Siltamäestä oli jälleen yksi rakentava keskustelu

Siltamäen kehittämisen suuntaviivat kiinnostivat tuvan täydeltä. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Siltamäen palvelukeskuksessa oleva koulun ruokasali oli ääriään myöten täynnä, kun Helsingin kaupunki, pelikonsulttiyhtiö ja rakennuttajayhtiö olivat tulleet kertomaan Siltamäki-pelin tuloksia ja kuulemaan asukkaiden ajatuksia lähiön tulevaisuudesta.

Siltamäen korjausrakentamista ja kaavoitusta on mietitty vuosien varrella monessa tilaisuudessa, mutta puheita pidemmälle asiassa ei juuri ole päästy. Nyt on otettu vähän ponnekkaampi askel, sillä Helsingin kaupunki on ilmoittanut haluavansa suunnitella Siltamäen tulevaisuutta yhdessä asukkaiden ja kiinteistön omistajien kanssa.

Tähän liittyen kaupunki toteutti yhdessä YIT:n ja Finnish Consulting Groupin kanssa pari kuukautta sitten Siltamäen täydennysrakentamispelin internetissä.

Siltamäessä viime viikon tiistaina pidetyssä illassa pelituloksia esittelivät tiimipäällikkö Jani Päivänen Finnish Consulting Groupista, esikaupunkialueiden aluerakentamisprojektin johtaja Ritva Tanner Helsingin kaupungilta sekä kaavakehityspäällikkö Karoliina Hartiala YIT:stä.

Pelaajat olivat saaneet lähettää pelin mukana myös omia rakentamistoiveitaan. Ykköseksi oli Siltamäessä asuvien joukoissa noussut toiveet tiivistää ja korottaa Jousimiehentien vartta. Tässä kohtaa kuului kriittisiä yleisöääniä, ettei tulosta voi lukea kaikkien asukkaiden ajatuksina, jolloin Ritva Tanner alleviivasi, että kyseessä on todellakin vain peli, ei mikään kaiken kattava tutkimus.

YIT on kiinnostunut Siltamäen korjaus- ja uudisrakentamisesta. Yhtiö on tunnustellut, voisiko nykytaloihin tehdä lisäkerroksen. Asia näytti jakavan paikalla olijat kyllä- ja ei-leireihin. Kielteisesti suhtautuvissa on virinnyt pelko, että rakentamiskulut jäävät loppupeleissä heille ja YIT kerää voitot.

Yksi asukas ihmetteli ääneen, että miten talot voivat kestää, kun tähän saakka on vakuutettu, että rakenteet eivät kestä uutta kerrosta. Talojen kantavuus luvattiin selvittää.

Illan aikana esille tulleet asukastoiveet olivat tuttuja jo aiemmista asukasilloista. Uimahallin haluttiin säilyvän, alueella toivottiin esimerkiksi uutta palvelutaloa, senioritaloa, päiväkotia, ruokakauppaa ja ruokaravintolaa ja hyviä ulkoilumahdollisuuksia kehuttiin. Korjaus- ja uudisrakentamisen kiireellisyysjärjestyksessä ensimmäisenä pidettiin 1970-luvun pienkerrostalojen peruskorjauksia sekä ostoskeskuksen uudistamista.

Ilta jatkui joukkoliikenneasialla. Elokuussa HSL muuttaa linjastoja niin, että Siltamäki menettää muun muassa suoran sunnuntaiyhteyden kaupunkiin. Ainakin tätä muutosta vastaan asukkaat saattavat vielä yrittää nousta.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliTubettajasuosikeille sateli kysymyksiä
Seuraava artikkeliTilakeskus ei lupaa hangaaria ilmailijoille