Tapanilan tulipaloa tutkitaan törkeänä tuhotyönä

sanduddin palanut tehdas
Sanduddin vanha tapettitehdas Tapanilassa radan varressa paloi viime viikon maanantaina. KUVA TEIJA LOPONEN

Sanduddin vanhan tehdasrakennuksen palon syy on selviämässä. Tutkijoiden mukaan muutoin tyhjillään olleessa rakennuksessa, tai sen välittömässä läheisyydessä, oli tapahtuma-aikaan luvattomasti nuoria.

Poliisin tiedossa on jo osan nuorista henkilöllisyys, mutta poliisi ei vielä tutkinnan tässä vaiheessa halua kertoa yksityiskohtaisempia tietoja. Epäiltyjen nuorten ikääkään ei ole tarkennettu.

Poliisi tutkii vanhan tapettitehtaan paloa törkeänä tuhotyönä. Henkilövahinkoja tulipalosta ei aiheutunut.

Viime maanantaina iltapäivällä syttynyttä tehdaspaloa oli sammuttamassa kaikkiaan lähemmäs 30 yksikköä, noin 60-70 palomiestä Helsingistä ja Uudeltamaalta.

Sankan savunmuodostuksen ja myrkyllisten savujen vuoksi pelastuslaitos kehotti alueella asuvia sulkemaan ovet ja ikkunat sekä kytkemään ilmastointijärjestelmät pois päältä. Palopaikka oli aivan radan varressa, jonka vuoksi lähijunaliikenne oli pääradalla jonkin aikaa poikki.

Palo jäi jälkisammutuksista huolimatta kytemään ja sammutusyksikkö joutui palaamaan paikalle vielä lauantaina aamupäivällä.

Tehdasrakennuksen vuokralaisten vuokrasopimukset päättyivät kesällä ja sen jälkeen purku-uhan alla ollut tyhjä tehdasrakennus on naapuruston mukaan ollut nuorten suosima kokoontumispaikka.

Paikalla olleiden ja palon sytyttämiseen liittyvien nuorten lukumäärää ja ikää ei ole vielä julkistettu. Alle 15-vuotiaat eivät ole Suomessa rikosoikeudellisessa vastuussa, mutta vahingonkorvausvastuussa ei ole alaikärajaa.

Lasten tai nuorten sytyttämiä paloja on Koillisessa ollut viime vuosina useampia. Viimeisin ennen Tapanilaa oli kesäkuussa Siltamäessä, jossa tulipalo sytytettiin rakenteilla olevien talojen työmaalla. Sytyttäjät olivat ala-asteikäisiä lapsia. Heinäkuussa 2016 Malmilla paloi Kotinummen leikkipuistorakennus. Silloinkin kyseessä oli alaikäisten sytyttämä tulipalo.

Teija Loponen