Arvoja ovat myös välittäminen ja suvaitsevaisuus

Sanni Grahn-Laasonen, Tapio Luoma ja Heikki Arikka hiljenivät välillä kuuntelemaan Sini ikävalkon lauluja. Kuva Teija Loponen

Noin sata kirkonpenkissä istujaa Malmin seurakunnan Arvojen illassa sai alkuun kuulla Sanni Grahn-Laasosen ja Tapio Luoman yhteyksistä Malmin kirkkoon.

Malmin seurakunnan ensimmäisessä arvojen ilta -keskustelutilaisuudessa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sekä Espoon piispa Tapio Luoma vastailivat kirkkoherra Heikki Arikan kysymyksiin.

Ennen vakavampaan aiheeseen paneutumista kuultiin, että Sanni Grahn-Laasonen haaveili lapsena maatalon emännän ammatista ja sittemmin toimittajan töistä. Tapio Luoma taas halusi alkuun lentäjäksi, mutta sitten jo saarnaajaksi.

Tapio Luoma kertoi myös asuneensa Malmin kirkon lähellä opintojensa aikana, hänen vaimonsa kun oli töissä Malmin seurakunnassa. Lisäksi yksi Luoman lapsista on kastettu Malmin kirkossa. Grahn-Laasonen oli edelliskerran Malmin kirkossa osallistuessaan kirkkoherra Arikan virkaanasettamismessuun.

Alkuillasta keskusteltiin myös siitä, mistä saataisiin kaikille työtä, nuorisobarometrin tuloksista ja reformaation mukanaan tuomista hyvistä asioista, kuten lukutaidosta.

Sanni Grahn-Laasonen pohdiskeli nuorisobarometrinkin tuloksiin liittyen, että välittäminen on asia, jota ei voi ulkoistaa.

Asiat ja elämä eivät myöskään ole mustavalkoisia, eli ei ole vain yhtä ainoaa oikeaa tapaa toimia tai ratkaisua, vaan asioissa on aina monta erilaista puolta.

-Päätöksenteossa pyrin aina toimimaan sovittelevasti, sellaista ehdottomuutta kaihdan, joka esimerkiksi somessa näkyy suoranaisena aggressiivisuutena. Päätöksenteossa huomaan myös oman epätäydellisyyteni, kuinka minä, tai kukaan muukaan voisi tietää, mikä varmasti on oikein, pohdiskeli ministeri.

Tapio Luoma huomautti, ettei piispa joudu tekemään läheskään samassa määrin päätöksiä kuin ministeri tai kirkkoherra.

-Eri näkökulmia on kuunneltava, lisäksi pyrin pohtimaan, mikä on yhteisön kannalta parasta, ei vain yksilön. Samaten päätöksenteon tulee olla johdonmukaista, eli päätösten linjassa keskenään.

Illan aikana Arikka tiedusteli vielä muun muassa ministerin ja piispan näkemyksiä siitä, mistä hyvä elämä koostuu ja miten saisi luotua yhteyttä ihmisten välille

Illassa sai yhden kysymyksen esittää myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki ja yleisöä ilahdutti upeaääninen Sini Ikävalko. The Voice of Finlandista tuttu laulajapappi oli valinnut esitettäväkseen ihmisten välisistä suhteista kertovia kappaleita: Suvi Teräsniskan Elämäni miehiä, Tehosekoittimen Hetken tie on kevyt,  Anna Puun Kohta vapaita, Ellinooran Elefantin paino ja Paula Vesalan Sinuun minä jään.

Seurakunnan arvoillat saavat syksyllä jatkoa.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliJoukkuevoimistelun Lovent Cupissa onnistumisia
Seuraava artikkeliEi aprillia