Pihlajamäen kirkossa siunataan sunnuntaina käyttöön harvinainen arkkualba sekä siihen liittyvät vuodenaikaliinat ja hiekkaliinat.
Arkunalbaa liinoineen tullaan säilyttämään Malmin hautausmaan näyttökappelin seinällä ja ne ovat vapaasti kaikkien käytettävissä.
-Idea arkkualbasta syntyi pari vuotta ja sitten ja minä ei-käsityötaitoisena miehenä luulin, että sehän on pikku juttu valmistaa sellainen. No, ei ollut, sen tulin huomaamaan, tunnustaa idean isä ja Pihlajamäen pappi Jukka Holopainen.
Pihlajiston käsityöpiiri otti idean omakseen ja lähti sitä ajamaan.
-Koska Pihlajistossa ja Pihlajamäessä kasvaa paljon pihlajia, oli itsestään selvää, että kuviossa näkyy pihlajanmarjat. Pyysimme Marjatta Tahvanaista jalostamaan ideaa ja hän piirsi meitä todella ilahduttavat mallit, jokaiselle vuoden ajalle omansa, kertovat Eeva Läikkö ja Irma Mattila käsityöpiiristä.
-Vaihdettavissa liinoissa on ideana eri vuodenajat, mutta liinoista voi kyllä käyttää juuri sitä, mikä silmää miellyttää eniten, tai ajatella niin, että kevään versoava lehti sopii nuorille ja syksyinen tai talvinen vanhemmalle vainajalle, Marjatta Tahvanainen selventää.
Vuodenaikaliinat voi myös asettaa joko pitkittäin tai poikittain arkkualban päälle, riippuen kappelista ja saattoväen penkkien sijainnista arkkuun nähden.
Arkkualba on vuoritettu ja pitää siten hyvin muotonsa.
-Sen väriä pohdittiin ja valittiin pitkään. Halusimme neutraalin värin, joka sopii myös sen päällä käytettäviin liinoihin. Näitä kaikkia värejä pohdimme huolella, samoin brodeerauskuvioiden värejä, kertoo Holopainen.
Brodeeraukset osoittautuivat kuitenkin liian työläiksi käsityöpiiriin tehdä ja siksi ne ja muut ompelutyöt teetettiin lopulta Stadin ammattiopistolla. Käytännössä ne ompeli Kuubasta kotoisin oleva aikuisopiskelija Clara Acao Valdivia.
-Koska brodeerauksesta tulikin kuluja, halusin ommella peiton ja järjestää siitä arpajaiset, joilla saatiin kokoon hyvä summa alban kustannuksiin, kertoo Irma Mattila.
-Nämä hiekkaliinat ovat erittäin hieno oivallus. Pappi tekee hiekasta ristinmerkin sen päälle ja näin arkkualba säilyy puhtaana. Lisäksi hiekkaliina voidaan kääräistä nyytiksi ja kantaa hiekka haudalle, jos kyseessä on arkkuhautaus, valaisee Jukka Holopainen.
Arkkualban ideana on se, että vaikka käytössä olisi yksinkertaisin ja edullisin arkku, se näyttää alban kanssa arvokkaalta ja kauniilta.
-Tässä on vähän sellainen ekologinenkin näkemys. On turha käyttää arvopuita arkkuun, jonka käyttöikä on todella lyhyt, huomauttaa Eeva Läikkö.
Arkkualballa siis säästetään sekä luontoa, että rahaa.
Lisäksi arkkualba tuo kolmannen osan kirkkovaatteiden käyttöön, ensin on ristiäismekko, sitten konfirmaatioalba ja maallisen tien päättyessä arkkualba. Ympyrä siis sulkeutuu syntymästä hautaan.
Teija Loponen
Kansainvälinen messu Pihlajamäen kirkossa su 21.5. kello 16. Messussa siunataan Pihlajiston käsityöpiirin tekemä arkkualba käyttöön.