Tilakeskus haluaa myydä lasten harrastuspaikan

Kesäisin Unikkotien puutalo jää pihapuiden suojaan. Kaavapoikkeamassa pieni pala puistoa tulisi talon piha-alueeksi, jonne tulisi muutama autopaikka. PIRJO PIHLAJAMAA

Helsingin kaupungin kiinteistövirasto hakee kaavapoikkeamaa Unikkotie 4:n puutalolle, jossa Pukinmäen Taidetalo on järjestänyt kuvataiteisiin painottuvaa harrastustoimintaa lapsille ja nuorille liki 20 vuotta.

Kiinteistövirastossa katsotaan, että rakennus on helpompi myydä, kun leikkipuistorakennukseksi merkityn talon käyttötarkoitusta muutetaan.

Kaupunkisuunnittelulautakunta on eilen saanut eteensä esityksen, jossa sitä pyydetään muuttamaan talon alakerta liike- tai yleiseksi tilaksi ja yläkerta asumiseen. Kiinteistövirastosta todetaan, että kun yläkertaan tulee asunto, on noin 160 kerrosneliömetrin kokoinen rakennus helpompi myydä.

Kiinteistövirasto on tiedottanut muutoshankkeesta Unikkotien naapurustossa ja saanut neljä asiaa koskevaa muistutusta. Niistä yksi on Pukinmäki-Seuralta, joka vastustaa asemakaavasta poikkeamista. Myös muissa muistutuksissa toivotaan taidetalo-toiminnalle jatkomahdollisuutta ja pelätään rakennuksen myyntiä ja kulttuuritoiminnan loppumista, jos asemakaavapoikkeama tapahtuu.

Tilakeskus on käynyt taidetalon kanssa talosta kauppaneuvotteluja. Pukinmäen Taidetalon puolelta neuvotteluissa on ollut mukana Veijo Muroke. Hän kertoo, että taidetalo on kiinnostunut ostosta, mutta tällä hetkellä siihen ei ole taloudellista mahdollisuutta, koska yhdistys neuvottelee lähellä toimivan sirkuskoulun käytössä olleen salin ostosta.

Lisäksi Unikkotien neuvotteluissa ei ole päästy myyntihinnasta yhteisymmärrykseen.

Muroke muistuttaa, että Unikkotien talo oli aikanaan purettava rakennus, jonka korjaamiseen yhdistys haki mittavan pankkilainan. Murokkeen mukaan taloa on myös kunnostettu talkootyönä ja lahjoitusvaroilla ilman kaupungin panosta.

– Meidän pitäisi ostaa oma sijoitus takaisin, Muroke ihmettelee.

Tilakeskus on teettänyt talosta yksityiskohtaisen kuntoarvion, jonka mukaan rakennusta odottaa yli sadantuhannen euron remontti.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliSeurakunnalla miljoonan säästö: Kaikista seurakuntakodeista luovutaan
Seuraava artikkeliLukutilaa etsitään Malmitalosta