Raportti: Hintojen halpuutus ei tule jatkumaan

Luonnonvarakeskuksen uusi maa- ja elintarviketalouden vuosikatsaus kertoo, että talouskasvu vetää maataloustuotteiden hintoja ylöspäin meillä ja maailmalla.

Latokartanonkaarella sijaitsevan Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuore vuosijulkaisu kertoo, että elintarvikkeiden hintojen lasku pysähtyy ja talouskasvu nostaa ruoan hintaa niin koti- kuin ulkomailla. Nousun ei ennusteta olevan suurta.

Hintojen aleneminen on tuntunut mukavasti jokaisen koillishelsinkiläisenkin lompakossa. Esimerkiksi viljojen hinnat putosivat peräti yli 30 prosenttia vuosina 2011–2016, mikä on näkynyt viljasta tehtyjen tuotteiden hintalapussa.

– Tuottaja- ja valmistajahintojen aleneminen on painanut ruoan hintaa alas viime vuosina. Myöskään kuluttajien ostovoima ei ole kasvanut, joten kauppa on käynyt huonommin ja hinnasta on tullut yhä tärkeämpi ostoskriteeri, kertoo raportin tuloksista Luken tutkimusprofessori Jyrki Niemi.

Tänä vuonna hinnat ovat laskeneet vielä alkuvuonna, mutta nyt hintojen laskuun on odotettavissa hidastus ja loppuvuodesta hintoihin odotetaan hienoista nousua, kun ennustettu talouskasvu lisää kysyntää.

– Nostopaineita hintoihin aiheuttavat maatalousraaka-aineiden kallistumisen lisäksi energian hinnan nousu sekä yleisen inflaatiokehityksen vauhdittuminen kuluttajien ostovoiman elpyessä. Ruoan hinta pysyy Suomessa vuonna 2017 kuitenkin hyvin lähellä vuoden 2016 keskimääräistä tasoa, arvioi Niemi.

Professori Niemi avaa lisää Suomen maa- ja elintarviketalous 2016/17 -raportin tuloksia kertomalla, että viime vuosina tapahtunutta hintojen jyrkkää laskua selittää useampi tekijä.

Hidastunut talouskehitys vähensi etenkin maito- ja lihatuotteiden kansainvälistä kauppaa. Merkittävien tuontimaiden, kuten Kiinan, vähentynyt ostohalukkuus näkyi maailmanmarkkinahinnoissa erityisen vahvasti, arvioi Niemi.

Talouskasvun hitaus ei kuitenkaan täysin selitä hintojen laskua, sillä samaan aikaan ruoan kokonaiskysyntä on noussut maailmalla. Laskua selittävätkin myös muun muassa tehomaatalous, hyvät satovuodet, maatalousmaamäärien kasvu, Venäjä-pakotteet sekä dollarin vahvistuminen.

– Dollarin vahvistuessa tuotteista tulee kalliimpia muissa valuutoissa, kysyntä laskee ja sitä kautta laskevat dollareissa ilmoitetut hinnat.

Viime vuoden puolivälissä hinnat kääntyivät taas nousuun. Tämän vuoden helmikuussa maataloustuotteet olivat jo yli 17 prosenttia kalliimpia kuin helmikuussa 2016. Kaikesta huolimatta hinnat ovat yhä liki neljänneksen alempana ennätysvuotta 2011.

– Hintojen ei odoteta tulevien vuosien aikana nousevan ennätyskorkeuksiin. Monen keskeisen hyödykkeen, kuten viljan ja maitojauheen, täpötäydet varastot hillitsevät hintojen nousua. Lisäksi ruoan kysynnän kasvu on maailmalla hidasta. Vain todella iso muutos tarjonnassa voisi saada aikaan suuria hintaheilahteluja, pohtii Niemi.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliSatavuotias suojelukohde mätäni purkukuntoon
Seuraava artikkeliErän nyrkkeilyn suurmies Lauri ”Kenkä” Westerberg 90-vuotias