Aina valmiina

teija loponen

Partiolaisten tunnus on aina valmiina – tekemään mitä tarvitaan, auttamaan ja osallistumaan. Viime lauantaina partiolaisia näkyi pilvin pimein Viikin alueella, jossa kisattiin Törmä -partiotaitokilpailujen tehtävien parissa. Rastien tehtävänimet olivat hauskasti Suomen historiasta kumpuavia. Sunnuntaina partiolaiset suuntasivat sankoin joukoin kohti keskustaa, jossa he kokoontuivat alkuun Senaatintorille. Senaatintorin juhlallisuuksien jälkeen koitti vielä marssi pitkin Etelä-Esplanadia ja Mannerheimintietä Kansalaistorille. Täkäläisiä lippukuntia oli mukana useita ja oli ilo seurata heidän iloisia ilmeitään, kuulla lippukuntien omia huutoja ja katsella miten isommat yrittivät saada pienemmät partiolaiset pysymään paraatissa rivimuodostelmassa.

Partio on upea harrastus. Osin tuo näkemykseni johtuu siitä, että olen itse ollut pienestä pitäen partiolainen ja oppinut siellä aivan valtavasti monenlaista. Partion hienoihin puoliin kuuluu johtajakasvatus jo varsin pienestä pitäen, samoin partiolaisten kesken elää vahvana toisten huomioonottaminen ja avarakatseisuus kaikkia ja kaikkea kohtaan. Partiossa voi myös harrastaa lähes mitä vain. Kaikkia mahdollisia kädentaitoja, kiipeilyä, merenkulkua, ilmailua, kansainvälistä toimintaa – mikään ei ole mahdotonta. Partiolaisten taidot selviytyä luonnossa on huomattu myös puolustusvoimissa. Armeijassa partiolaiset ovat alokkaiden keskuudessa arvostettuja, sillä he osaavat valmiiksi kasata teltat ja kaminat, heiltä sujuu suunnistus ja  monta muutakin tarpeellista  käytännön taitoa.

Kevään tullen useimmat harrastukset siirtyvät kesätauolle. Silti kesälläkin monet käyvät harrastuksiinsa liittyvillä kesäleireillä, olipa kyse partiosta, liikunnasta tai musiikista. Nyt keväällä on vielä tarjolla esimerkiksi musiikkia tai kuvataiteita harrastavien ryhmien kevätnäyttelyitä ja esiintymisiä. Niitä kannattaa käydä katsomassa ja pohtia, olisiko siinä itselle uusi kiva harrastus. Yksi hauskimmista liikuntaharrastuksista lienee sirkus. Pukinmäen Sirkuskoulun oppilaiden esityksiä on nähtävänä juuri tänä viikonloppuna Malmitalolla.

Päätoimittaja Teija Loponen