Matti Rönkä ja rakkauden piirakat

Matti Rönkä on yksi tekstinsä Naisten Pankille lahjoittaneista kirjailijoista.

Onnellinen pulla on teoksen toimittaneiden Reetta Meriläisen ja Johanna Pentikäisen mukaan kirjallinen leivontakirja.

Kirjalliseksi kirjan tekevät tarinat, joita leivontakirjaan ovat kirjoittaneet yhdeksän nimekästä kirjailijaa, joukossa muun muassa tapanilalainen dekkaristi-uutistenlukija Matti Rönkä, Mielensäpahoittajista tuttu Tuomas Kyrö ja Malmin kirjastovieraanakin käynyt Riina Katajavuori.

Leivontakirjan Onnellisesta pullasta tekevät reseptit, joita teokseen ovat lahjoittaneet Naisten Pankin ystävät ja vapaaehtoiset.

Reseptien joukosta löytyy jokaiselle jotain. On gluteenittomia leivonnaisia kuten marjapaistos ja suklaakääretorttu, suolaisemmasta pitäville avokado-nokkosleipäset, mallasleipä sekä puolukkalimppu, pikkuhyvää kaipaavalle minttusuklaanapit ja Shakarlama-pikkuleivät Irakista. Se kymmeniä muita herkkuja Suomesta ja ulkomailta.

Kirjan taustalta löytyy Naisten Pankki. Onnellinen pulla nimittäin tuottaa hyvää mieltä paitsi lukijalle niin myös aivan konkreettisesti kehitysmaiden naisille. Leivontakirjasta saatavan tuoton avulla Naisten Pankki tukee naisten elämää kuudessa Aasian ja Afrikan maassa.

Resepteillä tehdään hyvää jo toista kertaa. Naisten Pankin ensimmäinen kirja Lautasellinen iloa on jo loppuunmyyty. Sen tuottamalla 30 000 eurolla saatettiin taata ammatti noin tuhannelle naiselle. Vähintään samaan pyritään nyt, Naisten Pankin kymmenentenä toimintavuonna.

Vuonna 2007 perustettu Naisten Pankki on vapaaehtoisten verkosto, joka edistää naisten yrittäjyyttä, koulutusta ja toimeentuloa kehittyvissä maissa. Sen varoin on tuettu jo kymmenien tuhansien naisten elämää.

Toimittaja Reetta Meriläisen mukaan Onnellinen pulla sopii sekä niille, joilla on toimivat jauhopeukalot kuin myös heille, jotka haluavat vain lötköttää sohvalla ja lukea.

Hyvää mieltä synnyttää esimerkiksi juuri Matti Röngän kertomus Rakkauden piirakat, jossa hän kertoo äitinsä ja lapsuuden tuttujen naishahmojen piirakkojen leivonnasta. Siis karjalanpiirakoiden, joiden tekemistä varten sukujuhliin otettiin mukaan oma ”pualikka”, jotta olisi käteen passaava työkalu piirakoita pyöriteltäessä.

-Äitin piirakat olivat vähän leveämpiä ja kaikkiaan karkeamman mallisia kuin naapuruston mammoilla… …Lainasta, Hiljasta ja äitistä on jo aika jättänyt. Mutta onneksi minulla on uusia piirakkamammoja lähipiirissä. Sellaisia jotka varaavat piirakoita, kun tietävät minut tulevaksi. Hykertävät tyytyväisenä kun minä nautin ja kehun. Rakkauttahan piirakoissa tarjotaan, Rönkä kirjoittaa.

Teija Loponen

Onnellinen_pulla

Edellinen artikkeliSeurataan yhdessä Longinojan kevättä
Seuraava artikkeliJoukkuevoimistelun Lovent Cupissa onnistumisia