Tapanilan peruskoululle vähemmän, Viikkiin enemmän

latokartanon koulu
Latokartanon peruskoulu Viikissä kuuluu uuden laskentamallin hyötyjiin. Koillis-Helsingissä rahanjako koskee noin 27 miljoonaa euroa, joka jaetaan alueen kuudentoista koulun kesken. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Helsingin kaupungin opetusvirasto on muuttamassa laskukaavaa, jolla kaupungin peruskoulut saavat käyttöönsä rahaa. Yli sataa miljoonaa euroa koskeva muutos tarkoittaa, että vuoden 2018 alusta lukien osa kouluista saa rahaa aiempaa enemmän, osa vähemmän ja osalla potti pysyy samana.

Uudessa mallissa opetus- ja avustajamäärien laskennasta siirrytään euroa per oppilas -pohjaiseen laskentaan.

Muutos halutaan tehdä, koska tämän hetkisen rahanjakomallin ei katsota olevan tasapuolista.

Uusi laskentatapa on yksinkertaisempi, ymmärrettävämpi ja läpinäkyvämpi. Sen odotetaan kannustavan kouluja kehittämään toimintatapojaan. Koulut saavat myös lisää valtaa päättää itse määrärahojensa käytöstä. Määräraha lasketaan erikseen suomen- ja ruotsinkielisille peruskouluille.

Oppilaskohtaista määrärahaa korotetaan, kun kyseessä on erityisopetus tai opetetaan suomea tai ruotsia toisena kielenä, elämänkatsomustietoa, ortodoksista uskontoa ja islamin uskontoa.

Rahanjaossa huomioidaan myös koulussa annettava esiopetus, harvinaisten tai vapaaehtoisten kielten opetus ja valmistava opetus.

Lisäksi huomioidaan opetuksen tilapäisen erityisjärjestelyn ryhmät sekä erityisluokat, joilla on kaksi opettajaa. Ryhmäkohtaiset määrärahat johdetaan vuoteen 2017 käytössä olleista tuntikehyskaavoista.

Muutokset jäävät enintään prosenttiin 31 koulussa. 37 koulussa määrärahat kasvavat yli prosentin ja 44 koulussa ne laskevat yli prosentilla.

Laskelmat ovat vielä suuntaa antavia. Koillis-Helsingissä suurin häviäjä on Tapanilan ala-aste, jonka rahoista lähtee arviolaskelman mukaan yli 46 000 euroa, mikä on reilu seitsemän prosenttia nykytasosta. Suutarilan ala-asteen menetys on rahalisesti suunnilleen saman verran ja prosenteissa noin neljä.

Parhaiten käy Latokartanon peruskoululle, jonka rahapotti nousee yli 155 000 eurolla, mikä on liki kuuden prosentin parannus. Suutarinkylän peruskoululle rahaa tulisi noin 3,5 prosenttia eli yli 75 000 euroa nykyistä enemmän. Myös Pukinmäenkaaren peruskoulu hyötyy saamalla liki 66 000 euroa nykyistä enemmän.

Muutokset eivät olisi heti näin rajuja heti, sillä siirtymäkaudella 2018-2020 koulukohtaisia muutoksia tasataan. Yksittäisen peruskoulun määräraha voi poiketa vuonna 2018 enintään prosentin verrattuna vuoteen 2017 käytössä olleilla tuntikehyskaavoilla lasketuista määrärahoista. Vuonna 2019 poikkeama voi olla korkeintaan kaksi prosenttia ja vuonna 2019 korkeintaan kolme prosenttia.

Opetuslautakunta on käsitellyt asiaa eilisessä kokouksessaan.

Lukioille vastaava muutos tehtiin vuosi sitten. Ammatillisen koulutuksen rahoitusperiaatteita ei aiota muuttaa ennen vuonna 2018 toteutettavaa ammatillisen koulutuksen reformia ja sen osana tulevaa valtionosuusjärjestelmän uudistamista.

Päiväkoteja aletaan tarkastella sen jälkeen, kun kaupungin uusi johtamisjärjestelmä ja toimialamuutos ovat jo käynnissä.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliSuuriin remonttikuluihin apua lisärakentamisesta
Seuraava artikkeliPartiolaiset aikamatkalla Viikissä ja paraatissa Senaatintorilla