Aktiivit julkistavat kylätilan suunnitelmia sunnuntaina

LUKIJANKUVA TIINA HEISKANEN Koulurakennus on melko alkuperäisessä kunnossa, mitä kylätilalaiset pitävät hyvänä ja terveenä lähtökohtana remonttia ajatellen. 

Entinen alakoulu Tapanilassa seisoo toimettomana, mutta suljetusta rakennuksesta huolta kantavilla kyläyhdistysaktiiveilla on riittänyt koulun vuoksi tekemistä jo kolmen vuoden ajan. Viimeiset käänteet kerrotaan julkisesti ensi sunnuntaina.

Tapanilan alakoulurakennusta yhteisölliseksi kylätilaksi ajava Tapanilan kylätila ry pitää koululla tempauksen, jossa Veljestenpihan alakoulun ulko-ovet avautuvat poikkeuksellisesti yleisölle keskipäivän jälkeen.

Avoimissa ovissa koulun avaimet kaupungilta saanut yhdistys esittelee kylätilasuunnitelmaa ja avaa tarkemmin hankkeen tämän hetkistä tilannetta sekä kerää kaupunkilaisten ideoita ja toiveita.

– Kyllä sinne varmaan toistasataa ihmistä tulee, toivottavasti, ennustaa Tapanilan Kylätila ry:n puheenjohtaja Seppo Siika-aho.

Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirasto ja kiinteistövirasto ovat asukkaiden vastustavista mielipiteistä huolimatta ajaneet järkähtämättä alakoululle muutosta, jossa tyhjän rakennuksen voisi muuttaa poikkeusluvalla kolmeksi asunnoksi ja koulun pihalle voisi rakentaa lisää asuntoja.

Kiinteistövirasto haluaa rakennuksesta parhaan mahdollisen europotin. Kyläaktiivien mielestä talo taas tuottaa alueella kaikkein eniten arvoa, jos se on yhteisön käytössä. Silloin koululla voisi harrastaa, toimia pienyrittäjiä ja tilaa voisi vuokrata sitä tarvitsevien käyttöön.

Aktiivien sitkeä lobbaus päättäjiin päin on tuottanut tulosta, ja sekä kaupunkisuunnittelulautakunta että kiinteistölautakunta ovat tehneet päätöksen, joka on vastoin lautakuntien alla toimivien virastojen näkemyksiä. Silti myyntiasia etenee kiinteistövirastossa.

Siika-aho kertoo, että poliittisista päätöksistä huolimatta kiinteistövirastossa ollaan hakemassa asiantuntija-arviota koulun hinnasta, vaikka virastoa johtava lautakunta on aivan vasta päättänyt, että rakennus on parempi asukastilana kuin asuntoina.

– Joku viraston iso johtaja on valtuuttanut myyjän aloittamaan neuvottelumenettelyn, kertoo Siika-aho.

Kyläyhdistys aikoo esittää kaupungille, että se saisi kiinteistön osto-optiolla niin, että ensin yhdistys on siinä vuokralaisena, pistää paikat kuntoon ja ostaa tilan myöhemmin.

Alakoulun avoimet ovet su 12.3.2017 klo 12-14. Avauspuheen pitää Tapanilan Kylätilan pj Seppo Siika-aho. Rakennussuunnitelmista kertoo arkkitehti Jari Heikkinen, kylätilan toimintasuunnitelmasta aktiivit Pauliina Hiekkalinna ja Tiina Heiskanen, kiertokävelylle vievät konservaattori Mari Hanni ja at Jari Heikkinen.

Pirjo Pihlajamaa

 

 

Edellinen artikkeliLiikuntalautakunta heitti maauimalan tulevan toimialan päätettäväksi
Seuraava artikkeliDarts-tikat kokoavat Tapulissa