Viikin kampuksen tutkijat ovat keksineet tutkimuksissaan lääkehoidon, jolla Parkinsonin taudin etenemistä voi jarruttaa. Seuraavaksi lääkehoitoa on tarkoitus alkaa testata ruotsalaisilla potilailla.
Keksinnössä on kyse hermosoluja suojaavasta CDNF-valkuaisaineesta. Ruotsin lääkeviranomainen MPA on myöntänyt viikkiläislaboratoriossa keksityn CDNF-tutkimusvalmisteen kliiniselle tutkimuskäytölle luvan.
Lääkehoitoa on kehitetty Viikinkaarella olevassa Biotekniikan instituutissa professori Mart Saarman laboratoriossa, jossa on pitkäjänteisesti tutkittu Parkinsonin taudin ja hermosolujen kasvutekijöitä.
– Hermokasvutekijät ovat pieniä proteiineja, jotka pitävät hermosoluja hengissä. Hiljattain tehdyt potilaskokeet hermokasvutekijä neurturiinilla olivat historiallisia, koska niissä taudin kulkua onnistuttiin ensimmäistä kertaa hidastamaan, professori Saarma kertoo.
Parkinsonin tauti on etenevä sairaus, jossa keskiaivoissa sijaitsevat dopamiinia tuottavat hermosolut rappeutuvat. Väestön ikääntyessä tautia sairastavien määrä kasvaa myös Suomessa. Toistaiseksi taudin kulkua hidastavat lääkkeet ovat puuttuneet.
CDNF:llä on ainutlaatuinen vaikutusmekanismi.
– Solukuoleman estämisen lisäksi se vähentää solujen valkuaisaineiden käsittelyyn liittyvää stressiä. Tämä niin sanottu ER-stressi on keskeinen mekanismi dopamiinisolujen rappeutumisessa Parkinsonin taudissa.
Michael J. Foxin säätiön rahoittamassa toisessa tutkimuksessa on äskettäin ilmennyt, että CDNF lievittää tehokkaasti motorisia oireita apinoilla ja parantaa niiden motivaatiota ja vähentää masennusta.
Muutaman vuoden kuluttua selviää, tehoaako CDNF Parkinsonin tautiin ihmisillä.
Pirjo Pihlajamaa