Sirkustaiteilija opastaa Jakomäessä ja Tapulissa

Sirkustaiteilija Petri Sainio tuo mukanaan leikkipuistoon paljon erilaisia sirkusvälineitä. Vanhanaikainen megafoni kiehtoo monia. KUVA TEIJA LOPONEN

-Käytännössä minä opetan tekemään erilaisia temppuja ja työpajassa teemme yhdessä välineitä, joilla täällä leikkipuistossa tai sitten kotona voi jatkossakin tehdä sirkustemppuja, kertoilee sirkustaiteilija Petri Sainio.

Petri Sainio on yksi niistä taiteilijoista, jotka kaupunki on palkannut työskentelemään leikkipuistoissa ja päiväkodeissa.

Vastaavaa toimintaa on ollut jo muutaman vuoden ajan ja tänäkin kesänä Helsingin leikkipuistoissa on paikalla taiteilijoita, jotka järjestävät taidepajoja lapsille. Leikkipuistoissa on ohjausta antamassa maalaustaiteen, nukketeatterin, valokuvauksen, sirkustaiteen ja sarjakuvan ammattilaisia. Heidän ohjauksessaan pääsevät niin työntekijät kuin lapsetkin oppimaan uusia asioita.

-Tämä on mukavaa kesätyötä joka vaihtelee niin, että välillä on näitä avoimia päiviä, jolloin kuka vain voi tulla hetkeksi mukaan kokeilemaan erilaisia välineitä ja sitten on myös viikon kestäviä sirkusleirejä, joihin ilmoittaudutaan ja joissa sitten päästään vähän enemmän harjoittelemaan välineiden käyttöä.

-On paljon asioita, joita ihan pienetkin leikkipuistossa kävijät voivat tehdä. Esimerkiksi nuorallakävelyä voi harjoitella vanhemman avulla ja silikonipäällysteisiä temppukeppejä on helppo pyöritellä ihan pienenkin lapsen aikuisen avustuksella. Sen sijaan lautasen pyöritys kepillä vaatii jo vähän enemmän taitoa ja harjoittelua, Sainio opastaa.

Nauhojen liehutus on erityisesti tyttöjen mieleen ja vanhanaikainen megafoni kiinnostaa ihan kaikkia.

Kun Petri kaivaa esiin hulahularenkaat, innostuvat äiditkin kokeilemaan pyöriikö rengas yhtä hyvin kuin nuorempana. Hiki siinä tulee.

Jokaisella taiteilijalla on vähän erilaiset tavoitteet, joihin pyrkivät. Sirkusleireillä pyritään viikon aikana synnyttämään sellainen esitys, joka voidaan leirin päätteeksi esittää muille leikkipuistossa kävijöille ja vanhemmille.

-Samoin on päiväkodeissa. Ohjaan päiväkodeissa sirkustaidetta taas syksyllä neljän kuukauden ajan ja tavoitteena on luoda kokonainen esitys, joka saatetaan käydä esittämässä vaikkapa jossain naapuripäiväkodissakin, valaisee sirkustaiteilija.

Teija Loponen

Tapulikaupungin leikkipuistossa pidetään sirkusleiri 10.-14.7. ja sinne voi ilmoittautua leikkipuistossa. Sirkusleiri on maksuton.