Juha Kalliolahti teki Niinistöstä perhepotretin

Juha Kalliolahdelta voi tilata karikatyyrin lauantaisin näyttelyn yhteydessä. KUVA TEIJA LOPONEN

Lauantaisin on saattanut nähdä malmilaisen Juha Kalliolahden Päivälehden museossa piirtämässä kävijöistä karikatyyrejä. Kalliolahti on Skarppien jäsen ja yhdistyksellä on meneillään perinteinen vuosinäyttelynsä.

Grafian alainen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta nimeltä Skarpit esittelee vuosittain ajankohtaisia karikatyyri- ja pilapiirroksia Päivälehden museossa. Siellä voi myös tavata taiteilijoita ja teettää itsestään karikatyyrin.

Tänäkin vuonna kiltalaiset äänestivät näyttelyn aiheista. Julkkissarjan voiton vei ylivoimaisesti presidentti Sauli Niinistö.

-Niinistöstä syntyi peräti 15 erilaista versiota, neljä pilapiirrosta, 10 karikatyyriä ja yksi pilamuotokuva, esittelee näyttelyä valvonut killan jäsen Erkki Kangas.

-Niinistö on mieluinen ja sikäli ”helppo” kohde, että hänestä on tarjolla paljon valokuvia erilaisin ilmein. Silloin on aina helpompi tehdä karikatyyri. Itse päädyin versioon, jossa ovat myös rouva Jenni Haukio ja Lennu-koira mukana. Tein samalla Jenni Haukiosta kauppiaan, presidentin kädessä on nimittäin kassi, jossa lukee Haukion kala. Siihen liittyy sanaleikki vanhasta hokemasta ”hauki on kala”, avaa Kalliolahti omaa teostaan Niinistöstä.

Juha Kalliolahti kertoo piirrelleensä jo poikasena vanhojen ukkojen naamoja käydessään vanhainkodissa vaariaan tapaamassa. Harrastus jäi vuosikausiksi kunnes käynnistyi uudelleen vuonna 2010, jolloin hän kävi Raumalla Teuvo Salmisen kurssilla ja innostui uudelleen karikatyyreistä.

-Yritän jatkuvasti kehittää itseäni liioittelevampaan suuntaan, olen vielä aika varovainen piirteiden korostamisessa, Kalliolahti tunnustaa.

Hän piirtää viikoittain karikatyyrin Tekniikka&Talous -lehteen ja on osallistunut jo usean vuoden ajan Skarppien näyttelyyn.

-On helpompi piirtää tunnetuista ihmisistä karikatyyrejä ja samaten helpompi on piirtää kuvien perusteella kuin näin, että näkee ihmisen ensimmäisen kerran ja noin vartissa pitäisi olla piirros valmis. Siinä jää kaikki taustatyö tekemättä ja kohteesta ei ehkä näe kuin yhden tai kaksi ilmettä, Kalliolahti kertoo piirtäen samalla mieshenkilöä.

-Mies on helpompi piirtää kuin nainen. Naiset ovat kriittisempiä ulkonäöstään ja toivovat kaunista lopputulosta, Kalliolahti tietää.

Skarppien tämän vuoden näyttelyssä mukana on 16 taiteilijan töitä.

-Jokainen saa tuoda neljä vapaasti valitsemaansa teosta, sekä yhdessä sovittujen aiheiden teokset, joita Suomi 100-vuoden kunniaksi ovat piirrokset presidentistä sekä historiahenkilöstä, selventää Erkki Kangas.

Juha Kalliolahdelta on näyttelyssä esillä Niinistön lisäksi karikatyyrit mosalaisnäyttelijä Martti Suosalosta, Aira Samulinista, Saara Aallosta ja Kaj Chydeniuksesta.

Teija Loponen


Skarppeja suomalaisia -näyttely Päivälehden museossa, Ludviginkatu 2-4. Esillä ajankohtaisia karikatyyrejä ja pilapiirroksia kuudeltatoista eri taiteilijalta. Avoinna 19.3. saakka ma-su klo 11-17, vapaa pääsy.

Edellinen artikkeliDarts-tikat kokoavat Tapulissa
Seuraava artikkeliSirpa Kivilaakso, 60+, Kok., Tapanila