Joukkoliikenteen vaihtopaikat katselmoitiin: Malmilla sekavaa, Pukinmäessä kova melu

Malmin asema sai moitteita nuhruisesta yleisilmeestään ja kehuja matkustajaa palvelevasta kauppakeskuksesta. KUVA JANI JAKONEN

Malmi on joukkoliikenteen vaihtopaikkana melko hyvä, mutta busseja lähtee kahdesta eri paikasta, mikä hajaannuttaa aluetta ja tekee siitä hieman sekavan. Erityisesti Pikkalankadun bussipysäkit jäävät kauaksi Malmin aseman junalaitureista ja Malmin aseman bussiterminaalista.

Näin arvioidaan Helsingin seudun liikenteen HSL:n julkistamassa joukkoliikenteen vaihtopaikkojen kehittämisohjelmassa, jossa on katselmoitu yhteensä 42 Helsingin seudun suurinta vaihtopaikkaa. Koillis-Helsingistä kehittämisohjelmassa ovat mukana Malmin lisäksi myös Pukinmäki, Puistola ja Viikin tiedepuisto.

Malmin suurimmaksi epäkohdaksi kehittämisohjelmassa mainitaan se, että siellä on kolme erillistä paikkaa, jossa voi vaihtaa liikennevälineestä toiseen: Malmin bussiterminaali, junalaituri ja Malmin asema -niminen bussipysäkkialue Pikkalankadulla.

Kehittämisohjelman mukaan opastusta erityisesti Pikkalankadun pysäkkien ja junalaiturien välillä tulisi parantaa. Juna-asemalta Malmin Novalle kävelevä ei tiedä, mihin suuntaan lähteä, jotta pääsee Pikkalankadun pysäkeille. Lisäksi Pikkalankadun pysäkeiltä puuttuvat aikataulunäytöt. Malmin miinuksena ovat myös usein epäkunnossa olevat aseman liukuportaat ja hissit.

Malmin aseman bussiterminaalin ongelmana on sijainti tuulisella paikalla ja riittämätön pysäkkien sääsuojaus. Lisäksi terminaalissa on liian pienet laiturinumerot, joita ei näe kovin kaukaa. Myös Malmin aseman yleisilmettä moititaan nuhruiseksi ja sotkuiseksi.

Muutoin Malmi arvioidaan varsin hyvin toimivaksi joukkoliikenteen vaihtopaikaksi. Alueelta löytyy muun muassa Malmin aluekartta ja bussiterminaaliin on suora kulkuyhteys junalta. Kauppakeskuksessakin on hyvät opasteet juna-asemalle. Lisäplussana ovat terminaalin hyvä pyöräpysäköinti sekä runsaat kauppakeskuksen palvelut, joita voi hyödyntää samalla kun vaihtaa liikennevälineestä toiseen.

Pukinmäkeä moititaan HSL:n kehittämisohjelmassa epäsiistiksi ja odotusolosuhteiltaan melko epämiellyttäväksi vaihtopaikaksi. Kehä I:n varressa tunnelissa sijaisevat bussipysäkit ovat erittäin meluisia ja junalaiturilla tuulee usein todella kovaa.

Pukinmäen aseman ympäristö on myös hieman sekava, eikä oikeaa bussipysäkkiä välttämättä löydy helposti, sillä busseja lähtee Kehä I:n lisäksi myös täysin vastakkaisesta suunnasta Eskolantien varresta. Aseman pysäkkikartta ei auta koska se on usein töhritty.

Pukinmäen myönteisiä puolia ovat riittävä pyörien liityntäpysäköinti sekä lyhyet kävelymatkat junalta bussille.

Myös Puistolan asemalla hyvää on lyhyet kävelymatkat bussipysäkkien ja junan välillä. Puistola katsotaan muutenkin hyvin toimivaksi vaihtopaikaksi, sillä katselmuksessa ei löydetty juuri muuta parannettavaa kuin yksi uusi aikataulunäyttö asematunneliin sekä istuinpenkit Tapulikaupungintien bussipysäkille.

Viikin tiedepuistossa vaihtaminen bussista toiseen onnistuu hyvin, sillä kävelymatkat ovat lyhyet. Ainoastaan Lahden moottoritiellä sijaitseville pysäkeille on vaikeampi löytää sillä ne sijaitsevat hieman kauempana Pihlajamäentien ja Viikinkaaren pysäkeistä.

Jani Jakonen