Ala-Malmilla kaupataan luolaa

Vasil Zizan sanoo, että tekisi mieli jättää kohteesta omakin tarjous, mutta kun hän on juuri tehnyt kauppoja toisesta kohteesta. KUVAT PIRJO PIHLAJAMAA

Ei ihan tavallinen kohde, myöntää kiinteistövälittäjä Vasil Zizan itsekin. Jopa niin erikoinen, että Helsingin kaupunki on jo tarjoutunut ostamaan noin puolet myyntikohteesta puistomaan hinnalla. Omistajan edustajien kanssa on kuitenkin sovittu, että kohde yritetään ensin myydä yhtenä kokonaisuutena.

Malmin Kiinteistömaailman Vasil Zizanista tuli hetkessä julkisuuden henkilö ja Koillis-Helsingin oma Jethro Rostedt, kun hän sai toimeksiannoksi myydä Ala-Malmin Kellaritieltä kahden tontin kokonaisuuden, jonka toisessa puoliskossa on kallioon louhittu 180 neliömetrin kokoinen luola ja toisella puoliskolla purkukuntoinen asuintalo, jonka tilalle saa tehdä huomattavasti isomman talon.

– Myynti on vasta alkanut, tiedusteluja on tullut ja toivottavasti löytyy ostaja, Vasil Zizan pohtii juuri ennen toisen näytön alkua.

Talossa asunut vanha taiteilijapersoona on muuttanut muualle. Kiinteistössä on vielä hänen veistoksiaan, joista yksi naapuri kävi jo tekemässä ostotarjouksen.

Myös ensimmäisessä näytössä kävi naapureita sekä joukko uteliaita, jotka olivat nähneet juttuja mielikuvitusta ruokkivasta myyntikohteesta.

Välittäjän mieleen jäi erityisesti iäkäs nainen, joka oli ollut luolassa edellisen kerran pikkutyttönä yli 70 vuotta sitten toisen maailmansodan aikoihin.

– Hän oli sodan aikana tullut tänne muiden mukana pommituksilta suojaan, Zizan kertoo.

Kellaritien luola on ensimmäisen maailmansodan peruja ja rakennettu vuosien 1914-18 aikana, jolloin Helsingin ympärille urakoitiin Pietaria suojaavaa linnoitusta. Siihen kuului juoksuhautoja kalliosuojineen. Venäjä halusi, että Suomi puolustaa tiukasti, jos mereltä tulevat saksalaiset yrittävät hyökätä Suomen kautta Pietariin. Aivan niin ei käynyt ja linnoituksenkin rakentaminen jäi kesken.

Kaikki linnoituksen rippeetkin on nykyään suojeltu muinaismuistolailla, eikä niitä saa tuhota. Sama koskee Kellaritienkin luolaa, jonka päälle ei saa rakentaa eikä sisälle saa tehdä mitään kiinteää. Valtaosin kuiva tila antaa kuitenkin mahdollisuuksia vaikka mihin.

Luolan sisällä on pohjaveden valtaama pitkälle pimeyteen jatkuva tunneli. Ennen viime torstain näyttöä Zizan oli päästänyt luolaan seikkailunhaluisen ryhmän, joka pyysi lainaksi luolassa olevaa venettä ja teki souturetken tunneliin. Joukko palasi takaisin kertoen, että tunneli ei näytä jatkuvan mihinkään. Sieltä nouseva tuuletusputki näkyy tunnelin suuaukon lähellä.

Pirjo Pihlajamaa

Luolan toisesta päästä johtaa tunneli pimeyteen.
Luolan toisesta päästä johtaa tunneli pimeyteen.
Muutama näytössä käynyt mietti jo tosissaan kohteen ostoa ja joku puhui talon kunnostuksesta. Vuonna 1942 rakennettu omakotitalo on alarinteessä. Kalliolta valuneet vedet ovat tehneet tehtävänsä ja rakennusta myydään purkukuntoisena.
Muutama näytössä käynyt mietti jo tosissaan kohteen ostoa ja joku puhui talon kunnostuksesta. Vuonna 1942 rakennettu omakotitalo on alarinteessä. Kalliolta valuneet vedet ovat tehneet tehtävänsä ja rakennusta myydään purkukuntoisena.
Edellinen artikkeliSirpa Kivilaakso, 60+, Kok., Tapanila
Seuraava artikkeliOsana esikaupunkien kehittämistä: Asukkaat Siltamäkeä pelaamaan