Suuriin remonttikuluihin apua lisärakentamisesta

Siltamäki-pelissä sai kokeilla, mitä vaikutuksia on uusien talojen rakentamisella tai lisäkerrosten tekemisellä nykyisiin taloihin.

Siltamäen kerrostaloremontit olisi kannattanut aloittaa jo aika päiviä sitten. Tätä mieltä ovat projektinjohtaja Ritva Tanner Helsingin kaupungilta, tekninen isännöitsijä Janne Koponen Siltamäen Huollosta sekä kestävän kaupunkikehityksen johtaja Juha Kostiainen YIT:ltä.

Siltamäen rakennuskannan kunto ei ole uutinen Siltamäen kerrostaloyhtiöissä, joissa mittavista julkisivu- ja muista peruskorjauksista on puhuttu ja suunnitelmia tehty pitkin 2000-lukua. Hinnat hirvittävät ja korjauksia on useimmissa yhtiöissä lykätty moneen otteeseen.

Nyt on tarjolla yksi ratkaisu. Kaupunki on ottanut vihdoinkin tosissaan ikääntyvän alueen asukkaiden toiveet asemakaavoittaa alueelle uusia asuntoja ja palveluja.

Jos taloyhtiöille antaa samalla lisää täydennysrakennusoikeutta, voisivat yhtiöt saada asunnot myymällä tuloja, joilla pienentää remonttilaskua.

Kakun jakamisesta on kiinnostunut rakennuttajayhtiö YIT. Sitä ei kiinnosta muruset, vaan mahdollisimman suuri siivu 1970-lukua edustavasta lähiöstä.

YIT:n kestävän kaupunkikehityksen johtaja Juha Kostiaisen mukaan heille on oleellista, että tarkasteluun ei oteta yksittäisiä taloyhtiöitä, vaan riittävän isoja alueita, esimerkiksi useita kortteleita.

Jotta tämä onnistuisi, pitäisi taloyhtiöiden ryhtyä keskinäiseen yhteistyöhön myös alueen yhtiöiden kanssa.

Parhaimmillaan ammattirakentajan kanssa tehty täydennys- ja korjausrakentamiskimppa voisi hyödyttää asukkaita eri tavoin. Alueen arvo voisi kasvaa, asuntojen arvo nousta, vetovoima tuoda väestömäärältään laskevaan paikkaan uusia asukkaita ja ikääntyvän nykyväestön kaipaamaa ostovoimaa ja palveluja.

Kaupungin mielestä Siltamäen täydennysrakentamisesta olisi loppupeleissä iloa kaikille veronmaksajille. Äyrejä säästyisi, sillä rakentaminen on valmiin infran ja olemassa olevien palveluiden takia halvempaa kuin kokonaan uusien alueiden rakentaminen.

Siltamäki-pelin mielipiteet

esitellään asukasillassa

Alustavien tulosten mukaan Siltamäki-peliä on kokeiltu kaikkiaan lähes kahdeltatuhannelta eri koneelta, ja pelituloksensa lähetti yhteensä 515 henkilöä. Peliaikaa oli kolme viikkoa maalis-huhtikuussa.

Täydennysrakentamispelin toteuttajia olivat ohjelmistoyhtiö FCG, Helsingin kaupunki ja YIT. Älypuhelimella ja tietokoneella pelattavassa yksinkertaisessa pelissä pääsi katsomaan, miten muutamat peliin ladatut täydennysrakentamisen vaihtoehdot vaikuttavat esimerkiksi ostoskeskuksen tai virkistyspalvelujen kehittämiseen.

Pelaajista neljä kymmenesosaa eli noin 200 on ollut siltamäkeläisiä. Ikäluokittain katsottuna suurin pelaajaryhmä oli 26–35-vuotiaat ja toiseksi suurin 46–55-vuotiaat. Heillä oli myös mahdollisuus kertoa omia näkemyksiään Siltamäen täydennysrakentamisesta ja palvelutarpeesta.

– Saimme paljon ja rakentavaa palautetta tulevaan suunnitteluun ja asukkaiden toivomiin palveluihin, kertoo FCG:n johtava asiantuntija Jani Päivänen.

Pelin tuloksista kerrotaan asukkaille ja muille kiinnostuneille toukokuun 16. päivä Suutarilan monitoimitalolla kello 18 alkavassa tilaisuudessa.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliAina valmiina
Seuraava artikkeliTapanilan peruskoululle vähemmän, Viikkiin enemmän