Vaalitentissä pohdittiin yrittäjien asemaa

Myös Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja, tapanilalainen Tiina Oksala (oikealla keskellä) kuunteli kiinnostuneena ehdokkaiden kannanottoja Helsingin kehittämiseen yrittäjänäkökulmasta. KUVA TEIJA LOPONEN

Yritysten tarvitsemien palveluiden saatavuus, päiväkotien ja terveysasemien aukioloaikojen pidentäminen sekä Malmin lentokenttä olivat asiakokonaisuuksia, jotka nousivat Koillis-Helsingin Yrittäjien vaalitentti-illassa esiin.

Koillisen yrittäjien ja Haaga-Helian opiskelijoiden yhteistyössä toteuttamassa vaalitentissä Malmilla Haaga-Helian tiloissa oli mukana tusinan verran kuntavaaliehdokkaita. Heistä valtaosa edusti Koillis-Helsinkiä, mutta mukana oli myös ehdokkaita muualta kaupungista, kuten Töölöstä, Arabianrannasta ja Ruoholahdesta.

Yrittäjiä kalvavat samat ongelmat eri puolilla kaupunkia ja yhdeksi ratkaisumalliksi ehdotettiinkin sitä, että suurpiirit saisivat omat ”elinkeinoasiamiehet”  alueilleen hoitamaan yrittäjien asioita yhden luukun periaatteella. Se ehkä vähentäisi pomputtelua ja parantaisi sekä tasaisi yrityspalveluiden laatua. Yrittäjien ongelmat ja niiden ratkaisemistarpeen toi esiin myös Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala, joka kysyi ehdokkailta kuinka nämä valtuutettuina lisäisivät yritysten ja kaupungin yhteistyötä.

Vastauksissa nousi esille kaavoituksen yritysvaikutusten tutkiminen (Kauko Koskinen), yhden luukun virkamiespalvelun saaminen Malmille (Heimo Laaksonen), kaupungin edustajien valmius tavata yrittäjiä (Kai Maijola) ja byrokratian vähentäminen (Outi Rapanen).

Koillis-Helsingissä toimivien yrittäjien tilanne parantuisi parhaiten siten, että tänne saataisiin lisää asukkaita eli palveluiden käyttäjiä. Radanvarsirakentamista pitäisi tiivistää muun muassa Mike Pohjolan ja Mikko Saveliuksen mielestä.

Seppo Siika-aho,  joka toimii Tapanilan kylätilayhdistyksen puheenjohtajana tarttui Koillis-Helsingin Yrittäjien puheenjohtajan Milla Kissaniityn toiveeseen, että yksinyrittäjille löytyisi paikka, jossa työskennellä ja tavata muita. Siika-ahon mukaan vanha koulurakennus voisi tarjota siihenkin sopivat tilat, jos kaupunki vain suostuisi sen vuokraamaan.

Malmin lentokenttä oli odotetusti yksi puheenaiheista ja yleisöä kiinnosti tietää, ketkä olisivat sitä säilyttämässä ja kehittämässä, ketkä taas hävittämässä asuntojen alta. Lentokentän säilyttäjiä löytyi lähes kaikista puolueista. Björn Månsson painotti, että ruotsalainen puolue on ainoana yksimielisesti kentän takana. Kauko Koskinen taas totesi, että uusi valtuusto voi yleiskaavaa ja lentokentänkin kohtaloa vielä muuttaa. Yleisöstä joku muistutti, että eikös valtio pakkolunastanut myös Helsinki-Vantaan lentoaseman maat Vantaalta.

Parituntisessa tilaisuudessa ehdokkaat ja yleisö oli jaettu kolmeen pöytään, joissa keskustelua käytiin yrittäjä-puheenjohtajien vedolla. Ehdokkaat vaihtoivat illan aikana kaksi kertaa pöytiä, jolloin kaikki yleisön edustajat pääsivät puheisiin jokaisen ehdokkaan kanssa. Keskustelunaiheiden painotukset vaihtelivat jonkin verran pöydittäin vaikka peruskysymykset liittyivätkin yrittäjäyhdistyksen jäsenyrittäjilleen tekemän kyselyn tuloksiin.

Tilaisuuden lopuksi kysymyksen saivat esittää myös iltaa vetäneet opiskelijat, joita kiinnosti miten yrittäjien ja opiskelijoiden yhteistyötä ja etenkin opiskelijoiden työllistymistä voitaisiin lisätä. Yhteistyötä tarjottiin yritystutustumisten merkeissä ja työnsaantia voisi Taru Päivikkeen mukaan helpottaa työosuuskuntia perustamalla, tällöin työllistäminen helpottuisi työnantajan näkökulmasta.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliErällä menestyksekäs kisakauden avaus
Seuraava artikkeliPäätöksenteon vaikeus