Nuoret arvioivat tulevaisuuden Jakomäkeä

Arkkitehti Elias Raunio esittelee nuorisotalolla nuorille tulevaisuuden Jakomäkeä. Tavoitteena on uudisrakentamisen lisäksi parantaa myös alueen ulkotiloja ja liikennejärjestelyjä. KUVAAJA PIRJO PIHLAJAMAA

Viisi arkkitehtitoimistoa kisaa parhaillaan siitä, miltä Jakomäen keskiosa voisi tulevaisuudessa näyttää. Kilpailutyöt ovat kaikkien kommentoitavina Jakomäen kirjastossa ja nuorisotalolla tämän viikon torstaihin asti ja kerrokantasi.hel.fi –verkkosivulla ensi maanantaihin asti.

Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirasto pystytti kilpailutöistä tulostetut suuret havainnekuvat nuorisotalolle viime torstaina ja pyysi talon kävijöiltä mielipiteitä töistä, joille on annettu nimet 24/7, Demos, Läppä, Meille ja Uusjako.

Pian seitsemäntoista vuotta täyttävä Tony Höglund kertoo, mikä työ nousi hänen kaveripiirinsä suosikiksi.

– Näistä paras on 24/7. Pelikentät kuten koripallo, joka on tosi suosittua Jakomäessä, on sijoitettu toimivalle paikalle kuplahallin viereen. Tässä työssä myös talot ovat hyvän näköisiä, arvioi kavereitaan tapaamaan tullut Tony Höglund.

Nuorisotalolla käyneistä moni tykkäsi ajatuksesta, että Jakomäki-taloon tulee lippa, joka toimii myös sääsuojana. Kannatusta saivat myös kuvat, joissa Jakomäki-talon edessä on nurmikkoa. Kenties sen takia Demos ei menestynyt, kun sen havainnekuvaan oli piirretty talvi. Demosta pidettiin myös liian samankaltaisena nykyisen rakentamistyylin kanssa.

Lopullisen voittajan valitsee raati, jota johtaa kaavoituksesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki.

– Voittajia voi olla myös kaksi. Niistä voidaan poimia asemakaavaan mukaan parhaita ideoita, paljastaa Jakomäen asemakaavaa kaupunkisuunnitteluvirastossa tekevä arkkitehti Elias Raunio.

Asemakaavan muutos laaditaan kilpailuehdotusten pohjalta. Jakomäen rakentaa allianssi, jossa kaupunki ja yksityinen jakavat vastuun, mikä tarkoittaa lopputuloksesta riippuen joko voittoa tai tappiota, jos kustannukset karkaavat yli hankkeelle budjetoidun 30 miljoonan euron.

Julkisia palveluja ja asukastilaa tarjoavaan Jakomäki-taloon siirtyvät uimahallin, koulun ja purkuun menevän nuorisotalon lisäksi viereinen leikkipuisto ja päiväkodit Naava ja Kotilo. Lisäksi alueelle suunnitellaan koteja noin 500 uudelle asukkaalle.

Palvelurakennus voi olla peruskorjattu, laajennettu tai kokonaan uusi. Nykyinen uimahalli säilyy. Koulun kohtaloa ei ole vielä julkistettu.

– En usko, että nykyisellä koululla tekee mitään. Sehän on ihan homeessa, on Tony Höglundin terveiset hänen entisen koulunsa saneerausta ajatteleville.

Homeesta ja kilpailutöiden tasakatoista huomautetaan myös kerrokantasi-sivulle kirjoitetuissa mielipiteissä.

– Kannattaisiko kerrankin rakentaa kunnollinen harjakatto ja unohtaa teräksen, betonin ja luonnon vuoropuhelu, jonka voi mitata kosteusmittarilla?

Kommentoijien joukossa pari asukasta toivoo Jakomäenpolkua pitkin uimahallille suuntautuvan autoliikenteen siirtämistä muualle.

Kaupunkisuunnitteluvirastossa ajatus on jo saanut kannatusta.

– Yksi vaihtoehto voisi olla tehdä uusi tie, liikennesuunnittelusta vastaava Juha Ruonala osoittaa karttaa nykyisen ajoreitin yläpuolelta.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliPukinmäen keskustaa suunnitellaan
Seuraava artikkeliErälle kisamenestystä eri puolilta Suomea