Opetus- ja kulttuuriministeri Malmille: Mikä on hyvää, mikä pahaa?

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen kuuluu kirkkoherra Arikan ystäviin. Kuva Aarne Ormio

Malmin kirkkoherra Heikki Arikka käynnistää seurakunnassa keskustelusarjan arvoista. Teemana on puhetta hyvästä ja pahasta. Ensimmäisessä illassa keskustelijoina ovat valtiovallan ja kirkon korkeimmat edustajat, opetusministeri ja piispa.

-Jo syksyllä tultuani Malmin kirkkoherraksi ajattelin arvopohjalta lähtevän keskustelusarjan aloittamista. Tänä somessa käytävien pikakeskustelujen aikakautena pinnalle on noussut lyhyt ja aika loukkaavakin tapa ottaa somessa kantaa asioihin ja ihmisiin. USA:n uusi presidentti on siitä hyvä esimerkki. Minä haluaisin antaa mahdollisuuden tasokkaammalle dialogille ja mikäs siihen olisi parempi paikka kuin kirkko, toteaa Malmin kirkkoherra Heikki Arikka.

Hyvien asioiden edistämistä mahdollistetaan puhumalla arvoista.

Arvot valikoituvat aiheeksi, sillä ne liittyvät kaikkeen ja ovat kaiken takana. Sen sijaan lähestyvät kuntavaalit eivät ole arvokeskustelun aiheena, eikä ministerin paikallaolokaan liity vaaleihin.

-Pikemminkin pohditaan sitä, mikä on satavuotiaassa Suomessa hyvää ja arvokasta, selventää Arikka.

Heikki Arikka kertoo kutsuneensa ensimmäisen illan keskustelijat siltä pohjalta, että he edustavat molemmat kirkon ylintä valtaa, opetusministeri valtiovallan taholta ja piispa kirkon puolelta.

Opetusministerin toimenkuva kattaa myös kirkollisasiat ja tällä hetkellä yhdistettyä opetus- ja kulttuuriministerin tehtävää hoitaa Sanni Grahn-Laasonen.

-Tunnen itse hyvin ministerin, hän on ystäväni ja siksi hänet oli helppo pyytää mukaan. Hän muuten oli paikalla  myös virkaanasettajaisissani, Heikki Arikka toteaa.

Helsingin piispa Irja Askolan kalenteriin ilta ei sopinut ja siksi keskustelemaan pyydettiin Espoon piispa Tapio Luoma.

Illan musiikkiannista vastaa pappina työskentelevä Sini Ikävalko, joka on mukana The Voice of Finland 2017 -laulukilpailussa.

-Itse toimin johdattelijana keskustelussa, johon myös yleisö saa osallistua. Toivon avointa ja hyvää keskustelua, joka antaisi kaikille paljon ajattelun aihetta, Arikka kiteyttää.

Keskustelusarja saa jatkoa toukokuussa, jolloin Arikka kutsuu Helsingin piispaehdokkaat Malmille.

-Sitten ensi syksyn aiheeksi olen ajatellut reformaatiota. Lutherin teesithän käynnistivät reformaation 500 vuotta sitten, joten sen juhlavuoden kunniaksi aihetta on hyvä käsitellä. Sinnekin on tulossa varsin nimekkäitä ja mielenkiintoisia keskustelijoita, kirkkoherra lupailee.

Arvokasta puhetta arvoista käydään opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen ja Espoon piispa Tapio Luoman kanssa Malmin seurakunnan Arvojen ilta -keskustelusarjan ensimmäisessä osassa.
”Arvokkaat”  tiistaina 14.3. klo 17.30–19.30, Malmin kirkossa, Kunnantie 1.

Teija Loponen

 

 

Edellinen artikkeliSini Ikävalko taistelee huomenna paikastaan TVOF:issa
Seuraava artikkeliLukiokummeja ja tukea tarvitsevia etsitään