Sampo Mäkelä tavoittelee tauluihinsa onnen tunnetta

Näkymä Vantaanjoen rannalta Tapaninvainiossa. KUVA SAMPO MÄKELÄ

Graafista suunnittelua ja musiikkiakin tekevä Sampo Mäkelä on ripustanut Pukinmäen kirjastoon näyttelyn, jossa hän esittelee viime vuoden aikana harrastuksenaan syntyneitä akvarellitöitä.

Mäkelän tunnelmallisten vesivärimaalausten joukossa välkehtii jo aiemmista näyttelyistä tuttujen kaupunki- ja veneaiheiden lisäksi maalauksia Vantaanjoen varrelta, jonka maisemia hänellä on tapana tarkkailla juoksutossut jalassa.

Tähän aikaan vuodesta, kun jäitä ei vielä ole, joessa ui sorsia ja rannalla puut valmistautuvat talveen.

– Jokapäiväiset lenkit Vantaanjoen varrella herättivät ajatuksen maalata joen heijastuksia ja värejä. Varsinkin näin syksyllä joki on kaunis, kun lehdettömät puut heijastuvat graafisesti veteen ja taivas hohtaa syksyn väreissä, kuvailee Malmilla asuva Mäkelä.

Kaupunkiluonnon lisäksi harrastemaalari tarkkailee ja taltioi pääkaupungin liikennettä, sen ihmisvilinää ja rakennuksia.

– Peilaan maalauksillani myös omaa lapsuuttani kaupungissa, Kalliossa, Alppilassa. Niin hullulta kuin se kuulostaa, minulle tuttuja ja turvallisia ääniä kuusivuotiaaksi asti olivat raitiovaunun kolistelu yöllisillä kiskoilla, paloauton tai ambulanssin sireenin äänet, hän muistelee.

Sampo Mäkelä toivoo, että näyttelyssä kävijöillä herää samoja hyviä tunnelmia, joita hänellä on ollut teoksia maalatessa.

– En julista maalauksillani mitään sanomaa, vaan tavoittelen sitä lapsuuden onnen tunnetta, mikä syntyy, kun värejä ja muotoja laittaa paperille ja yhtäkkiä siitä tuleekin kokonaisuus.

Hänestä kaupunki on haastava ja kiinnostava maalattava.

– On kiehtova ajatus, että paperinpalalle voi luoda kokonaan oman maailmansa. Se on osin todellinen, osin omaa mielikuvitusta.

Pukinmäen näyttelyyn Sampo Mäkelä on suunnitellut omanlaisiaan hulluja päiviä, jossa muutamien satojen euron arvoisen työn voi saada kelpo alennuksella.

Mäkelän pyrkimyksenä on kehittyä kaupunkimaalarina. Kaupungilla liikkuessa hänellä on yleensä kamera valmiudessa.

– Valokuvaan paljon niin, että valokuvat ovat luonnoksia tuleviin maalauksiini. Muutan lopullisessa töissäni sommittelua, värejä ja tunnelmaa omien fiilisten mukaan. Päiväaiheesta voi tulla illanhämyinen lopputulos ja auringonpaisteesta sadetta.

Kaiken kaikkiaan perusjutut viehättävät.

– On huvittavaa kierrellä Euroopan taidemuseoissa ja huomata, että kaikkialla paikalliset maalarit ovat vetäisseet kankaalle samat ”kubistiset Picassot”, samaan aikaan. Se pistää kyllä miettimään, mikä on omaa, mikä lainattua.

Pirjo Pihlajamaa

Sampo Mäkelän kaupunkiaiheisia akvarelleja Pukinmäen kirjastossa 2.-30.11. Ma-to klo 9-20, pe 9-16. Vapaa pääsy. Kenttäkuja 12.

Edellinen artikkeliUmpitiemerkit harvenevat
Seuraava artikkeliMalmin lentokentältä suojellaan kolme rakennusta, suihkulähde ja lipputangot