Viikin Gardenian tropiikki lähti – japanilainen kivipuutarha jäi

Kuiva kivipuutarha avautui yleisölle 2002. KUVA JANI JAKONEN

Viikin Gardenian viherkeskuksen ja trooppisen sisäpuutarhan toiminta on lakkautettu, mutta Gardenian pihapiirissä kasvaa edelleen ulkopuutarhoja ja kasvikokoelmia. Erikoisin ulkotarhoista on koko Helsingissä ainutlaatuinen japanilainen kivi​​puutarha Musui-en. Se on karensui-tyyppinen kuiva kivipuutarha, joka avattiin yleisölle vuonna 2002.
Lähitiedon vieraillessa Gardenian luona syyskuun lopulla japanilainen puutarha näyttää olevan pääosin hyvässä kunnossa. Kivipuutarhan istuskelukatos on ulkopinnoistaan hieman ränsistynyt ja osa sen vieressä olevasta japanilaistyylisestä piha-aidasta on hajonnut ja kaatunut. Puutarhan nurmikko näyttää leikatulta.

Kivipuutarhasta avautuu avoin näkymä Viikin pelloille. Puutarhan ympäristö on koettu eksoottiseksi yhdistelmäksi itämaalaisuutta ja suomalaista luontomaisemaa.

Japanilaisessa kivipuutarhassa järjestettiin häätilaisuuksia ennen kuin Gardenian viherkeskus pitopalveluineen lakkautettiin.

Musui-en -puutarha sijaitsee Gardenian ison lasirakennuksen eteläpuolella. Sen on suunnitellut japanilainen maisemataitelija ja puutarhuri Kazuo Makioka.

Trooppisen sisäpuutarhan lisäksi myös Gardenian kasvihuone, luontokoulu, kahvila ja myymälä ovat lopettaneet. Helsingin kaupunki on yrittänyt myydä Gardenian lasista sisäpuutarharakennusta, jotta rakennusta ei tarvitsisi purkaa.

-Gardenian trooppinen sisäpuutarha oli avoinna viimeisen kerran 30. marraskuuta 2015. Trooppiset kasvit myytiin ja osa niistä hävitettiin. Gardenian piha-alueita pidetään kunnossa toistaiseksi, kerrotaan Helsingin kaupungin rakennusviraston puistosivustolla Vihreät sylit.

Gardenian ulkopuutarhoihin lukeutuu Vihreät sylit -nettisivuston mukaan myös ruusutarha, rinnepuutarha, pionitarha, puukirjasto sekä tuoksu- ja koskettelupuutarha,

Jani Jakonen

Edellinen artikkeliPukinmäen Taidekoulujen uusi rehtori Anu Myllyniemi: Taide on luontaista ihmisille
Seuraava artikkeliHellmanin Konepaja 100 vuotta