Harmautta

teija loponen

Eilen vietettiin Aleksis Kiven päivää, joka on samalla suomalaisen kirjallisuuden päivä. Kivi oli ensimmäinen suomalainen ammattikirjailija, joskin hänen esikoisromaaninsa Seitsemän veljestä jäi hänen ainoaksi romaanikseen. Näytelmiä, runoja ja kertomuksia Kiveltä syntyi useampiakin. Kivi oli kuitenkin ensimmäinen kirjailija, joka kirjoitti suomen kielellä romaanin. Tännekin, tarkemmin Tapanilaan, Aleksis Kivi liittyy. Hän asui ensimmäisen Tapanilassa toimineen radanvartijan, sittemmin torpparin, Anders Gustav Franzenin luona Tapanilassa muutaman viikon vuonna 1870. Tältä ajalta periytyvät ne Tapanilan katujen nimet, jotka pohjautuvat Kiven Seitsemän veljestä -romaaniin. Muutoin Kiven Mosassa vierailu ei ollut kovin piristävää kenellekään, kirjailijan kunto oli heikko ja juomat liian vahvoja.

Lokakuu ja tuleva marraskuu ovat keleiltään ja valoisuudeltaan aika synkkää aikaa. Iltojen pimeys pitää ihmiset sisällä ja sade saa ulkoiluajatukset karisemaan.. Piristystä elämään voisi saada kyläilyistä, kutsumalla ystäviä käymään. Tai harrastuksista, jos vain saa itsensä lähtemään liikkeelle. Malmitalon edullinen kulttuuritarjonta on hyvä vaihtoehto kotona istumiselle ja miten kutsuvalta Malmitalo näyttääkään iltavalaistuksessaan. Koko perheen yhteisiä harrastuksia voi löytää liikunnasta tai taideharrastuksista, niitäkin löytyy lähinurkilta. Ulos lähtiessä täytyy vain muistaa kiinnittää huomiota näkyvyyteen, ne heijastimet vihdoin esiin!

Kahden viikon päästää vaihdetaan kesäajasta talviaikaan ja siitä parin viikon päästä juhlitaan isiä. Samoille tietämille osuvat Mosan Kaamosiltamat. Näiden juhlien jälkeen ryhdytäänkin jo tiukasti valmistautumaan eläviin adventtikalentereihin, joita päästään toivottavasti kokemaan ainakin Tapanilassa ja Malmilla, ehkäpä jossain uudessakin kaupunginosassa. Joulun hiljakseen lähestyminen näkyy jo kaupoissa, joiden hyllyt on ladattu kalentereilla, konvehtirasioilla ja pimeyttä karkottavilla valoketjuilla pihoille ja parvekkeille. Harmaus siis vaihtuu valoihin.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliUusi Kotinummi valmistunee toukokuuksi 2019
Seuraava artikkeliPukinmäen Taidekoulujen uusi rehtori Anu Myllyniemi: Taide on luontaista ihmisille