Seurataan yhdessä Longinojan kevättä

juha salonen
Juha Salosta voidaan kuvata puroyliaktiiviksi. Tämä kuva on otettu muutama päivä sitten. KUVA TONI RANDÉN

Juha Salonen on tehnyt vuosikymmeniä töitä Longinojan eteen niin talkoiden kuin tiedottamisen muodossa. Juuri avatuilla uusilla Longinoja.fi –sivuilla seurataan upean puron kevättä. Koillis-Helsingin Lähitieto julkaisee Kevätseurannan valokuvia, joista parhaat myös palkitaan.

Juha Salonen on syntyjään malmilainen ja sydämeltään hän sanoo olevansa sitä aina ja ikuisesti. Jo nuorena poikana hän seilasi Longinojalla styroxlautoilla ja pomppi heikoilla jäillä – joita kumpaakaan emme suosittele kokeilemaan!

Juha tunnustaa olevansa 110 prosenttisen rakastunut puroon ja hänellä on vahva tahto tehdä purosta Suomen tunnetuin.

Salosen Juhalla on ollut vetovastuu Skes ry:n Longinoja -projektissa vuodesta 2001 lähtien. Puroyliaktiivin kunnianimen saanut Juha Salonen on myös Longinoja.fi sekä Longinoja Facebook -sivujen perustaja.

Uusilta Longinoja.fi -sivuilta löytyy niin hänen kuin monen muunkin puroaktiivin mietteitä ja upeita valokuvia. Samaten sivuilla on linkkinä kartta, joka ohjaa purolle eri suunnista.

-Haluamme tuoda monipuolisen kaupunki -ja lähiluonnon ihmisten tietoisuuteen ja kertoa kuinka monipuolinen keidas Longinoja ja sitä ympäröivät viheralueet ovat. Tietoa Longinojasta on internet pullollaan ja Longioja.fi -sivusto kerää tämän kaiken yhden osoitteen alle, kertoo Salonen.

Sivustolla myös kerrotaan Longinoja kevätseuranta 2017 –kampanjasta, jossa kuvien muodossa seurataan kevään etenemistä yhdellä Helsingin merkittävimmistä puroista.

Kohta sinne saapuvat ensimmäiset linnut, pian kukat ja muut kasvit alkavat kohota lumen alta ja eläimet liikkua sen rannoilla. Ota kuva, käytä hashtagia #longinojakevät ja jaa kuvasi Instagramiin. Lähettämäsi kuva tulee näkyviin Longinoja.fi –sivuilla ja parhaassa tapauksessa myös Koillis-Helsingin Lähitietoon.

Lehdessä julkaistut kuvat osallistuvat myös palkintojen arvontaan.

Lisäksi Longinojan kevättä seuraavat kutsutaan tutustumaan lähiluontoon Longinojan puroaktiivien ja Lähitiedon
yhteisellä lukijaretkellä huhtikuussa. Luvassa on nokipannukahvit, mahdollisuus grillata makkaraa ja hyvät oppaat kertomassa purosta ja sen lähiluonnosta.

Longinoja saa alkunsa Tattarisuon ja Suurmetsän tienoilta, jossa pieniä kaupunkiojia johdetaan suurempaan uomaan. Puro jatkaa sieltä matkaansa pääradan ja Fallkullan väliin jäävällä kaistaleella aivan asutuksen vieressä. Malminkaaren jälkeen puro pujottelee Malmin peltoalueiden läpi.

-Malmin lentokentältä tulee puron suurin sivu-uoma, joka saa alkunsa Lahden– ja Porvoon moottoriteiden välissä sijaitsevasta pohjaveden-pumppaamosta. Hieman ennen tätä suurinta sivupuroa laskee Malmin teollisuusalueen rajaa pitkin pieni sivuoja, joka on ennen kulkenut aina Teerisuontielle saakka. Longinoja laskee lopulta Vantaanjokeen, kertoo Salonen.

Longinojaa on kunnostettu vuodesta 2001 alkaen Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran (Skes) Taimentiimin ja Virtavesien hoitoyhdistyksen toimesta. Mukana on ollut ehkäpä satoja ihmisiä kunnostamassa puron eri osia. Toisinaan jopa koko perheen voimin.

Helsingin ympäristökeskuksen mukaan Longinoja on yksi suurimmista ja merkittävimmistä Helsingin puroista. Kirkasvetisen puron ekologinen tila on tyydyttävä. Kunnostusten ansiosta taimenen lisääntyminen onnistuu purossa entistä paremmin ja puro onkin yksi Vantaanjoen parhaista taimenten lisääntymispuroista.

Teija Loponen

Kuvaa ja osallistu:
http://longinoja.fi/kevat

Edellinen artikkeliVanhusten kauppapalvelutoiminta ei toimi
Seuraava artikkeliMatti Rönkä ja rakkauden piirakat