Suuri juhlaleiri pidetään tutussa saaressa

Leirirakennelmien tekeminen oli oleellinen osa leirin vapaa-ajan ohjelmaa. Kuvassa ”Haukat” Pentti Mikkonen, Timo Sinerkari, Markku Mikkonen ja Raine Salminen sekä upea telinekokoelma. Kuva vuodelta 1961.

Bengtsårin kesäleirit ovat olleet oleellinen osa PuiU:n toimintaa jo 60 vuotta. Puistolan Urheilijoiden toiminnanjohtaja Uljas Joki kertoo itse olleensa yli viidelläkymmenellä leirillä mukana. Tänä kesänä seikkailuleiri järjestetään jo 60. kerran.

Alkuun PuiU:sta osallistuttiin muutamana vuonna TUL:n Helsingin piirin leireille, joista syttyi kipinä omien leirien synnyttämiseen. Ensimmäisinä vuosina PuiU:n johtajia vähän arvelutti ottaa vastuu isosta joukosta lapsia ja nuoria kymmeneksi vuorokaudeksi saariolosuhteissa, mutta hyvin leireistä aina selvittiin.

Kun ensimmäistä omaa leiriä varten mentiin tutustumaan Hankoon Bengtsårin leirisaareen, huomattiin matkan varrella pieni saari nimeltä Barnholmen. Kunnostamaton saari kiinnosti ja sinne PuiU:laiset päättivätkin jäädä, vaikka saari oli yhtä risukkoa ja mitään rakennelmia siellä ei vielä ollut.

Niger-teltoille löytyi leireillä kohtuullisia paikkoja, jotka pehmustettiin havuilla tai oljilla. Ruokailut tapahtuivat alkuun kalliolla, ruoka tehtiin kenttäkeittiöllä.

Sittemmin leirit lyhenivät 8-päiväisiksi ja olot helpottuivat kiinteiden rakennusten myötä. Enää ei tarvitse soutaa tavaroita perille puuveneillä, vaan kuljetuksissa auttavat isot moottoriveneet.

Leirien tenho ei ole kuitenkaan kadonnut, vaan niille lähdetään aina yhtä suurella innolla.

Uljas Joki on osallistunut PuiU:n kesäleireille aivan alusta lähtien.

-Sitten jossain vaiheessa jäi muutamia kesäleirejä väliin kesätöiden ja armeijan takia, mutta reilusti 50 leiriä on tullut koettua, toiminnanjohtaja laskeskelee iloisesti.

Ensimmäinen leiri oli aikamoinen kokemus, sillä saari oli tosiaan aivan risukkoa ja täynnä miehityksen aikana kaadettujen puiden metrin korkuisia kantoja.

-Niitä kantoja joutui raivaamaan aina silloin, kun oli tehnyt jotain tuhmuuksia, Uli naureskelee siihen malliin, että on tainnut itsekin olla kantoja raivaamassa jokusen kerran.

-Ja silloin rakennettiin joka kesä riukulat, nyt siellä on jo oikea puucee. Niger-teltoissa nukutaan yhä, sen verran seikkailuhenkeä leiriläisiltä kaivataan. Nyt telttojen pohjalle on kuitenkin laverit, joiden läpi kivet eivät tunnu ja jotka pitävät teltan pohjan kuivana sadekeleilläkin.

Leirisaari on yhä mieleinen paikka, tosin telttasaunaa Ulilla on vähän ikävä.  Nykyään kun saunotaan Bentsårin puolen isoissa saunoissa.

-Eniten kaipaan vanhaa isoa pelastusvenettä, johon mahtui peräti 4-5 airoparia. Niillä saatiin melkoinen vauhti aikaan ja usein pidettiinkin leiriläisten ja johtajien välinen soutukisa saaren ympäri.

Sitten jonain vuonna vene unohtui jäihin ja menetettiin.

Tämän kesän lasten seikkailuleiri koittaa taas 24.7.-30.7. Leiri on tarkoitettu 9-13–vuotiaille. Leirin hauskasta ohjelmasta, kuten seikkailuradasta, maastoleikeistä, peleistä, melonnasta, uinnista, partiotaidoista, jalkapallosta ja luonnossa liikkumisesta huolehtivat PuiU:n omat tutut ohjaajat.

-Kyllä kannattaa lähteä kokemaan kanoottiretki illan hämärtyessä, yllätyksellisiä hetkiä iltanuotiolla ja veneilyä aurinkoisessa saaristossa, vakuuttaa Joki.

Tarkemmat tiedot leiristä löytää Puistolan Urheilijoiden nettisivuilta.

Ja entisille leiriläisille tiedoksi: Leiriviikolla lauantaina 29.7. on Vierailupäivä. Jos haluat tulla muistelemaan menneitä aikoja, niin ota yhteys: joki@gmail.com.

Teija Loponen