Pukinmäen Taidekoulujen uusi rehtori Anu Myllyniemi: Taide on luontaista ihmisille

Anu Myllyniemi haluaa, että lapsiin ja nuoriin suhtaudutaan vakavasti otettavina taiteilijoina. Kuva Teija Loponen

Pukinmäen Taidekoulujen uusi toiminnanjohtaja ja rehtori Anu Myllyniemi on vaikuttunut siitä, millaisella palolla heidän opettajansa tekevät työtään ja että oppilaitoksella on taiteen perusopetuksen osalta Helsingin monipuolisin tarjonta.

-Meillä voi harrastaa luovia taiteenlajeja musiikista tanssiin, sanataiteesta kuvataiteisiin ja sirkuksesta teatteriin.  Tarjontaa on myös koko perheelle jopa niin, että perheenjäsenet voivat harrastaa samassa ryhmässä esimerkiksi perhesirkuksessa ja taidepompussa, kiittelee tuore toiminnanjohtaja Anu Myllyniemi.

Pukinmäen Taidekoulussa käy viikoittain noin 550 harrastajaa. Taideopettajia on 20.

-Laaja tarjonta aikaansaa sen, että oppilaitamme tulee aina Espoota ja Vantaata myöten.

Taideharrastusten suosio ei sinällään yllätä Myllyniemeä, sillä hän toteaa, että taide on luontaista ihmisille.

-Lasten leikithän ovat täynnä tanssia, esiintymistä, laulua ja musiikin muodostamista eri tavoin lasten tietämättä, että kyseessä on taiteen esittäminen ja luominen. Taidekouluissa näitä sitten kehitetään eteenpäin.

Anu Myllyniemi on valmistunut teatteri-ilmaisunohjaajaksi Helsingin AMK Stadiasta vuonna 2005. Edelliset kymmenen vuotta Myllyniemi on työskennellyt Tikkurilan Teatterissa teatteriopettajana taiteen perusopetuksen parissa. Pukinmäen Taidetalolla hän on ollut teatteriopettajana vuodesta 2006 lähtien sekä ollut kehittämässä Mustasaaren kesäteatterin syntyä ja esityksiä.

Viimeisin opiskelujakso oli taidekasvatus Jyväskylässä, josta hän on juuri valmistunut filosofian maisteriksi.

-Ensimmäisen tutustumiskäyntimme vuonna 2008 Mustasaareen muistan edelleen elävästi. Jäät eivät olleet vielä sulaneet kokonaan, joten menimme sinne pienellä veneellä. Minä seisoin keulassa rikkomassa jäitä, Pekka Laine-Mäkinen souti ja silloinen rehtori Veijo Muroke piti sormeaan veneen pohjassa olevassa reiässä, ettei vesi pääsisi sisään!

Viime vuosina Mustasaaressa on nähty kesän aikana parikin eri esitystä, eri taiteenaloja yhdistäviä, sirkusta, musiikkia ja teatteria sisältäviä näytöksiä.

-Esitykset tarjoavat erinomaisen kanavan lapsille päästä esiintymään ja kokemaan taiteentekoa. Myös yleisö saa hienon kokemuksen ja näkee, että jo varsin pienet lapset kykenevät hienoihin suorituksiin.

Pukinmäen Taidekouluja Anu Myllyniemi on johtanut varsinaisesti elokuun alusta.

-Olen kokenut, että Taidetalossa parasta on sen monipuolisuus. Samoin se, että olemme hyvin joustavia ja valmiita kuulemaan harrastajien toiveita. Toiminnan mielekkyys ja tekemisen palo ovat tärkeitä menestykselle. On hienoa, että esimerkiksi äiti ja tytär voivat harjoitella soittoa yhdessä, ja että tarjontaa löytyy koko perheelle ja myös aikuisille.

Myllyniemi pitää tärkeänä sitä, että jatkuvasti etsitään erilaisia keinoja luovuuden kehittämiseen. Samaten opettajien on tärkeää kokea työnsä mielekkääksi ja päästä kehittämään opetusta.

-Monitaiteellisuus on meillä tärkeässä osassa ja antaa osaltaan opettajillekin erilaisia mahdollisuuksia kehittää omaa tekemistään. Samalla se edistää yhteisöllisyyttä ja tutustuttaa muiden tekemisiin ja osaamiseen, Myllyniemi huomauttaa.

Rehtorin mielestä merkityksellistä on myös se, että taitojen opettamisen ohella lapsiin ja nuoriin suhtaudutaan vakavasti otettavina taiteilijoina, jotka käyttävät potentiaaliaan uuden luomiseen ja kriittiseen ajatteluun.

Hän haluaa kehittää Taidekouluja entistä vahvemmaksi yhteisöksi, jossa ammattilaiset ja harrastajat kohtaavat monimuotoisen ja omaehtoisen taiteen äärellä.

-Minun tehtäväni on innostaa ja luoda edellytyksiä sekä lähteä yhdessä toteuttamaan esitettyjä toiveita.

Parhaillaan työn alla ovat hallinnon rakenteen ja uusien taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmien luonti. Pukinmäen Taidetaloilla on parhaimmillaan ollut yli 800 oppilasta ja 30 opettajaa.

-Tuolloin toimintaa sivusta seuranneena en voinut käsittää, miten Veijo Muroke onnistui yksin huolehtimaan kaikesta. Minulla on apunani erittäin taitava ihminen, tuotantokoordinaattori ja kurssisihteeri Elisa Gylling täällä toimistolla. Opetuspaikat ovat nykyään Unikkotiellä, Erkki Melartinintiellä ja täällä Säveltiellä, Anu Myllyniemi kertoo.

Rehtorin tehtävästä huolimatta Anulla riittää vielä vähän aikaa omillekin harrastuksille, joihin kuuluu muun muassa mandoliinin soitto. Hän on mukana kahdessa musiikki-duossa ja tehnyt teatteriproduktioita useissa eri kokoonpanoissa sekä edelleen keikkailee tarinateatteri Foxtrottin puitteissa.

-Lenkkeillä yritän myös, sillä luovuuden lisäksi kunnosta on pidettävä huolta.

Taiteellista työtäkin rehtori Taidekoulussa tekee, parhaillaan on valmistumassa joulun alla esitettävä Lumikuningattaren maailma –esitys, joka käsittelee ilmastonmuutosta ja globaalia epätasa-arvoa Bertolt Brechtin eeppisen teatterin hengessä.

-Esitys tulee sisältämään sirkusta, teatteria, musiikkia ja tanssia. Työstämme sitä yhdessä Susanna Keski-Kohtamäen ja Emilia Lindbohmin kanssa. Ja nyt koululaisten syyslomalla meillä on tarjolla Leikkiteatterikurssi alakouluikäisille sirkussalilla, rehtori Anu Myllyniemi paljastaa.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliHarmautta
Seuraava artikkeliViikin Gardenian tropiikki lähti – japanilainen kivipuutarha jäi