Pikku Prinssi saapuu Fallkullaan

Pikku Prinssin harjoitukset käynnissä Taidetalolla Unikkotiellä. Kuva Teija Loponen

Fallkullan teatterilavalla nähdään tänä kesänä Antoine de Saint-Exupéryn rakastettu klassikko Pikku Prinssi. Näytelmään nivoutuu myös viereinen Malmin lentokenttä.

Pikku Prinssin tarina kertoo lentäjästä, joka tekee pakkolaskun autiomaahan. Lentäjä tapaa autiomaassa mystisen pienen pojan, joka väittää saapuneensa maahan asteroidilta B612. Vaan mistä lentäjä itse tuli? Lähtikö hän lentoon Malmin lentoasemalta?

Pikku Prinssi valikoitui Pukinmäen Taidetalojen tämän kesän esitykseksi muun muassa siitä syystä, että ohjaaja Pekka Mattila huomasi viime vuonna Fallkullassa näytelmää ohjatessaan, että siellähän on varastossa viisimetrinen lentokone.

-Ajattelin heti, että sitä haluaisin jotenkin hyödyntää ja keksin, että Pikku Prinssin tarinaan liittyy lentokone. Ja kun tuo viereinen Malmin lentokenttäkin on ollut viime aikoina paljon esillä, se sopii hyvin näytelmään, esitys ikään kuin alkaa Malmin lentokentältä, Mattila kertoilee.

Lisäksi Pikku Prinssi on juuri sopivasti vapautunut vapaasti käytettäväksi, sillä kirjailijan kuolemasta on kulunut yli 70 vuotta.

Näytelmää on harjoiteltu ohjaaja Pekka Mattilan johdolla maaliskuusta lähtien.

-Siitä tulee tosi kiva. Mukana on myös sirkusta ja musiikkia ja näytelmästä on tehty sellainen, että se sopii kaikenikäisille lapsista aikuisiin. Eli koko perheellä tai yksin, ihan miten vain voi lähteä esitystä katsomaan, Mattila valaisee.

Pukinmäen taidekoulun kesäteatteriesityksessä nähdään peräti kolme eri Pikku Prinssiä. Yksi heistä on Mani Singh, joka oli mukana Fallkullan kesäteatteriesityksessä myös viime vuonna.

-Minä tykkään kovasti ilmaisusta ja näyttelemisestä, se on vähän kuin leikkiä, 10-vuotias poika tuumii.

-Parasta on näytellä ja olla lavalla erilaisissa asuissa. Näytteleminen itsessään ei jännitä, mutta se joskus, että muistaako kaikki vuorosanat oikein.

Vaikeinta teatteriharrastuksessa Manin mielestä onkin juuri vuorosanojen opettelu, etenkin pitkät sanat. Niitä Mani opettelee paljon, enimmäkseen ihan yksin.

-On meillä varalla kyllä kuiskaajakin, hän huomauttaa.

Fallkullan kesäteatteri esitetään ulkona, mikä sekin on Manin mielestä hauska juttu. Fallkullaan tulevat tänäkin vuonna näytelmää katsomaan ainakin Manin vanhemmat ja kenties myös serkut.

-Vieraille on ehkä helpompi näytellä kuin tutuille, parisen vuotta näyttelemistä harrastanut poika pohdiskelee.

Näytelmän kohtauksista mieleisin on se, jossa Pikku Prinssi tapaa kuninkaan.

19-vuotias Emma Mälkönen on ollut Taidetalon toiminnoissa mukana jo neljä vuotta, ensin kolme vuotta sirkuskoulun puolella.

-Näytteleminen on sellaista itsensä ylittämistä, jossa saa näyttää omia kykyjään ja taitojaan. Ja on tosi kivaa, että tässä näytelmässä on mukana kovin eri-ikäistä porukkaa ja jokainen saa esittää varsin erilaisia hahmoja. Meillä on hyvä porukka kasassa, Emma tuumii.

Itse hän esittää liikemiestä sekä maantieteilijää.

Pikku Prinssi oli tarinana Emmalle tuttu entuudestaan.

-Tarina on sekä hauska, että hyvin syvällinen. Katsoja voi kokea sen omalla tavallaan. Omia vuorosanojani harjoittelen lähinnä bussimatkoilla.

Sirkuksen ja näyttelemisen lisäksi Emma ehtii harrastaa myös pianonsoittoa sekä tanssia ja esiintyy Fallkullan lisäksi Mustasaaren kesäteatterissa.

-Jos vähänkin tekee mieli näytellä, kannattaa sitä tulla kokeilemaan. Ainahan sen voi lopettaa, jos ei tunnukaan kivalta, hän kannustaa teatterista kiinnostuneita.

Teija Loponen

 

Pikku Prinssi Fallkullan kotieläintilalla ke 5.7. klo 18 ensi-ilta, to 6.7. klo 11, ti 11.7. klo 18, ke 12.7. klo 14, pe 14.7. klo 14 ja 18, la 15.7. klo 14 ja su 16.7. klo 11. Säävaraus, tihku ei haittaa, mutta kaatosateella ei esiinnytä. Liput: 5 e (käteismaksu).

Ohjaus ja näytelmän sovitus: Pekka Mattila, sirkuksen ohjaus ja apulaisohjaus: Susanna Keski-Kohtamäki. Esiintyjät: 10-19 vuotiaita Pukinmäen Taidekoulujen oppilaita. Puvustus: Sanna Vuorinen
Tuotanto: Pukinmäen Taidekoulut ja Fallkullan kotieläintila.

Lippuvaraukset: liput.taidekoulut@gmail.com

Edellinen artikkeliMyykö joku varastettuja taimia?
Seuraava artikkeliSirkustaiteilija opastaa Jakomäessä ja Tapulissa