Miten Puistolaa pitäisi kehittää?

Montako koulukäytössä oleva rakennusta Puistolassa tarvitaan, on yksi pohdinnan aiheista. Puistolanraitin ala-asteen tontilla on myös esikoululaisten parakki. KUVAT TEIJA LOPONEN

Puistolassa järjestetään ensi viikolla asukasilta, jossa Puistolan kehittämisestä puhutaan. Seuraavaan helmikuulle siirtyneeseen asukasiltaan tulevat myös virkamiehet ja apulaispormestari Pia Pakarinen kertomaan kehittämisen edellytyksistä ja kuulemaan asukkaiden toiveita.

-Helmikuussa tarkastellaan koko Puistolan palvelutilaverkkoa, siihen siis sisältyvät kaikki julkiset rakennukset, valottaa kaupunkiympäristötoimialan palvelutilaverkkoyksikön päällikkö Jarmo Raveala. -Tenavatien koulurakennus on yksi osa tätä keskustelua.

Uudessa kaupunkistrategiassa asukkaiden osallisuus on tärkeässä roolissa. Virkamiehet kertovat realiteeteistä, vanhojen tilojen kunnosta, väestöennusteista ja muista tilakysymyksiin vaikuttavista asioista. Asukkaat saavat tuoda esille omia näkemyksiään siitä, onko täydennysrakentaminen vai korjausrakentaminen tärkeämpää, miten tiloja saadaan tehokkaampaan yhteiskäyttöön, onko alueella liikenneongelmia ja niin edelleen.

-Esimerkkinä Jakomäessä päätettiin yhdistää kaksi vanhaa pientä päiväkotia ja kolme koulurakennusta uuteen rakennettavaan korttelitaloon. Keittiötilojen rakentaminen on hyvin kallista ja näin siellä saadaan järkevästi säästöä aikaan ja toisaalta tasokkaita tiloja kaikkien käyttöön, kertoo Raveala.

Puistolassa tullaan siis yhdistämään asukasyhteistyö ja alueellinen palveluverkoston tarkistus.

Virkamiesten oli alun perin tarkoitus tulla jo ensi viikolla pidettävään asukasiltaan, mutta heidän tulonsa päätettiin siirtää helmikuulle.

-Nyt ehdimme tarkistaa kaavoittajien kanssa kaavatilanteen, saada päivitetyt väestöennusteet, tutkia eri rakennusten kuntotiedot ja koulujen ja päivähoidon puolelta heidän tilatarpeensa, valottaa Jarmo Raveala siirron syitä.

-Tulemme ennen helmikuuta ottamaan yhteyttä myös alueen muihin toimijoihin, kuten kirjastoon, nuoristotoimeen ja alueella toimiviin yhdistyksiin selvittääksemme yhteiskäyttötilojen tarvetta. Näin meillä on mahdollisimman kattavat tiedot, ennen kuin tulemme keskustelemaan asukkaiden kanssa.

Tyhjillään seisova hyväkuntoinen Tenavatien koulurakennus on rassannut Puistolan asukkaiden hermoja. Syksyn aikana on saatu avattua keskusteluyhteys vanhasta kansakoulusta kaupungin suuntaan. Vanhasta koulusta toivotaan tiloja niin päiväkodille, esikoululle ja nuorille kuin myös alueen muille toimijoille ja yhdistyksille.

Heimo Laaksosen valtuustoaloite on jo poikinut apulaispormestari Pia Pakariselta lupauksen, että Puistolan palveluja tullaan kehittämään yhteisöllisesti, asukkaat mukaan ottaen. Pakarinen lupaa, että yhteistyö alkaa helmikuussa asukastilaisuudella.

Puistola-Seura haluaa kuitenkin jo nyt Puistolan asukkaat koolle listaamaan alueen tarpeet ja toimijat.

-Kaikki vanhan kansakoulun käytöstä kiinnostuneet kutsutaan tapaamiseen 23.11. miettimään yhdessä, miten kaupungin kädenojennukseen voidaan parhaiten tarttua, kertoo Puistola-Seuran puheenjohtaja Kari Koponen.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKaupunki muuttuu
Seuraava artikkeliMillainen on Siltamäki-Suutarilan tulevaisuus?