Lentokonehallista kirpputori?

Vuonna 1937 valmistunut lentokonehalli oli tuolloin Euroopan toiseksi suurin. Kuva: Janne Ojanperä / Helsingin kaupunki 2016.

Kaupungin toimet Malmin lentoaseman lentokonehallin vuokrauksen suhteen hämmentävät lentokentän toimijoita.

Tilakeskuksen otettua Malmin lentoaseman tilat hallintaansa tarjoutuivat ilmailuyrittäjät ja lentokenttäyhdistys vuokraamaan lentokonehallin lentokoneiden säilytys- ja huoltotoimintaa varten.

-Tiloihin on tuotu päiväämätön ja allekirjoittamaton viesti, jonka mukaan lentokoneiden säilytys- ja huoltohalli pitää tyhjentää 16.5. mennessä. Samalla on käynyt ilmi, että tilakeskus on tarjonnut tilaa aktiivisesti muille toimijoille, kuten autonäyttelyiden järjestäjille, musiikkijuhliin ja kirpputoritoimintaan, mutta vain lyhytaikaiseen käyttöön, toteaa kaupunginvaltuutettu Kauko Koskinen valtuustoaloitteessaan.

Hallissa on Koskisen tiedon mukaan parhaillaankin 40-50 lentokonetta ja kesällä on tulossa lisää. Hangaari on rakennettu noin 80 vuotta sitten nimenomaan lentokoneiden säilytystä ja huoltoa varten.

Koskinen huomauttaa aloitteessaan, että lentokoneiden tilalle on vaikea löytää todellisia tapahtumavuokralaisia.

-On suuri vaara, että kaupunki menettää vuokratuloja, jotka pitkäaikaiset ilmailuvuokralaiset olisivat valmiita maksamaan. Ilmailuyrittäjät ja Malmin lentokenttäyhdistys olisivat valmiita myös joustamaan niin, että hallitiloja voitaisiin väliaikaisesti käyttää myös erilaisiin tapahtumatoimintoihin. Palomääräysten mukaan halli on varastotila, jossa suuria yleisötilaisuuksia ei voi järjestää.

Koskinen huomauttaa vielä, että kokonaisuutena toiminta vaikuttaa ilmailutoiminnasta tehdyn sopimuksen kannalta epäreilulta ja estävältä. Hän ja muut aloitteen allekirjoittaneet toivovat, että kaupunki pyrkii tekemään lentokonehallin vuokrasopimuksen Malmi lentokenttäyhdistyksen ja muiden ilmailutoimijoiden kanssa.

Kaupungin tiedotteessa asiat kerrotaan toisin.

Kaupungin mukaan lentokonehallista eli hangaarista on tarkoitus tarjota suurin osa tapahtumakäyttöön. Kentän tapahtumakäytön koordinoinnista vastaava Merja Sorakari Tukkutorilta toteaa, että vielä on kuitenkin kesken pelastuslaitoksen edellyttämät hallin käyttötarkoituksen muutoslupa-asiat.

Kaupungin puolelta todetaan myös, että lentokoneiden säilytyspaikat hangaarissa ovat olleet määräaikaisia. Varsinainen halliosa on vuokrattu lentokoneiden säilyttämistä varten toukokuun 2017 puoliväliin saakka.

-Koska kaupungin tavoitteena on edistää kentän monipuolista virkistys- ja tapahtumakäyttöä kaikille kaupunkilaisille, on suurin osa hangaarin halliosasta toukokuun puolivälin jälkeen käytettävissä tapahtumien järjestämiseen. Kaikki tilajärjestelyt, myös lentokoneiden säilytyksen osalta, on sovittu viime syksynä aluetta vuokraavien tahojen kanssa. Myös hangaarin ottaminen tapahtumakäyttöön on ollut vuokralaisten tiedossa jo silloin, kaupungin tiedotteessa todetaan.

Lentotoiminta kentällä jatkuu näillä näkymin vuoden 2019 loppuun. Kaupunki on vuokrannut Malmin lentokenttäyhdistykselle pohjois–eteläsuuntaisen kiitoradan alueelta noin 40 hehtaaria valvomattomalle lentopaikalle.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliVeteraanipäivänä muisteluja ja musiikkia Malmilla
Seuraava artikkeliAina valmiina