Näyttelijä Markku Huhtamolla taidenäyttely

Markku Huhtamon teoksia on parhaillaan nähtävillä Kirjagalleria Laterna Magicassa. Kuva Teija Loponen

Tapaninvainiolainen Markku Huhtamo on varmasti kaikille täkäläisille tuttu mies näyttelijänä. Hänet on voinut nähdä teatterin lavalla, televisiosarjoissa ja elokuvissa, sekä kuulla äänenä vaikkapa Muumipeikossa. Huhtamoa voitaisiin kuvailla myös kuvataiteilijaksi.

-Tämä pienoisveistosten teko on hauskaa ja tuottaa mielihyvää itselle ja ilokseni myös muille. Taiteilija Oiva Toikka tokaisi teoksistani, että eivät ne ole mitään naivismia, ne ovat hyvän mielen töitä, myhäilee Markku Huhtamo taiteestaan saamaa palautetta.

Huhtamon teoksia on ollut muutamana vuonna Naivistit Iittalassa – näyttelyssä ja eräänä vuonna siellä vierailleet koululaiset valitsivat yhden hänen töistään omaksi suosikikseen.

-Minä olen sellainen näpertelijä. Teen asiat vaikeimman kautta, yrittämisellä ja erehtymisellä. Vaan onhan minulla aikaa. Käytän pienoisveistoksissani pääosin kierrätysmateriaaleja, haalin niitä milloin mistäkin. Teatteriltakin saan välillä roskiin meneviä muovimaton palasia ja muuta mitä pystyn vielä hyvin hyödyntämään.

Markun pienoisveistokset huokuvat huumoria, joka syntyy muutaman sanan jujusta ja siihen liittyvästä kuvituksesta pienoisveistoksen muodossa. Ensin syntyy nimi, sen ympärille työ. Esimerkiksi Piispantarkastuksessa kurkistellaan piispan päähineeseen ja kaavun alle, Avaimet hukassa on nimensä mukaisesti avainnippu susihukan takapuolessa, Lavatansseissa tanssitaan kuorma-auton lavalla ja Maahanmuuttaja laskeutuu ufolla kattoteline täynnä tavaraa maahan.

-Nämä ovat sellaisia töitä, että teos ei avaudu ilman nimeä ja pelkkä nimi taas ei saa suupieliä ylös, Markku Huhtamo kuvailee aikaansaannoksiaan.

Nuori kapinallinen näyttää etusormea.
Nuori kapinallinen näyttää etusormea.

Vaikka tärkeintä teoksissa on ydin, joka syntyy nimestä, on valmis pienoisveistos paljon muutakin. Aidon teatterilaisen tapaan Huhtamo haluaa kunnon lavastuksen. Niinpä kissojen Catwalkille hän on koonnut pikkutarkasti aidon kujan romuja rekvisiitaksi, Hevoskuiskaajassa on hevosen ja ihmisen lisäksi aita, josta hevonen on puraissut palasen sekä laudoista koottu tallirakennus ja Kahden asunnon loukussa ovat hiirenkolot ja hiirenloukku huonetilassa, jossa on tapetoitu seinä sekä lattialistat ja muovimatto.

-Sitä vain on pakko tehdä mahdollisimman aito ympäristö, vaikka se aikaa viekin.

Näyttelijänä Markku Huhtamo on ottanut teoksiinsa aiheita myös teatterimaailmasta. On Ensi-ilta, jossa katsomo täyttyy vastasyntyneistä vauvoista hienoissa vaunuissaan, Akseli ja Elina, jossa akselina on auton akseli ja Huomenna hän tulee, jonka innokas odottaja on valmiina tapaamiseen jo yöllä.

-Asko Sarkola sanoi tuossa joku vuosi sitten, että tuo ne teokset tänne näytille ja niin ne olivatkin Kaupunginteatterissa katsojien nähtävissä väliajoilla. Hymynkareita saivat sielläkin tiettävästi aikaan, Huhtamo tietää.

Humoristisia puutöitä Markku Huhtamo kertoo tehneensä jo kymmenisen vuotta.

-Teen aina silloin kun syttyy inspiraatio, pakottamatta ja ajan kanssa. Idean saatan luonnostella mihin vain, vaikkapa kaupan kuittiin, ja alan sitten etsiä tarvikkeita toteutusta varten.

-Lumiukkojen mielenosoitus ilmastonmuutosta vastaan on oikeastaan ainoa kantaaottava teokseni. Ja sen kanssa sain pohtia kauan, ennen kuin keksin kynsilakan sopivan lumiukosta sulavaa vettä esittämään.

Markku Huhtamolta on ehtinyt syntyä jo viitisenkymmentä pienoisveistosta, jotka Jussi Tiainen on kuvannut korttikirjoiksi.

Varsinaiset pienoisveistoksetkin ovat kaupan, mutta enemmän Markku myy niistä otettuja kortteja ja kahta erilaista korttikirjaa.

Pienoisveistoksia ja niistä tehtyjä julisteita voi ihailla helmikuussa Kirjagalleria Laterna Magicassa Rauhankadulla. Siellä ne ovatkin jo herättäneet ansaitsemaansa ihailua ja iloa, eli täyttäneet tehtävänsä tuottaa hyvää mieltä.

-Näinä vihaisen oloisina ja hektisinä aikoina on tärkeää, että joku asia saisi suupielet ylös. Ja jos ei muuta, niin nämä teokset ovat ainakin itselleni hyvää terapiaa, Markku Huhtamo hymähtää.

Teija Loponen

Kirjagalleria Laterna Magica, Rauhankatu 7, Hyvän mielen pienoisveistoksia ja kuvatauluja -näyttely 25.2. asti, postikortteja myynnissä myös näyttelyn jälkeen. Postikortteja on myös Antikvariaatti Kirjakaapissa Hakaniemen hallin 2. krs.

Maahanmuuttaja tulee muuttokuorman kanssa avaruudesta. Huomaa pieni yksityiskohta: kuuma alus kärvensi nurmikkoa.
Maahanmuuttaja tulee muuttokuorman kanssa avaruudesta. Huomaa pieni yksityiskohta: kuuma alus kärvensi nurmikkoa.