Katukahvila valtasi Eskolantien hyvät mielessä

Nuorisotalon mopohallin eteen arkipäivisin pystytetyn kahvila Pajun nimeen on haettu inspiraatiota tämän päivän trendikahviloista. KUVAT PETTERI HUUSKONEN
Ilona Mustonen ja Stella Haag ovat nauttineet kesätyöpaikasta, jossa he ovat oppineet uusia taitoja ja saaneet positiivista palautetta asukkailta.
Ilona Mustonen ja Stella Haag ovat nauttineet kesätyöpaikasta, jossa he ovat oppineet uusia taitoja ja saaneet positiivista palautetta asukkailta.

Pukinmäen nuorisotalon eteen Eskolantielle on ilmestynyt kahvittelupaikka. Katukahvilan nimi on Paju, ja se ei ole mikä tahansa kahvila, sillä tarkoitus ei ole tehdä bisnestä, vaan vallata katutilaa positiivisessa hengessä.

Pajussa kuka tahansa ohikulkija voi siemailla eurolla päiväkahvit, nikkaroida, askarrella ja jutustella niitä näitä toistensa ja kahvilanpitäjien kanssa.

– Tästä on tykätty, tätä on kaivattu ja on sanottu, että tämä tuo Pukinmäkeen piristystä. Yksikin ihana nainen tuli tänne, ja kertoi asuneensa Pukinmäessä 30 vuotta, eikä hän ollut ikinä nähnyt täällä mitään näin hienoa, kertovat pop up –kesäkahvilanpitäjät Ilona Mustonen ja Stella Haag.

Seitsemäntoistavuotiaat tytöt ovat saaneet kesätöitä Helsingin kaupungilta ja työskentelevät Pukinmäen nuorisotalon eteen arkipäivisin pystyttämässään katukahvilassa.

Katukahvilaidea sai alkunsa kuukausia sitten, kun nuoria osallistavan Ruuti-hankkeen budjetin laadinnassa mukana olleet nuoret saivat kertoa, miten he näkevät elämänsä.

– Nuorten puheissa esille nousi Pukinmäen asemalla koettu turvattomuuden tunne ja häirinnän kokemukset, mitkä ovat yleisiä Helsingin muillekin asemille. Mietimme, mitä täällä voisi tehdä asialle kesällä. Silloin syntyi ajatus katukahvilasta, jossa olisi positiivisen valtaamisen ajatustapaa, valottaa kesätyöntekijöitä ohjaava Pukinmäen nuorisotalon nuoriso-ohjaaja Petteri Huuskonen.

Asukkaat ovat ottaneet Eskolantielle yllättäen tulleen kahvilan ilolla vastaan. Kävijöitä kesäkuun 12. päivä avatussa kahvilassa on ollut joka arkipäivä 20-40 lapsiperheistä vanhuksiin, puskaradio toimii ja kanta-asiakkuuksiakin on jo tullut. Kahvilanpitäjät kertovat esimerkiksi iloisesta Kaitsusta, joka käy tervehtimässä joka päivä ja aikoi levittää sana taksikuskeillekin.

Kahvila on myös onnistunut alkuperäisessä missiossaan.

– Pukinmäen sankareita täällä ei ole näkynyt, toteaa Stella Haag.

Kahvilalle on toivotettu pitkää ikää, mutta se loppuu jo ensi viikon tiistaina, koska kesätyöntekijöiden työsuhde päättyy. Kahvilan pito on ollut hyvä oppikoulu. Töissä on saanut päästää taiteelliset kyvyt esiin, ja vapaat kädet luoda kahvilalle ilmettä.

– Olemme oppineet asiakaspalvelua, tilannetajua, sosiaalisuutta ja saaneet käydä paahtimossa näkemässä, mistä kahvi tulee, Ilona Mustonen ja Stella Haag kertovat.

Työkokemus on ollut niin avartava ja paikalle on toivottu jatkoa, että tapaninvainiolaisen Ilona Mustosen ajatuksissa on ollut, että jos aika vain riittää, niin kenties pop up –kahvilan voisi silloin tällöin tulla pystyttämään vapaaehtoisestikin.

Pirjo Pihlajamaa

 

Katukahvila Paju on auki 4.7. asti ma-pe 10-15 Eskolantien ja Säterintien kulmassa.

Edellinen artikkeliHarmituksen aiheita
Seuraava artikkeliElina Kauppinen: Kaikki iltapäivähoitopaikkaa hakuaikana hakeneet saavat paikan