Olohuonetentissä kiinnostivat kasvatus, kulttuuri ja kaavoitus

Asukkaista valtaosa saapui läheltä, kauimpaa paikalle tultiin Pukinmäestä. Olohuonetentistä tiedotettiin Facebookissa. KUVA JENNI BLOMBERG

Tänään alkoi kuntavaalien ennakkoäänestys. Kuitenkin moni äänioikeutettu vasta miettii, että ketä äänestää tai äänestääkö ketään. Yksi uusi tapa ottaa selvää ehdokkaista ja heidän ajatuksistaan on järjestää omassa kodissa olohuonetentti.

Niin tekivät 7- ja 10-vuotiaiden lasten tapanilalaisvanhemmat Päivi ja Tomi Metsäniemi. He kutsuivat kotiinsa eri puolueista kuusi ehdokasta asukkaiden eteen vastaamaan heitä askarruttaviin kysymyksiin.

– Tämä on ehdokkaille kiva tapa tavata äänestäjiä, ja me voimme keskustella asioista, jotka kiinnostavat meitä. Tv-tenteissä valikoituu iso kuva, mutta meille ovat tärkeitä kaupunginosaa ja omaa arkea ja perhettä koskevat päätökset, perustelee Päivi Metsäniemi.

Kolme ehdokasta oli omalta kylältä ja kolme muualta. Ketään ei tarvinnut houkutella, kaikki vastasivat kutsuun myöntävästi.

Kotikulmilta saapuivat Seppo Siika-Aho (vihr.), Björn Månsson (ruots.) ja Veronika Honkasalo (vas.). Koillis-Helsingin ulkopuolelta tulivat Ville Jalovaara (sd.), Laura Rissanen (kok.) ja Sanna Rauhansalo (kesk.).

Siika-aho Tapanilasta ja Lauttasaaresta saapunut Rauhansalo edustivat ensi kertaa ehdolla olevia, muille valtuustotyö on tuttua.

Viime viikon maanantai-iltana pidetyn tentin kärkiteemoiksi nousi kolme k-alkuista sanaa: kasvatus, kulttuuri ja kaavoitus.

– Kouluista käytiin pitkä keskustelu, että mitä tehdä homekouluille ja paljonko menee rahaa korjauksiin. Lisäksi kiinnostivat päiväkotien ryhmäkoot ja mahdollisuus lähikouluun.

Kenellekään ei illassa jäänyt epäselväksi, että koulu on tärkeä lähipalvelu ja vetovoimatekijä Helsingille. Perheelle on iso merkitys sillä, että kouluasiat toimivat.

Päivi Metsäniemen mukaan alueen vanhempien muistissa on hyvin edellinen kouluverkkotarkastelu, jolloin monesta Koillis-Helsinginkin lähikouluista tuli uhanalainen.

– Ehdokkaiden erot tulivat tässä kohtaa jo hyvin esille.

Tällä hetkellä on nurinkurinen tilanne, että edes opetuslautakunnan jäsenet, jotka johtavat kaupungin opetusvirastoa, eivät saa virastolta pyytämiään dokumentteja.

– Siksi äänestäjän pitää ymmärtää äänestää ehdokasta, joka on valmis kehittämään kaupungin johtamisjärjestelmää. Ei pidä äänestää sitä, joka hyväksyy kaiken valmiilta esityslistalta ja sanoo ok, katsoo Metsäniemi.

Sekä ehdokkaat että avoimen Facebook-kutsun avulla paikalle osanneet yli kaksikymmentä asukasta olivat valtaosin lapsiperheellisiä. Siksi illan kysymykset koskivat pitkälti lapsiperheiden elämää, mutta oli esillä muutakin, kuten rakentaminen ja kaupunkibulevardit.

Julkisuudessa paljon esillä ollut aihe, että kenestä tulee Helsingin ensimmäinen pormestari, loisti poissaolollaan. Pormestarinvaaleista ei puhuttu sanaakaan, se ei ole lapsiperheelle merkittävä asia.

Malmin lentokentästä tuli yksi yleisökysymys, että voiko asialle enää tehdä mitään.

– Hirmu riitaa ei saatu aikaiseksi, mutta keskustelu oli vilkas ja aihe jakoi ehdokkaita. Suuri osa sanoi, että asiaa on vaikea enää pyörtää. Kun puhe meni virkistysalueen säilyttämiseen, kuulosti siltä, etteivät kaikki ehdokkaat ole ratkoneet kantaansa, vaan haluavat selvitellä vaihtoehtoja.

Sote-uudistuksesta päätettiin, että se on toisten vaalien aihe. Asiaa sivuttiin kuitenkin sen verran, että läpikäytiin kunnan tärkeimpiä tehtäviä tulevaisuudessa. Listalle nousi kolmen jo mainitun k-alkuisen lisäksi sivistys ja liikunta.

– Meille kuulijoille tuli hyvin selväksi, että terveydenhoito menee kunnissa enemmän ennaltaehkäisyyn. Kunnan tehtäväksi tulee terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen.

 

Oma ehdokas olohuoneessa

Päivi Metsäniemi jättää paljastamatta, ketä hän äänestää, mutta ehdokas oli kutsuttu paikalle.

– Oma kantani vahvistui entuudestaan. Äänestän häntä ja taas vaihtuu puolue, Metsäniemi nauraa.

Ehdokas ei tiedä, että hän saa illan takia ainakin kaksi ääntä, sillä myös Tomi Metsäniemi aikoo äänestää samaa kuin vaimo.

– Olemme aina keskusteluissamme päätyneet lopulta keskittämään äänet. Presidentin vaaleissa meillä taisi olla eri ehdokkaat.

Metsäniemen lapset Iiro, 10, ja Kari, 7, pitivät tentistä omalla tavallaan.

– Iiron mukaan olohuonetentti oli tosi kiva, koska ihmiset olivat niin kivoja ja kiinnostavia. Kari taas kertoi, että oli kivaa, kun sai olla naapurin lasten kanssa pihalla leikkimässä sen aikaa.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliTeija Loponen pokkasi omasta ja Lähitiedon puolesta palkinnon
Seuraava artikkeliMun Tapuli kierrättää ihmisiä omilla kulmilla