Juhlavaa aikaa

teija loponen

Viime sunnuntainen Puolustusvoimain lippujuhlan päivä näkyi kaupungin keskustassa harvinaisen juhlavasti osana Suomen satavuotisen historian juhlintaa. Yleisöä kertyi paikalle todella runsaslukuisesti. Itse paraatissa ilahdutti erityisesti se, että siinä marssivat sotilaiden lisäksi eri vapaaehtoiset maanpuolustusjärjestöt sekä lisäksi sotilaskotisisaret. Maanpuolustus ei ole koskaan vain yhden tahon työtä, vaan siihen tarvitaan myös vapaaehtoisia ja siviilejä mukaan. Tämän vuoksi tuntui hienolta, että se näkyi myös paraatissa Sitä näytti olevan katsomassa varsin moni täkäläinenkin. Seuraava suuri yleisötapahtuma koittaa maanantaina, jolloin kokoonnutaan Helsinki-päivän ohjelmiin.

Viime perjantaina Malmilla Kirkonkyläntiellä sijaitseva Lions-talo täytti pyöreät 30 vuotta. Ja tänään keskiviikkona tulee kuluneeksi tasan 100 vuotta kansainvälisen Lions-järjestön perustamisesta. Suomessa toiminta ei ole aivan niin vanhaa, mutta täällä koillisessakin toimii monta vireää lionsklubia, jotka ovat vuosikymmenten varrella tehneet paljon hyvää tämän alueen ja sen asukkaiden eteen. Läheskään kaikki lahjoitukset ja hyvät teot eivät tule julkisuuteen, eikä niin ole tarkoituskaan. Hyvää tekevät järjestöt eivät harrasta hyväntekeväisyyttä siitä kunniaa saadakseen, vaan auttaakseen avuntarvitsijoita. Toisinaan aikaansaannoksia on silti hyvä tuoda esille, jotta se innostaa yhä uusia auttajia mukaan.

Vapaaehtoisia toimijoita tarvitaan näin koululaisten kesälomakauden käynnistyttyä monille erilaisille leireille toimimaan isosina ja leirien johdossa. Urheilukentät täyttyvät pienten jalkapallokouluista ja niilläkin merkittävässä asemassa ovat vapaaehtoiset ohjaajat, samoin muilla päiväleireillä. Pienempien ohjaajana toimiminen on monelle nuorelle ensimmäinen kokemus vastuullisesta tehtävästä ja antaa kokemusta muiden johtamisesta. Samalla he toimivat tärkeinä esikuvina vetämilleen tenavaryhmille. Osa nuorista saattaa löytää itselleen myös ammatin harrastuksensa kautta. Lasten ohjaaminen onkin eräänlaista työelämään tutustumista ja testi siitä, miten jaksaa vastuuta kantaa.

Päätoimittaja Teija Loponen