Bussilinjasta 68 tulee 78, linjasta 72 tulee 61 ja 61T sekä muita mullistuksia

Pukinmäkeä palvelevat linjat 61 Rautatientori-Siltamäki, 69 Kamppi-Jakomäki ja 70 Kamppi-Malmi. Myöhään iltaisin ja viikonloppuisin kulkee linja 553K Lassilan ja Pitäjänmäen kautta kuten nykyinen 554K. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Koillis-Helsingin bussilinjasto muuttuu rajusti elokuussa. Monen tutun bussin reitti muuttuu tai loppuu, tuttu linjatunnuskin voi vaihtua ja nykyiset vuorovälit muuttua.

Nykylinjoista säilytetään 54, 57, 73, 560, 562, 611, 611B, 717 ja 717A. Linjat 75A, 76A, 76B ja 77A lakkautetaan kokonaan.

Muuttuvista linjoista esimerkiksi aivan uusi linja 553 korvaa Malmin ja Leppävaaran välisiä linjalta 554 poistuvia yhteyksiä.

Linja 553 korvaa Malmin ja Puistolan itäosan välillä nykyiset liityntälinjat 76A ja 76B sekä linjalta 74 Hakaniemi-Heikinlaakso poistuvan reittiosuuden Heikinlaakso-Porttipuisto.

553 liikennöi Hakunilasta Heikinlaakson, Fallkullan, Malmin, Oulunkylän ja Maunulan kautta Leppävaaraan. Linja ei kierrä Pukinmäen keski- ja pohjoisosan eikä Ylä-Malmin kautta, vaan reitti kulkee Malmilta suoraan Malminkaarta pitkin Pukinmäen asemalle. HSL:n mukaan reitti nopeuttaa yhteyksiä Malmilta Oulunkylän, Maunulan ja Leppävaaran suuntaan jopa kymmenellä minuutilla.

HSL:n johto on hyväksynyt muutokset, ja liikennesuunnittelijat ovat sen jälkeenkin vielä hioneet suunnitelmaa numeroiden osalta, sillä ainakin uuden linjan 561B numerotunnukseksi onkin annettu 554.

HSL:n mukaan syitä suurille joukkoliikennemuutoksille ovat esimerkiksi uusi Kehärata, jonka asemille syötetään bussiliikennettä, tiuhaan liikennöivä poikittaislinja 506 ja uudet kasvavat asuinalueet kuten Alppikylä.

Muutoksia on luvassa myös yöliikenteeseen ja lähilinjoille. Niistä kerrotaan lehdessä myöhemmin.

Pirjo Pihlajamaa

 

Muutoksia päivälinjoihin 14.8.2017

 • Linjasta 68 tulee 78. Sen reitti on Rautatientori-Lahdenväylä-Viikki-Latokartano. Arabian reitti jää pois ja uusi reitti menee Kustaa Vaasan tien ja Lahdenväylän kautta Koskelan liittymään.
 • Linja 69 jatkaa Malmin Sepänmäen ja Alppikylän kautta Jakomäkeen. Päätepysäkki siirtyy Kampin maanalaiseen bussiterminaaliin, kun länsimetro avautuu. Uusi reitti on Kamppi-Pasila-Käpylä-Oulunkylä-Pukinmäki-Malmi-Sepänmäki-Alppikylä-Jakomäki.
 • Linjasta 70T tulee 70. Se kulkee vain arkisin, eikä aja enää Suutarilaan. Uusi reitti on Kamppi-Töölö-Pihlajamäki-Pukinmäki-Malmin sairaala-Malmi. Siltamäen ja Suutarilan korvaavia yhteyksiä ovat 61, 79, 554 ja 611.
 • Linja 71 reitti jatkuu Savelasta Malmin asemalle. Ruuhka-aikoina ajaa linja 71B Rautatientorilta Viikin päätepysäkille.
 • Linja 72 vaihtuu numeroihin 61 ja 61T. 61 ajaa reitin Rautatientori-Oulunkylä-Pukinmäki-Tapaninvainio-Siltakylä-Siltamäki. Ruhkalinja 61T ajaa muuten saman reitin, mutta Tapaninvainiosta matka jatkuu Tapanilan urheilukeskukselle.
 • Linjan 74 Arabian reittiosuus jää pois. Linja kulkee Kustaa Vaasan tietä Lahdenväylälle. Myös Sepänmäen reitti jää pois ja linja kulkee Malmin aseman kautta. Linja alkaa kulkea Puistolan aseman kautta ja saa uuden päätepysäkkinsä Heikinlaaksosta. Tapanilassa linja korvaa liityntälinjan 76A/B. Yölinja 74N kulkee 74:n reittiä sillä erotuksella, että se lähtee keskustassa Rautatientorilta ja kulkee Vallilan ja Viikin välisen osuuden Arabian ja Vanhankaupungin kautta. Uusi reitti on Hakaniemi-Lahdenväylä-Pihlajamäki- Malmi-Tapanila-Puistola-Heikinlaakso.
 • Linja 75 menee Lahdenväylää pitkin Jakomäkeen, ja Pihlajamäentien ja Tattarinharjuntien osuus jää pois. Reitti on Rautatientori-Lahdenväylä-Jakomäki-Heikinlaakso-Puistola.
 • Linja 77 ajaa Pihlajamäentien ja Tattarinharjuntien kautta. Jakomäessä reitti ei enää kierrä Jakomäentien kautta, koska linjan 75 uusi reitti kulkee tätä kautta. Matka-aika Suurmetsästä keskustaan pitenee muutamilla minuuteilla, mutta kokonaisuudessaan Jakomäen alueelta keskustaan kulkevien vuorojen määrä lisääntyy nykyiseen nähden. Reitti on Rautatientori-Pihlajamäki-Sepänmäki-Alppikylä-Jakomäki.
 • Linjan 79 reittiä jatketaan Malmilta Siltamäen ja Suutarilan kautta Puistolan asemalle, jolloin se korvaa nykyisiä linjoja 70(T), 75A ja 77A. Malmilta reitti kulkee Kirkonkyläntieltä Tapaninvainiontien ja Suutarilantien kautta Siltamäkeen. Reitti on Herttoniemi-Siilitie-Latokartano-Pihlajamäki-Malmi-Suutarilantie-Siltamäki-Suutarila-Puistola. Ruuhkavuoro 79B ajaa Siilitieltä Latokartanoon.
 • Linja 506 reittiä jatketaan Viikistä Latokartanonkaaren kautta Myllypuroon. Reitti on Myllypuro-Latokartano-Viikki-Arabia-Kumpula-Pasila-Meilahti.
 • Linja 553 ajaa reitin Hakunila-Porttipuisto-Heikinlaakso-Malmi-Pukinmäki-Oulunkylä-Maunula-Kehä I-Leppävaara. Linja 553K ajaa muuten samoin, mutta Kehältä se menee Lassilan ja Pitäjänmäen kautta.
 • Linja 554 (ei saakaan aiemmin esitettyä numeroa 561B) ajaa reitin Itäkeskus-Malmi-Siltamäki-Töyrynummi-Tapanilan urheilukeskus. Linja 554 tarjoaa korvaavia yhteyksiä nykyisille linjoille 70, 70T ja 77A, jotka eivät enää elokuusta 2017 alkaen kulje Malmilta Siltamäkeen ja Töyrynummelle.
 • Linjaa 562(N) ajetaan myös elokuun jälkeen vuorokauden ympäri.
Edellinen artikkeliJuhlavaa aikaa
Seuraava artikkeliJäähyväisten viikonloppu