Majakan synnyttämää taidetta

Majakkaluodon inspiroimissa maalauksissa värit ovat vahvoja, usein meren ja taivaan vaikutuksesta sinisävyisiä. Kuva Selja Raudas

Märket 60*18,01´N 19*08,01´E -näyttelyssä on maalauksia Märketin majakkaluodolta, joka sijaitsee Suomen ja Ruotsin välissä kaukana ulkomerellä.

-Märket rakennettiin vuonna 1885 karulle, kaukana rannoista sijaitsevalle kallioluodolle suojaamaan merenkulkijoita karikkoisilla vesillä. Sen piirtänyt ja kohtalokkaan myrskyn jälkeen rakennustyötä paikan päällä johtanut arkkitehti Georg Schreck on isoisoisäni, kertoo taiteilija Selja Raudas.

Raudas kertoo, että Märketille ominaista ovat alati elävät valomuutokset ja tunnelmat.
Taiteilijan mukaan sekä ympäröivä meri että taivas ovat jatkuvasti muuttuvia pintoja, jotka tarjoavat maalarille kiinnostavan tutkimuskohteen.

-Realistiseen paikankuvaukseen sekoittuu maalauksellista informaatiota ja uusia tasoja. Muoto liukuu abstraktin ja esittävän merkin välillä, kokemukset luodolla vietetyistä hetkistä siirtyvät ekspressiiviseen ja kerrokselliseen värimaalaamiseen, Raudas kuvailee.
Maalauksissa Selja Raudas jatkaa meri- ja ulkoilmamaalauksen perinnettä omista lähtökohdistaan käsin.

Vuonna 1962 syntynyt Selja Raudas on opiskellut kuvataiteilijaksi Lahden taideinstituutissa 1987–1991 ja suorittanut opintoja Gerrit Rietweld Academiessa Amsterdamissa. Raudas on valmistunut taiteen maisteriksi vuonna 2010 Aalto yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta.

Taidettaan Selja Raudas tekee maalaten, valokuvaten, videoiden ja käyttäen avuksi ääntä. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin.

Raudas on jäsenenä Taidemaalariliitossa sekä Helsingin Taiteilijaseurassa. Hän on toiminut opettajana Pohjois- Helsingin Kuvataidekoulussa vuodesta 1998.

Märket 60*18,01´N 19*08,01´E 15.6. – 26.8. Malmitalon galleriassa, Ala-Malmin tori 1. Avoinna ma–to 9–20, pe 9–18, la suljettu. Vapaa pääsy.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliSeurakunta valitsi uusia johtajia
Seuraava artikkeliMainiota Juhannusta!