyy kaupunginhallitukseen ja sieltä valtuuston päätettäväksi.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliJuhlan aikaa
Seuraava artikkeliEräViikinkien A-nuoret kukistivat Kirkkonummen Rangersin