Sini Ikävalko taistelee huomenna paikastaan TVOF:issa

Sini Ikävalko on asunut jo yli 15 vuotta Malmilla.  -Täällä on stadin parhaat karaokebaarit!

Malmilla asuva, pian jo 10 vuotta Mikaelin seurakunnan pappina toiminut Sini Ikävalko on viimeisen vuoden ollut vuorotteluvapaalla ja keskittynyt laulu-unelmansa toteuttamiseen. Torstaina TVOF-kisassa Ollin tiimiin kuuluvalla Sinilla on edessä battle-kisa.

-Palaan töihin maaliskuussa, mutta osa-aikaisena koska laulaminen on ottanut niin paljon tuulta alleen. Olen oppinut sen viisauden, että vuorokaudet ovat peräkkäin, ei päällekkäin, asiat tarvitsevat omaa aikaansa, upeaääninen laulaja toteaa.

Sini Ikävalko kertoo olevansa ihan tavallisen stadilaisen duunari-perheen vanhin tytär, jonka elämässä musiikki on aina ollut mukana. Koulussa hyvin pärjännyttä tyttöä kiinnosti erityisesti historia ja uskonto.

-Rippikoulun jälkeen jäin aktiivisesti seurakuntanuoriin, mutta tein paljon muutakin. Lukion jälkeen tulin hakeneeksi Helsingin yliopiston teologiseen tiedekuntaan. Opinnot venyivät perheen perustamisen takia, mutta myös siksi, että piti miettiä mitä oikeasti haluan tehdä. Papiksi päädyin eron jälkeen lähtiessäni hakemaan kunnolla töitä. Siinä vaiheessa olin tehnyt myös opettajan opintoja.

Sini kertoo pitävänsä itseään ”ihan tavallisena” kristittynä.

-Minä uskon, mutta en kovin äänekkäästi. Hiljaisuus, meditaatio, luonto ja rituaalit tuovat minua lähelle sen, mitä me Jumalaksi kutsumme. Se että olen pappi, on kunniatehtävä. On huikeaa olla mukana ihmisten elämänkaaren tärkeissä hetkissä. Silti laulukisoissa on hämmentänyt se, miten kiinnostuneita ihmiset ovat pappistaustastani.

Musiikki on Sinille kaikki.

-Musiikki puhuu tunteen kieltä. Se koskettaa, se on sanatonta sanoittamista asioille, joista on vaikea järkevästi puhua. Mikään ei ole niin liikuttavaa, kun pieni lapsi tai dementiavanhus, joka keskittyy ja liikuttuu musiikin tai laulun äärellä. Se on avain sieluumme, Sini kuvailee.

The Voice on Finlandiin Sini Ikävalko päätyi päätettyään hypätä seuraamaan unelmiaan.  Tuon päätöksen myötä hän on osallistunut jos jonkinmoisiin laulukilpailuihin.

-Olin miettinyt TVOF:ia ennenkin, mutta nyt vasta tartuin toimeen, oikeasti. Kun on aikansa laulanut karaokea, on kuullut useita kertoja että sun pitäisi mennä vaikka voiceen! Vaikka ei sinne Voiceen noin vain mennä, Sini nauraa.
Viime vuonna Sini voitti Karaoke Starat -kilpailun. Karaoken MM-Suomen karsinnassa hän oli kolmas, samoin Kiuruveden Iskelmämestari -laulukilpailussa, UKC –laulukilpailussa hän tuli toiseksi, samoin Talent Quest –karaokekilpailussa. Viime kesän Tangomarkkinoilla ei finaalipaikka vielä irronnut, semifinaaleissa Sini oli sijalla 16. Unelmaa on siis tullut todella toteutettua.

Sini ei ole opiskellut musiikkia, mutta esiintynyt sitäkin enemmän. Tällä hetkellä mieleisintä on suomenkielinen iskelmä-poppi. Erityisesti Paula Vesalan ja Suvi Teräsniskan musiikki puhuttelevat nyt eniten.

-Itse asiassa kaikki biisit missä on mahdollisuus tulkintaan ovat suosikkejani.  Tykkään myös laulaa vähän reippaampia, tanssittavia kappaleita. Minusta on aika moneen. Soul-biisit taipuvat myös ja olisi ihana laulaa ihan jazzia! Saan parasta palautetta tulkinnasta. Voicessa Ollin apu-ohjaaja Ellinoora  sanoi, että mun äänessä on ”jotain ihanan synkkää”. Se on varmaan se mun juttu.
Olli Lindholmin tiimiin Sini toivoi pääsevänsä sekä musiikkigenren, että Ollin kokemuksen takia.

-Silloin olisin ehkä toisena valinnut Annan, mutta nyt tiedän, että Redrama olisi vahva vaihtoehto. Häneltä saatava palaute on asiallista, osaavaa ja hyvää, Sini perustelee.
Ollia Sini arvostaa kovasti.

-Olli on yllättävän kiltti ja mukava, tosin jäyhän ulkokuoren alle on vaikea päästä. Hän arvostaa rehellisyyttä ja suoraselkäisyyttä. Hän ottaa valmentajan homman ihan tosissaan ja pohtii valintoja hyvinkin syvällisesti.

-Ehkä paras opetus Ollilta on, että ole oma itsesi ja että ”ei tartte liikkua”! Eräässä treenissä muut valmentajat arvostelivat yhtä suoritusta että voisi olla vähän liikettä biisin rytmiin, mutta Olli puolustaa semmoista jäyhää suomalaista meininkiä, Sini Ikävalko kuvailee.

The Voice on Finland –kilpailu imaisee osallistujat kokonaan mukaansa ja vie paljon energiaa.

-Olen silti nauttinut valtavasti joka hetkestä ja olen oppinut ihan älyttömästi kaikkea: laulamista, tv-ohjelman tekoa, itsestäni, julkisuudesta, korkokengillä kävelyä, maskeerausta, stailausta ja vaikka mitä. Huikeinta oli lopulta saada laulaa Lenni-Kallen bändin kanssa, Sini iloitsee.

Huomenna torstaina kello 20 Sini nähdään Nelosella The Voice of Finlandin kaksintaistelujaksossa.

Teija Loponen

 

Sini livenä

Malmin seurakunnan Arvojen-ilta 14.3. klo 17.30 Malmin kirkolla.

Elämän eri sävyt – Yhteisvastuukonsertit 16.3. klo 19 Acté-klubi, Kallio, 25.3. klo 16 Viikin kirkko, 30.3. klo 18 Mikaelin kirkko, 25.4. klo 18 Leppävaaran kirkko.