Tapulin leikkipuistorakennuksen purkuaikeet yritetään pysäyttää

Tapulin leikkipuisto
Kaupunginhallitus on käsitellyt Tapulin leikkipuistoaluetta koskevaa puistosuunnitelmaa eilen. KUVA JANINA ISSAKAINEN

Tapulin leikkipuistoalueen uudistamista koskeva suunnitelma on herättänyt alueella paljon kysymyksiä. Suurin ihmetys on, miksi itse leikkipuistorakennus aiotaan purkaa, vaikka uuteen ei ole osoitettu rahaa.

Yleisten töiden lautakunta hyväksyi Helsingin kaupungin rakennusviraston tekemän suunnitelman Maatullin puiston ja siihen kuuluvan Tapulin leikkipuistoalueen uudistamisesta maaliskuussa. Lautakunta päätti, että nykyinen leikkipuistorakennus puretaan, itse puisto rakennetaan leikkialueita sisältäväksi asukasapuistoksi, mutta uuteen kiinteistöön ei ole osoitettu rahaa.

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri esitteli yleisten töiden lautakunnan hyväksymän suunnitelman kaupunginhallitukselle viime viikon maanantaina. Sauri kertoi, että lautakunta oli toivonut rakennuksen purkamisen jälkeen jonkinlaisen wc-ratkaisun uuden rakennuksen valmistumista odotellessa.

Saurin mukaan varhaiskasvatusvirasto selvittää parhaillaan leikkipuistorakennuksen mahdollisia väistötiloja ja niiden aikataulua yhdessä kiinteistöviraston tilakeskuksen kanssa.

Kaupunginhallitus jätti esityksen pöydälle. Jäsen Veronika Honkasalo (vas.) kertoi kokouksen jälkeen, että hän on tekemässä seuraavalle käsittelykerralle palautusesitystä, jossa rakennus pyritään säilyttämään. Uuden rakentamisesta kun ei ole mitään takeita.

Tapulikaupungissa asuva Honkasalo oli viime keskiviikkona mukana Koillis-Helsingin valtuutettujen yhteistapaamisessa Tapanilassa, jossa hän pyysi muita alueen valtuutettuja vaikuttamaan asiaan omien ryhmien sisällä. Kaupunginhallituksen eilinen päätös ei ehtinyt tähän lehteen.

Honkasalo ihmettelee, miksi purkuasiasta ei ole keskusteltu laajemmin. Asia on ollut esillä vain leikkipuistossa viime syksynä.

– Täällä ei ole ollut avointa kuulemista. Vertailun vuoksi samaan aikaan tehty Munkkiniemen puistosuunnitelma on ollut kaikkien kuultavana. Tapulista ei ole pyydetty lausuntoa edes kiinteistölautakunnalta tai varhaiskasvatuslautakunnalta. Tai edes Maatullin koulun rehtori ei ole tiennyt, että tämä voi vaikuttaa heidän tiloihin, jotka ovat jo täynnä, kertoo Honkasalo.

Varhaiskasvatusvirasto on miettinyt vaihtoehtoa ottaa Maatullin koulusta käyttöön luokkatila tai vuokrata tilaa läheisestä taloyhtiöstä.

Suutarilalaisvaltuutettu Terhi Peltokorpi (kesk.) yhtyy Honkasalon näkemykseen, että purkuasian valmistelu on ollut kaikkea muuta kuin avointa.

– Surullista, että taistelimme alueella palaneen puistorakennuksen puolesta ja nyt heti sitten tämä, Peltokorpi viittaa Kotinummen leikkipuistokamppailuun.

Hän toivoo, että myös Tapulissa saataisiin aikaan muutakin kuin epävarma tilanne.

– Purkaminen ei ole toivottava ratkaisu. Kaupungin pitäisi tukea positiivista diskriminaatiota (estää alueiden eriarvoistumista) ja se on tärkeää Tapulissa. Mitä olen jutellut leikkipuiston työntekijöiden kanssa, hekään eivät ole hahmottaneet, mistä tässä on kysymys, kertoo Peltokorpi.

Molemmat valtuutetut muistuttavat myös siitä, että lapsiluvultaan kasvavassa Tapulissa on tehty toinen alueelle voimakkaasti vaikuttava päätös lakkauttaa seurakuntatila.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliKevät etenee
Seuraava artikkeliValvontakäynti Malmin päivystyksessä: Hoitotarpeen arviointi toimii, ruuhkissa haasteita