Aina vain aiemmin

teija loponen

Jouluun on vielä aika lailla tasan kuukausi aikaa, mutta jo nyt siihen liittyviä tapahtumia järjestetään melkoisessa määrin. Joulumyyjäiset ja -markkinat, sekä erilaiset jouluiset tapahtumat ja konsertit kilpailevat kävijöistä. Tarjontaa riittää, niin maksullista kuin ilmaistakin koettavaa. Vuoden tauon jälkeen myös Fallkullassa tullaan pitämään perinteinen suosittu joulutapahtuma, joka on kerännyt navetan ympäristöön satoja perheitä. Toinen yhtä suosittu tapahtuma on Siltamäen Tonttupolku. Lapsiperheiden kannalta on todella mukavaa, että erilaisia jouluisia tapahtumia on niin arki-illoille kuin viikonlopuille ympäri Koillis-Helsinkiä.

Kaikissa perheissä ei joulua voida odotella tai valmistella hyvillä mielin rahavaikeuksien vuoksi. Jotta vähävaraisissakin perheissä joulu olisi koko perheelle iloinen juhla, järjestävät eri yhdistykset ja seurakunta lahja- ja rahakeräyksiä joulupaineita helpottamaan. On Hyvä joulumieli –keräykset, joilla perheille hankitaan lahjakortteja jouluruokien hankintaan sekä seurakunnan organisoima Lahja lapselle keräys. Siinä jaetaan halukkaille vähävaraisten lasten esittämiä joululahjatoiveita, jotka sitten diakonit toimittavat ennen joulua perheeseen. Näin koitetaan varmistaa, että jokainen lapsi saisi ainakin yhden toivomansa lahjan. Kokemuksesta tiedän, että lahjan antaja saa vähintään yhtä hyvän mielen kuin sen saaja. Tämä kampanja käynnistyi maanantaina. Vanhuksille taas on oma joulukukka-kampanja iloa tuottamaan.

Jouluostosten tekoa aikaistamaan on tännekin rantautunut Black Friday ja Cyber Monday, joilla kuluttajien liikkeelle lähtöä yritetään siirtää jo marraskuun puolelle. Kaupan Liiton mukaan joulukuun liikevaihto on noin 25 prosenttia vuoden kuukausikeskiarvoa suurempaa, tavarataloissa ja erikoiskaupassa vieläkin suurempi. Sitä yritetään nyt hajauttaa jo marraskuulle. Samanaikaisesti kuitenkin aineettomien lahjojen antamisesta on tullut suositumpaa. Lahjaksi annetaan hemmottelua ja elämyksiä, itse tuotettuja ja tai ostettuja palveluja. Niiden pohtimiseen on vielä hyvin aikaa.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin lentokentältä suojellaan kolme rakennusta, suihkulähde ja lipputangot
Seuraava artikkeliMilla Paloniemestä Koillis-Helsingin Vuoden yrittäjä