Puro solisemaan talkoilla

longinojatalkoot
Kuvassa talkooväkeä Longinojalla viime vuonna. Kuva Maaret Ahlsved

Longinojaa laitetaan Savelan kohdilla talkoilla kuntoon tulevana sunnuntaina. Talkoiden tavoitteena on palauttaa oja takaisin solisevaksi puroksi.

Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura (SKES) ry järjestää yhdessä Savela-seura ry:n kanssa Savelassa virtaavalla Longinojalla kunnostustalkoot sunnuntaina 1.10. Longinoja on SKES:n pitkäaikaisin kunnostuskohde.

Talkoissa oja palautetaan takaisin solisevaksi puroksi lisäämällä kiviainesta puroon kalojen ja ihmisten iloksi. Talkoissa puhdistetaan myös aikaisempien vuosien kutusorakot valmiiksi odottamaan puhtaina taimenten syksyisiä kutukarkeloita. Kaupunki on järjestänyt kiviainesta kunnostusurakkaa varten purolle.

-Viime vuoden purotalkoissa rikoimme osallistuja ennätyksen, kun lähes kuusikymmentä talkoolaista talkoili Savelassa. Uskon, ja toivon että tämän vuoden talkoot vetävät vielä enemmän vapaaehtoisia.

Talkoissa on myös tarjoilua, talkoolaisille eväät lahjoittaa Malmilta lähtöisin oleva Sea Good Oy Fort Deli joka on myös puron pitkäaikaisin tukija, kertoo Juha Salonen.

Tämän vuoden erikoisuus on Longinoja Cafe.

-Longinoja Cafe löytyy talkooalueen vierestä. Kahvilassa on nähtävillä upeita puroaktiivien ottamia luontokuvia ja pullakahvit saa nauttia veloituksetta, maksuksi riittää kiitos ja hymy. Kahvilan tarjoaa Vaasan, Valmarin sekä Longinojan puroaktiivit, valaisee Salonen.

Talkooalue sijaitsee Savelan alueella lähellä Vantaanjokea. Autolla tulevien kannattaa suunnistaa Helsingin yhteiskoulun parkkipaikalle, Lucina Hagmanin kuja 4. Perille pääsee kävelemällä puroa alavirtaa noin 400 metriä.

Parkkipaikkoja löytyy myös Savelantien sekä Ratavallintien varrelta. Yksi vaihtoehto on matkustaa junalla Pukinmäen asemalle tai busseilla 69, 70, 71, ja 553K, joilla kaikilla pääsee lähelle talkoopaikkaa.

-Sopiva talkoovarustus on säänmukainen vaatetus sekä reipas talkoohenki! Lisäksi mukaan voi ottaa oman lapion, rautakangen, talikon, kottikärryt taikka taljan, muistuttaa talkooisäntä.
Talkoolaisia ei ole vakuutettu järjestäjien toimesta.

Talkoot käynnistyvät kello 10.00 alkaen. Lisätietoa ja ilmoittautuminen Juha Saloselta, juha.salonen@skes.fi,  tai Matti Saloselta, 050 359 0414.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTapanilan Tapaus 15 vuotta
Seuraava artikkeliJakomäessä 27% omistusasuntoja – lisää pientaloja rakenteilla