Jakomäessä siivoukseenkin liitetään taide-elämyksiä

Esitystaitelija Jonna Lehdon ja muusikko Olli Karin Pitkin Poikin-esitystuokio leikkipuistossa. Kuva Annuska Dal Maso

Jakomäessä on saatu nauttia jo toista vuotta Helsingin malli -taidetoimijoiden verkostoon kuuluvien eri tahojen tuottamista taide-elämyksistä. Taidetta arjessa on koettu monin tavoin.

Yksi alueella toimivista taiteilijoista on Pia Lindy. Hän on tanssija, koreografi, opettaja ja organisoija, joka on ihastunut Jakomäen monimuotoisuuteen, luontoon ja ihmisiin. Hän on ideoinut tapahtumia ja ollut toteuttamassa niitä kulttuuriyhdistys Lilan nimissä Jakomäen Taidekuurin toiminnassa sekä tällä hetkellä toteutuvassa Lähiöballadeja Jakomäessä -projektissa.

-Jakomäki on todellinen helmi lähiöiden joukossa. On antoisaa työskennellä taiteilijana keskellä arkea ja ehdottaa taidetta välillä myös sellaisiin paikkoihin, joissa kukaan ei voi välttyä sitä huomaamasta. Meillä on ollut tapahtumia, joissa asukkaat ovat voineet osallistua taide-elämysten tuottamiseen, sekä esityksiä ja työpajoja, jotka ovat toivottavasti tuottaneet ihmisille monenlaisia elämyksiä ja kokemuksia ilahduttaen heitä, Lindy toteaa.

Yksi Lähiöballadeja -projektin tapahtumista on esitystaiteilija Jonna Lehdon ja muusikko Olli Karin toteuttama Pitkin Poikin -esityssarja. Pitkin Poikin-esitykset ovat Jakomäen piha-alueita tutkailevia ja niistä inspiroituvia, sanattomia, hieman klovneriaan kallistuvia esitystuokioita. Näitä esityksiä on jo nähty ja tullaan näkemään lisää leikkipuistossa, päiväkotien pihoissa ja muissakin ympäristöissä.

Lähiöballadeja Jakomäessä on osa monivuotista Pia Lindyn ja työryhmän Vaelluksia Lähiöissä -projektia, jossa taiteellisen toiminnan ja tapahtumisen ympäristönä on lähiö kaikkina sen vuorokauden aikoina. Projektissa pohditaan miten taide asettuu erilaisiin ympäristöihin. Lähiballadeja Jakomäessä koostuu touko-lokakuun aikana tapahtuvista erilaisista esityksistä, työpajoista ja kohtaamisia yksittäisten ihmisten tai ryhmien ja taiteilijoiden välillä vaikkapa kerrostaloasunnossa, talon pihalla, lähimetsässä, bussipysäkin katoksessa, leikkikentällä, ostarilla tai palvelutalon puutarhassa. Lähiöballadeja työryhmään kuuluvat Lindyn lisäksi tanssi- ja esitystaiteilijat Jonna Lehto ja Heini Nukari, muusikko Olli Kari sekä valokuva-ja yhteisötaiteilija Annuska Dal Maso.

-Lähiöballadit ovat trilogia, jolle haen apurahaa aina vuosi kerrallaan. Tämän vuoden Lähiöballadeille on rahoitus olemassa, ensi vuodelle se on haussa, kertoo Lindy.

Pia Lindy on käynyt Vuorensyrjän palvelutalossa Jakomäen taidekuurin puitteissa jo keväästä 2016 lähtien vetämässä Kehon tuntu ja luova liike-tuokioita.

-Lähiöballadeja -työryhmän taiteilijat ovat kesän aikana vierailleet näissä tuokioissa. Tuokiot ovat antaneet paljon myös meille taiteilijoille, sillä osallistujat ovat olleet niin innoissaan ja heittäytyviä. Taide todella sopii arkeen ja kaikkiin paikkoihin.

Yhdenlainen taide arjessa-idea on myös tuoda taiteilija kirjastoon päiväksi kuin residenssiin.

-Eli taiteilija työskentelee kirjastossa normaalia työpäiväänsä harjoituksineen kaikkineen. Kirjaston asiakkaat voisivat siinä sivussa seurata, mitä kaikkea taiteilijan työpäivään mahtuu. Residenssipäivä voi myös päätyä esitykseen ja yhteiseen keskusteluun.

Lähiöballadeja-projektin seuraavassa tapahtumassa yhdistyy Jakomäen siivousta ja esityksiä.

-Siinäkin tavoitteena on yhdistää taidetta ja arkea. Yhteistyökumppanina on Stara, joka tuo siivousvälineet paikalle. Tarkoitus on huomenna torstaina siivota päivällä muun muassa lasinsiruja Muinaisrannan kallioilla kello 13-15 ja sitten illalla roskia Prutskeilla eli hiekkakuopilla kello 18-20. Osallistujien toivotaan tuovan omat työkäsineet ja mukin tarjolla olevia virvokkeita varten. Lähiöballadeja–työryhmän taiteilijat ja muut halukkaat esiintyvät roskien keräämisen lomassa, kertoo Pia Lindy.

Hän muistuttaa, että paikalle voi tulla myös vain hetkiseksi katselemaan ja kuuntelemaan.

-Taide on siitä syystä hienoa, että se voi yllättää ja tapahtua missä vain.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliIlmainen elektrofestari Viikin Maaherranpuistoon!
Seuraava artikkeliLähelle ihmistä