Malmilla meluisa mielenilmaisu

BF:n koneita huollossa, huoltotoimenpiteet eivät pihamaalla suju. KUVA MARK BAKER

Malmin lentoasemalla koettiin perjantaina puoliltapäivin varsin meluisa mielenilmaus. Autojen äänitorvia soitettiin vartin verran osoittaen näin vastustusta kaupungin tavalle hoitaa lentokentällä toimivien yritysten elinkeinonharjoittamismahdollisuuksia.

-Kaikki olivat barrikadeilla, siellä oli satoja ihmisiä, kertoo BF-lennon operatiivinen johtaja Mark Baker.

Juuri BF-lento kärsii tällä hetkellä ehkä eniten kaupungin toimista, sillä sen kymmenen konetta seisovat kuun alusta irtisanotussa hangaari ykkösessä.

-Ei meillä ollut mitään paikkaa mihin siirtää koneet perjantaina. Ja ei niitä ainakaan huoltaa ja korjata voi taivasalla, Baker murisee.

Yritys jatkaa vuokranmaksuaan ja pitää koneet puolikkaassa hallissa, kunnes heidän tekemänsä tarjouksen oikaisuvaatimus ja sen jälkeen tehty toinen tarjous on käsitelty.

-Puoli hallia on tyhjänä nyt ja siellä voi kaupunki järjestää niitä tapahtumiaan. Olemme tarjoutuneet jopa jakamaan hallin lasiseinällä, jotta tapahtumiin tulevat näkisivät hallia sen omassa elementissään, elämyksellisesti. Tosin eihän kaupunki vielä ole saanut läpi kaavamuutosta ja käyttötarkoituksenmuutosta, joten ei kait täällä laillisesti vielä voi mitään tapahtumia sisällä pitääkään, mies ihmettelee.

Kaupungin puolelta tarjottiin entistä Patrian hallia lentokouluille, mutta sen sai se, joka tarjosi eniten. Näin 48 vuotta Malmin kentällä toiminut BF-lento jäi kodittomaksi.

-Sen jälkeen kaupunki tarjosi meille kahdeksi vuodeksi vuokratonttia pressuhallia varten. No sen pystyttäminen maksaisi 300 000 euroa, kuka sellaiseen investointiin pystyy, kun vuokra-aikaa saa vain kaksi vuotta. Ei siihen saa lainaakaan, Mark Baker hämmästelee.

Helsingin kaupunki ei aio vuokrata alkuperäistä lentokonehallia enää ilmailukäyttöön, vaikka lentotoiminta kentällä jatkuu vähintään vuoden 2019 loppuun.

Tosin Bakerin tiedon mukaan DC3-yhdistykselle kaupunki tarjosi tilaa hangaarista, mutta yhdistys piti hintaa liian kovana.

Finnavian lähdön jälkeenkin on Helsinki-Malmi on edelleen Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä. Operaatiomäärä on laskenut hieman viime vuodesta, mutta esimerkiksi heinäkuussa kentällä oli lähes 4000 operaatiota.

Kenttää on operoinut vuodenvaihteesta lähtien Malmin lentokenttäyhdistys ry, jonka puheenjohtaja Niko Lamberg on tyytyväinen toiminnan vakiintumiseen.
-Valtavasti käytännön operointiin vaikuttavia asioita muuttui vuodenvaihteessa, mutta lentäjät ovat omaksuneet uudet toimintamenetelmät hyvin. Viime vuonna tekemämme ennusteet liikenne- ja jäsenmääristä ovat jo ylittyneet, ja lentokoulutus on jatkunut aktiivisena, kertoo Lamberg. ”
BF-Lento Oy:n Mark Baker on työskennellyt kentällä kymmeniä vuosia. Hän kertoo, että myös kansainvälisiä lentoja kentällä on ollut jatkuvasti.
-Liikelentoja, mittauslentoja, matkailijoita, ja kävipä täällä heinäkuussa vieraisilla jopa amerikkalainen maailmanympärimatkaaja vuoden 1944 Beechcraft-koneellaan, kertoo Baker. –Ja koko kesän täällä oli kansainvälisiä ilmakuvauksia tekeviä koneita.

Teija Loponen

 

Ääninäytteen mielenilmaisusta voi kuunnella tästä:

Edellinen artikkeliOmenapuut kävivät lähellä kuolemaa
Seuraava artikkeliHyvän tuulen Si-Su-päivät