Seurakunnalla miljoonan säästö: Kaikista seurakuntakodeista luovutaan

Seurakuntakotien toiminnoille alkavat uudelleenjärjestelyt. Osa toiminnoista lopetetaan, osa siirtyy kirkoille ja joillekin etsitään korvaavia tiloja lähistöltä. Kuvat Teija Loponen & Janina Issakainen

Malmin seurakunnan toiminta-alueella sijaitsee neljä seurakuntakotia, Pihlajistossa, Pukinmäessä, Siltamäessä ja Tapulikaupungissa, sekä Malmin seurakuntatalo nuorten käytössä. Näistä kaikista viidestä tilasta on tarkoitus luopua tämän vuoden aikana.

Kaikki Helsingin seurakunnat ovat toimintakulttuurin muutoksessa, joka merkitsee myös säästötoimenpiteiden aikaansaamista. Yhteinen kirkkovaltuusto on ohjeistanut seurakuntia löytämään säästöt toiminta- ja kiinteistökuluista.

Malmilla säästöihin päästään pääosin seurakuntakotien tiloista luopumalla. Seurakuntaneuvosto teki asiasta päätöksen tammikuussa.

-Ratkaisu tiloista luopumiseksi ei ollut helppo, mutta asiaa on valmisteltu ja harkittu huolella. Toiminta kaikissa seurakunnan tiloissa jatkuu normaalisti tämän kevätkauden, kertoo kirkkoherra Heikki Arikka.

Tiloista luovutaan vuoden loppuun mennessä, Siltamäen seurakuntakodista myöhemmin. Valtaosa tiloista on seurakuntayhtymän omistuksessa, Pukinmäen seurakuntakoti on toiminut vuokratiloissa.

-Tarvittaessa joustamme kyllä tiloista luopumisen ajankohdasta. Nyt ryhdymme käymään läpi kaikkien tilojen toiminnat ja mietimme, mitkä kaikki niistä ovat jatkossakin alueella tarpeellisia. Tämän selvityksen jälkeen tutkimme, mihin jäljelle jääviin tiloihin toimintaa voidaan siirtää. Tarvittaessa etsitään myös korvaavia tiloja, eli olemme valmiita vuokraamaan tilaa niissä kaupunginosissa, joissa se tuntuu välttämättömältä, selventää kirkkoherra Arikka.

Sellaisille seurakuntakodeilla kokoontuneille ryhmille, jotka eivät ole seurakunnan omaa toimintaa, ei uusia toimintatiloja etsitä.

Arikka haluaa muistuttaa, että seurakunnan on tarkoitus toimia jatkossakin alueen ihmisten hyväksi. Tilojen lopettaminen ei tarkoita sitä, ettei jollain alueella enää toimittaisi tai pidettäisi toimintaa mahdollisimman monipuolisena ja eri ikäryhmille kohdistuvana.

-Muutos on samalla mahdollisuus aivan uudenlaiseen tekemiseen. Samalla karsitaan toiminnan päällekkäisyyksiä.

Säästötoimenpiteiden toteuttamiseen liittyy myös organisaatiouudistus, jonka jälkeen nykyisenlaista piirijakoa ei enää ole vaan tilalle tulee uusi hallintomalli. Organisaatiouudistus pyritään saamaan valmiiksi syyskaudelle.

-Työntekijöihin seurakuntakodeista luopuminen ei työllisyysmielessä vaikuta, mutta organisaatiomuutos tulee kyllä vaikuttamaan työnkuviin.

Seurakuntakodeista luopumisen jälkeen Pukinmäessä jää seurakunnan käyttöön Porttikahvilan, Pajan ja kutomakerhon tilat.

-Porttikahvilaa sisustetaan uusiksi, jotta siellä voi kokoontua useampia eri ryhmiä. Kirpputori lopetetaan ja sen käytössä olleesta huoneesta tulee kerhohuone lapsille. Sitäkin tutkimme, saisiko puutyöpajaan ja kutomakerhon tilaan siirrettyä muutakin toimintaa, kirkkoherra pohdiskelee.

Malmin seurakuntatalosta luopumisen jälkeen  nuorten yhteisen toiminnan pääpaikaksi tulee Tapanilan kirkko. Nuorten toimintaa tulee olemaan eri puolilla seurakuntaa.

-Lähes jokaisesta kaupunginosasta on lähimmälle kirkolle noin kolmen kilometrin matka. Meillä on siis varsin tiheä kirkkoverkko verrattuna  muuhun maahan, Heikki Arikka huomauttaa.

Hän pahoittelee sitä, että seurakuntaneuvostolla ei ollut enää mahdollisuutta käydä keskustelua siitä säästetäänkö ja millä tavoin, vaan noin miljoonan euron säästömääräykseen pääsemiseksi tiloista luopuminen oli ainoa vaihtoehto.

Teija Loponen