Pitkän linjan muusikolla levynjulkistus Viikissä: Mirkalla on tärkeä agenda

Mirkka haluaisi ihmisten keskittyvän siihen hyvään, jota jokaisesta löytyy. Kuva Jyri-Pekka Puolakangas

Viikin kirkossa pidetään heti syksyn alkuun kevyen musiikin konsertti, joka on samalla malmilaisen Mirkka Paajasen debyyttilevyn julkistamiskonsertti. Mirkka on ensilevystään huolimatta musiikin saralla vanha ja arvostettu tekijä, hän on pitkään keikkaillut Samuli Edelmannin ja monien muiden artistien rinnalla.

-Musisoin koko lapsuuteni kuoroissa, orkesterissa ja yksityistunneilla sekä lauluyhtyeessä, mutta merkittävin sysäys tapahtui vuonna -98 kaverini perustaessa bändin ja pyytäessä minut laulamaan siihen taustoja. Etenin bändin solistiksi ja niin urasuunnitelmani liikunnanopettajasta vaihtui musiikkiin.

Lukion ja Jyväskylän konservatorion jälkeen Mirkka valmistui Helsingin Stadiasta laulupedagogiksi saadakseen jonkun ”oikean” ammatin.

-Sisimmältäni olen muusikko ja lauluntekijä ja sillä olen elättänytkin itseni. Stadiassa Sakaran Lasse vinkkasi minusta Edelmannille ja vuodesta 2007 aloin keikkailla niin Samulin kuin muidenkin artistien taustalla, kertoo Mirkka musiikkitaipaleensa taustoista.

Mirkka Paajanen on varsin monipuolinen muusikko, hän sekä soittaa, laulaa, että tekee biisejä itselleen ja muille artisteille.

-Biisienteko on intohimoni, mutta se kulkee käsi kädessä laulamisen kanssa, sillä biisit on tehty jaettaviksi. Lisäksi silloin kun ääni on kunnossa niin laulaminenhan on myös todella terapeuttista ja mukavaa.

Mirkka tekee kappaleensa useimmiten pianolla.

-Mutta on niitä tullut tehtyä myös kitaralla ja yksi mandoliinillakin. Lisäksi soitan viulua ja kiertueilla käteen lyödään milloin mikäkin rytmisoitin.
Solistina Mirkka on esittänyt sekä omia että muiden tekemiä kappaleita. Laulajana hän toteaa, että molemmissa on puolensa.

-Omat biisit ovat minulle hyvin henkilökohtaisia ja menevät tunteisiin, jolloin niitä on sekä helpompi että vaikeampi laulaa. Toisaalta ei tarvitse etsiä oikeaa tunnetilaa, mutta vastaavasti joskus itku kurkussa on vaikea laulaa, hän hymähtää. -Coverbiisejä on versioitu iät ajat ja niiden kanssa osaa ottaa rennommin.

Omien biisien kuuleminen muiden artistien esittämänä tuntuu aina hyvältä.

-Tuntuu hienolta, että ne biisit saa aina vähän omanlaisensa vaatteet riippuen kuka niitä pukee. Toki toisinaan huomaa, että jää kaipaamaan jotain rytmisiä tai melodisia juttuja, jotka mielestäni kuuluvat sävellykseen, mutta artistit ovat voineet muuttaa ne tietämättään tai tietoisesti. Mutta sekin on osa biisintekijän arkea, että jokainen tekee niistä oman versionsa ja niin sen pitääkin mennä.

Mirkka kertoo tekevänsä omaa soolouraa juuri siksi, että voi laulaa biisit omalla tavallaan ja omilla painotuksillaan, kertoa tarinan eri valossa, eri tulokulmasta.

-Sovituksilla saa aikaan hämmentävän paljon sävyjä teksteihin ja biisin matka demosta levytetyksi on aina todella mielenkiintoista seurattavaa.
Mirkan kappaleiden takana on tiettyjä tavoitteita.

-Agendani on piirtää mahdollisimman tarkkanäköistä kuvaa ihmisyydestä ja elämästä, nähdä ja tulla nähdyksi, kulkea rinnalla ja uskaltaa sanoa ääneen ja valaa sekä itseeni että kuulijoihin rohkeutta kohdata tunteita ja asioita, mitä ne ikinä ovatkaan.

-Taustani on kirkon piireissä ja haluaisin sanottaa paljon niitä asioita, joista mielestäni kirkossa on liian usein vaiettu, Asioista, jotka on ”väärin” tai ”ei toivottuja tunteita tai ilmiöitä”. On ollut surullista huomata, kuinka helposti ihminen ohitetaan hengellisyyden nimissä ja monet tärkeät psykologiset vaiheet sivuutetaan rukouksella auta tai armahda sen sijaan, että ihminen auttaisi itse itseään ja uskaltaisi kysyä jokaisen tilanteen kohdalla tai oivalluksen jälkeen uuden tarkentavan kysymyksen.

Mirkka toivoo, että hänen musiikkinsa äärellä sekä hänellä itsellään että kuulijalla olisi lupa olla arvottamatta asioita. Ottaa ne vastaan ja uskaltaa kohdata kaikki asiat osana ihmisyyttä, olla hetki ilman oikeaa ja väärää tai valmiita vastausta, olla läsnä ja auki.

Kaikki Mirkan debyyttilevyn biisit on valittu erittäin huolella isosta määrästä biisejä ja jokainen on hänelle hyvin tärkeä.

-Levyn nimikkobiisi ”Että muistaisit saman” on valittu juuri siitä syystä, että se tiivistää suurimman toiveeni. Sen, että voi kun me haluaisimme muistaa toisistamme sen hyvän mitä meissä on ja mitä meistä jää, että keskittyisimme hyvään.

Mirkan levy ilmestyi jo 3.3.

-Siis samana päivänä Kuustosen Mikon kanssa ja tuolloin alkoi myös Mikon levynjulkkarirundi, jolla olin mukana. Oma julkkarini jäi siinä tohinassa pitämättä. Havahduin kuukausi sitten, että ne on edelleen pitämättä ja koska Viikin kirkon keikka oli sovittu ja olin saanut puhuttua bändin mukaan, niin tuntui, että ainekset on nyt kasassa.

Mirkan taustalla musisoivat Markku Perttilä kitarat, Pasi Ryökkynen basso, Abdissa Assefa perkussiot ja Ville Riippa koskettimet ja koneet.

Malmin tienoilla Mirkka ei ole aiemmin esiintynyt. Oulunkylässä on Nojatuoli-kirkkoja kuvattu useampi vuosi ja niistäkin Mirkka on monille tuttu.

Juuri nyt Mirkka Paajanen tekee biisejä useille eri artisteille ja työstää sekä biisinteko-workshoppien oppimateriaalia, että tunteiden käsittelyyn liittyvää lasten musatapahtumaa kouluihin.

-Sen kautta haluisin antaa myös lapsille työkaluja kohdata ja käsitellä omia tunteitaan ja erilaisuutta. Uusi levy on myös suunnitteilla, samoin joululevy ja molempiin on tehtynä jo useampi biisi, ehtivä muusikko listaa.

Teija Loponen

Mirkka Paajasen Että muistaisit saman -konsertti Viikin kirkossa sunnuntaina 24.9. klo 18. Vapaa pääsy, ohjelma 10 e.  Kolehti Kirkon Ulkomaanavulle.

Edellinen artikkeliKirkkoherranvirasto remonttiin ensi vuonna
Seuraava artikkeliPuistolan Haarikka Seppo Wiralle