Lex Malmi luovutettiin Lohelalle

Lex Malmin Marja Lohelalle luovutti Kim Korkkula (kolmas vasemmalta) mukanaan Juha Krapinoja, Mikko Saarisalo ja Timo Hyvönen. KUVA RAINE HAIKARAINEN

Eduskunnan puhemies Marja Lohela vastaanotti viime keskiviikkona delegaation, joka luovutti hänelle 56 067 suomalaisen allekirjoittaman Lex Malmi, Laki Helsinki-Malmin lentopaikasta -kansalaisaloitteen.

Kansalaisaloitteen toimitti eduskuntaan Malmin lentoaseman ystävät. Kim Korkkulan puhemiehelle ojentamassa lakialoitteessa esitetään, että valtio lunastaa valtakunnallisesti merkittävän Malmin lentoaseman ja sen 138 hehtaarin alueen. Tämä turvaisi pääkaupunkiseudun ja maakuntien väliset ilmayhteydet ja tukisi kaupallisen lentoliikenteen kehittymistä.

– Keskellä pääkaupunkiseutua on oltava paikka, joka voi palvella nopeasti yleistyvää aikataulutonta liikennettä. Kaikissa Länsi-Euroopan pääkaupungeissa on kenttä aikatauluttomalle liikenteelle. Suomen osalta Malmi on ainoa järkevä paikka kentälle, joka palvelee kansallista ja lähimaista tulevaa potkurikone-, liikesuihkukone- ja helikopteriliikennettä, välitti Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen terveisiä eduskunnalle.

Hyvönen painottaa, että lentäminen ja asuntorakentaminen eivät sulje toisiaan pois.

– Molemmat ovat osa koko pääkaupunkiseudun ja Suomen tulevaisuutta.

Lex Malmi on ensimmäinen tänä vuonna eduskunnalle annetuista kansalaisaloitteista.

Miten kansalaisaloite etenee?

  • Kansalaisaloite saa valtiopäiväasiatunnuksen KAA ja ilmoitetaan eduskunnan täysistunnossa mahdollisesti jo tällä viikolla.
  • Aloitteesta käydään lähetekeskustelu, jossa päätetään, mille valiokunnalle asia lähetetään valmisteltavaksi.
  • Valiokunta päättää, ryhtyykö se käsittelemään asiaa ja milloin.
  • Kansalaisaloitteen tekijöiden edustajat pyydetään valiokunnan kuultaviksi. Myös ministeriö ja muut asiantuntijat ja toinen lautakunta voivat saada mahdollisuuden tulla kuulluksi.
  • Valiokunta voi laatia mietinnön ja ehdottaa lain säätämistä tai kansalaisaloitteen hylkäämistä.
  • Mietintö tulee täysistuntokäsittelyyn, jossa päätetään mietinnön päätösehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.
  • Jos käsittelystä luovutaan, jää asia odottamaan mahdollisia myöhempiä toimenpiteitä kuten hallituksen esitystä. Valiokunta voi käsitellä aloitteen myöhemmin uudestaan. Käsittelemättä jäänyt kansalaisaloite raukeaa perustuslain mukaan vaalikauden päättyessä.

Pirjo Pihlajamaa

 

Edellinen artikkeliSiltamäen minigolfin taru päättymässä
Seuraava artikkeliJoukkoliikenteen vaihtopaikat katselmoitiin: Malmilla sekavaa, Pukinmäessä kova melu