Rasteilla Pukinmäki tuli paljon tutummaksi

Ulla ja Raine Gunnari ihastelivat Madetojan palvelutalon kuntosalia toimintaterapeutti Anu Kuoppalan johdolla. KUVA JANI JAKONEN

Puxun Rastit -tapahtumassa viime lauantaina tutustuttiin moniin sellaisiin paikkoihin, joihin ei normaalisti tulisi lähdettyä. Asukkaat kiersivät eri kohteissa keräämässä tapahtumakarttaan vähintään kuusi rastia, jotta pystyi osallistumaan palkintojen arvontaan. Monet asukkaat lähtivät ulkoilumielellä tutustumaan muun muassa nuorisotaloon, kristilliseen kouluun, vanhusten palvelutaloon sekä paikallisten järjestöjen ja yritysten toimintaan.

Seurakunnan pyörittämässä nikkaripajassa oli rastien kerääjiä välillä tungokseen asti.
-Olemme asuneet Pukinmäessä kolme vuotta. Puxun Rasteilla näkee hyvin Pukinmäkeä ja tutustuu paikkoihin, joihin ei tavallisessa arjessa tulisi lähdettyä, kertoi Laura Vähäsarja.
Mukana olivat lapset Luukas ja Miika Nordgren.
-Lisäksi tämä tapahtuma tuo tiettyä jännitystä pojille. Liikutaan kartan kanssa paikasta toiseen, kerätään rasteja ja sitten lopuksi katsotaan, tuleeko pieni arpajaisvoitto.
Seurakunnan vapaaehtoistyöntekijät Hannu Pienkellomäki, Pentti Nieminen ja Ahti Niskanen esittelivät Pukinmäen nikkaripajan toimintaa.
-Täällä on nyt käynyt ihmisiä, jotka ovat asuneet 35 vuotta Pukinmäessä, mutta eivät ole tienneet, että täällä on tällainen paja toiminnassa. Monet eivät tiedä, että nikkaripajaan pääsee ilmaiseksi nikkaroimaan, eli korjaamaan jotakin vanhaa tai tekemään uutta. Me autamme ja neuvomme missä vain osaamme.
Rastia hakemaan tullut Anja kertoi korjauttaneensa nikkaripajassa vanhan keinutuolinsa.

Madetojan palvelutalossa vieraili Puxun Rastit -tapahtuman aikana satakunta lähiseudun asukasta.
-Kiva nyt käydä, kun ei normaalisti tiedä, mihin voi mennä suoraan sisään. Vähän vieraampi paikka minulle. Asun Pihlajistossa. Siistiltä paikalta vaikuttaa. En usko, että ilman tätä tapahtumaa olisin tullut tänne tutustumaan, kertoi Kaarina.
Vanhusten palvelutaloja ei yleensä mielletä paikoiksi, joissa voisi olla kaikille avointa toimintaa. Kynnys astua sisään voi olla korkea muulloin kuin Puxun Rasteilla.
-Monet ovat yllättyneet siitä, että lounasta voi maksua vastaan tulla syömään kuka tahansa. Pieni kuntosalimme on palvelutalon asukkaiden lisäksi suunnattu lähiympäristön ikäihmisille. Kuntosali on ilmainen ja se on avoinna arkisin kello 8-10 ja kello 15-16, kertoi toimintaterapeutti Anu Kuoppala.
Vastikään Pukinmäkeen muuttaneet Ulla ja Raine Gunnari tutustuivat Madetojan palvelutaloon nyt ensimmäistä kertaa.
-Oikein mukavalta vaikuttaa. Varmasti tulee jatkossakin poikettua täällä, vaikka lounaalla.
Palvelutalossa yhden rastin sai kerättyä myös Pukinmäen Martat ry:n esittelypisteeltä.
-Meille on itsestäänselvyys, että olemme alueellisena toimijana mukana tässä tapahtumassa joka syksy. Kerromme kävijöille, että mitä kaikkea toimintamme pitää sisällään ja että kaikki kiinnostuneet voivat tulla mukaan, kertoi puheenjohtaja Marjukka Hautanen.

Seurakunnan Porttikahvila oli ajoittain täynnä rastien kerääjiä. Marja-Liisa Holopainen oli aiemmin käynyt Pukinmäen kirjastossa ja Lions Clubin esittelypisteessä, ja aikoi kahvittelun jälkeen jatkaa rastien keräämistä.
-Puxun Rastit on hyödyllinen tapahtuma varsinkin sellaisille uusille alueen asukkaille, jotka eivät vielä ole Pukinmäen erikoisuuksiin tutustuneet. Lisäksi jos ei vaikkapa ole pieniä lapsia perheessä, niin alueen yhdistyksiin ei välttämättä ole tarvetta tutustua. Nyt on mahdollisuus tutustua eri paikkoihin ja yhdistyksiin, Holopainen kertoi.
Riitta Mertenmaa oli liikkeellä sauvakävellen.
-Mukava ilma kiertää rasteja. Aamulenkki tulee samalla. Madetojan palvelutalo ja kirjasto ovat entuudestaan tuttuja paikkoja, mutta Säveltäjänpuisto on vähän vieras paikka. Porttikahvilassa olen muutamia kertoja käynyt, Harmi, että vieressä ollut kirpputori lopetti, Mertenmaa sanoi.

Puksun Rasteilla oli harvinainen tilaisuus kurkata sisään Helsingin Kristilliseen kouluun, sillä normaalisti koulun ovet ovat lukossa eivätkä sinne ulkopuoliset pääse.
-Aika tuntematon paikka tämä minulle on. Lasten houkuttelemana nyt tulimme. Eskarilaisen tyttären vuoksi kouluvaihtoehtojen kartoitus on ajankohtaista, kertoi pukinmäkeläinen Sanna.
Koulun rehtori Jari von Becker esitteli kiinnostuneille koulun tiloja, kuten uuden lattian saanuttua liikuntasalia. Monet lähiseudun asukkaat eivät välttämättä tiedä, että entisen Pukinmäen ala-asteen tiloissa toimii nykyään Kristillinen peruskoulu.
-Meillä on tällä hetkellä hyvin tilaa. Jopa sata oppilasta lisää voitaisiin ottaa. Nyt meillä on 160 oppilasta, Jari von Becker sanoi.
Kristillinen koulu herätti nyt erityistä kiinnostusta siksi, että sen yhteydessä on elokuussa avattu kristillinen päiväkoti Pursu.
-Jotkut kävijät ovat ihmetelleet, eikö päiväkoti Pieksua enää olekaan. Kaupungin omistama Pieksu toimi koulun viereisessä rakennuksessa. Olen kertonut, että Pieksun lakkauttaminen ei liity meihin, vaan kristillisen koulun yhteyteen on perustettu uusi kristillinen päiväkoti, kertoi päiväkodin johtaja Katri Pekonen.

Jani Jakonen

Edellinen artikkeliJakomäessä 27% omistusasuntoja – lisää pientaloja rakenteilla
Seuraava artikkeliVuoden pimein aika