Influenssarokotusten siirtyminen kauas ihmetyttää Koillis-Helsingissä

Jakomäen terveysasemankin asiakkaiden on nyt lähdettävä esimerkiksi Oulunkylään tai Kamppiin rokotettavaksi. Kuva Teija Loponen

Maksuttomien influenssarokotusten keskittäminen neljään joukkorokotuspisteeseen tänä syksynä herättää ihmetystä Koillis-Helsingissä.

Yksikään näistä yli 65-vuotiaille senioreille ja muille riskiryhmiin kuuluville tarkoitetuista rokotuspisteistä ei sijaitse koillisen suurpiirin alueella, vaan on matkustettava kauemmaksi: Myllypuroon, Oulunkylään, Haagaan tai Kamppiin.

-Osa väestöstä on kysellyt, että miksi rokotukset siirretään pois omalta terveysasemalta. Ihmisille on selitetty, että Helsinki kokeilee tänä vuonna tällaista tapaa ja katsoo, miten se sujuu, kertoo Jakomäen terveysaseman osastonhoitaja Pirkko Holvitie.

-Aina jos asiat muuttuvat, herättää se kysymyksiä. Nyt koetaan, että on ehkä hankalampaa mennä sinne Kustaankartanoon Oulunkylään. Toki saa mennä rokotukseen myös Kampin palvelukeskukseen, Myllypuron liikuntamyllyyn tai Haagan Hopeatien palvelutaloon. Paikan voi valita oman liikkumisen mukaan, Holvitie jatkaa.

Uudesta rokotuskäytännöstä on päätetty Helsingin kaupungin terveystoimen työryhmässä. Työryhmässä ei olla huolissaan siitä, että seniorit jättäisivät rokotuksen ottamatta siksi, että rokotuspaikka siirtyy kauas.

-Toivomme, että mahdollisimman moni riskiryhmään kuuluva tulee hakemaan rokotuksen. Valitsimme rokotuspisteet huolella eri puolilta kaupunkia hyvien liikenneyhteyksien varrelta, kommentoi ylilääkäri Hannele Kotilainen.

Kotilaisen mukaan influenssarokotusten keskittämiseen on useita perusteluja.

-Aikaisempina vuosina maksutonta rokotusta on jonotettu joillain terveysasemilla jopa ulkopuolella asti. Erillisissä rokotuspisteissä voidaan keskittyä sujuvaan rokotukseen ilman ajanvarausta ja tarjota laajempia palveluaikoja. Tämän vuoksi haluamme kokeilla, sujuuko rokotus paremmin erillisissä rokotuspisteissä.

Miksi koillisen suurpiirin alueella ei ole ainuttakaan rokotuspistettä?

-Koillisen ja pohjoisen Helsingin rokotuspiste on Kustaankartano. Valitsimme rokotuspisteet tasaisesti eri puolilta Helsinkiä. Tätä on suunniteltu pitkään ja arvioimme, että neljä rokotuspistettä olisi riittävä määrä, Hannele Kotilainen vastaa.

Aiempina vuosina senioreiden kohdalla rokotekattavuus on jäänyt varsin alhaiseksi, ja terveysviranomaiset yrittävätkin houkutella entistä enemmän senioreita rokotuttamaan itsensä loppusyksyn ja talven influenssakautta vastaan. Pystyttekö nostamaan senioreiden rokotekattavuutta edellisvuosista vaikka rokotuspaikkoja on nyt harvemmassa?
-Toivottavasti pystymme. Ikäihmisiä rokotetaan aikaisempien vuosien tapaan myös kotihoidossa, sairaaloissa, palvelukeskuksissa ja myös mahdollisen päivystyskäynnin yhteydessä. Eli he, joille liikkuminen on kaikkein vaikeinta, rokotetaan kotikäyntien yhteydessä, kaupungin sairaalassa hoitojakson aikana tai päivystyskäyntien yhteydessä. Lisäksi kaikki riskiryhmiin kuuluvat, jotka asioivat lähiviikkoina terveysasemilla muissa asioissa, saavat rokotuksen käyntinsä yhteydessä, Hannele Kotilainen kommentoi.

Jani Jakonen

  • Mikäli asiakas ei pääse joukkorokotuspisteeseen rokotusviikolla 6.-10.11., voi hän varata ajan terveysasemalle 13.11. lähtien.
  • Rokotuspisteiden lisäksi neuvolat rokottavat raskaana olevat ja pikkulapset neuvolakäynnin yhteydessä.
  • Koululaiset ja opiskelijat saavat halutessaan rokotuksen koulun tai oppilaitoksen terveydenhoitajalta.
Edellinen artikkeliSykkeelle tehdään 10 miljoonalla kampushistoriaa huokuvat toimitilat
Seuraava artikkeliKaamosta