Hannes Karppinen ja Tapani Kiminkinen haluavat parantaa kansan

Parannetaan kansa, Hannes Karppinen & Tapani Kiminkinen, Kustannusosakeyhtiö Tammi 2017.

Televisiosta ja lehdistä tuttu lääkäri Tapani Kiminkinen sekä Malmilla yli 30 vuotta työskennellyt, Suomen tunnetuin kansanparantaja Hannes Karppinen julkaisivat juuri yhdessä Tammen kustantaman kirjan Parannetaan kansa.

Lähes parisataasivuinen kirja on painavasta asiasta huolimatta keveää luettavaa humoristisen lähestymistapansa ansiosta. Elintapojen muutoksen tärkeydestä ei saarnata, vaan kerrotaan mitä asioita omien potilaiden keskuudessa on pienilläkin muutoksilla saatu aikaan.

Lukijaa saattaa heti alkuun hämmentää lääkärin ja kansanparantajan yhteistyö. Miten tiede ja kansanperinne voivat kohdata?

-Ei siinä pitäisi olla mitään hämmentävää. Ristiriitoja ei esiinny, sillä lääketiede on tiedettä, diagnoosin tekeminen on lääkärin tehtävä ja kansanparannus viisauksineen on kansanparannusta. Meillä on Hanskin kanssa yhteinen arvomaailma ja vuosikymmenten tuttavuuden pohjalta kumpuava arvostus toisiamme kohtaan, Tapani Kiminkinen toteaa.

Hän lisää, että usein on valitettavasti niin, että lääkäreillä ei ole mahdollisuutta perehtyä potilaisiin niin perusteellisesti, että löytäisivät sairauksien takana olevat vaivat, jotka voidaan hoitaa muutenkin kuin pillereillä tai puukolla. Hannes Karppinen perehtyy potilaisiinsa niin suurella antaumuksella, että löytää syvältä kumpuavat syyt.

-Ihmisillä on nykyään paljon pahaa oloa, jota ei osata purkaa. Monesti fyysisen vaivan takana voi olla vaikkapa ongelmat avioliitossa, Karppinen tietää.

Vastaavasti Karppinen myöntää, että kaikkia vaivoja ei manuaalisella hoidolla voida auttaa.

-Jos ei ole varma mistä on kyse, ei pidä sekoittaa näppejään asiaan.

Kiminkinen haluaa kuitenkin huomauttaa, että kansanparantajienkin joukossa on niin puoskareita ja huuhaa-hoitajia, kuin myös Karppisen kaltaisia oikeita kansanparantajia.

Hyvää yhteistyötä Karppisen Hannes on tehnyt kymmenien muidenkin lääkärien kanssa, jotka ovat havainneet kansanparantajan taidot. Näitä Hanneksen taitoja ovat esiin tuoneet myös lukuisat häneltä avun saaneet julkisuuden henkilöt urheilijoista muusikoihin ja poliitikoista näyttelijöihin. Aina Kimi Räikkösestä Harri Holkeriin ja Vesa-Matti Loiriin.

Kirjan tehneitä miehiä yhdistää huoli kansanterveyden rapautumisesta. He ovat molemmat varmoja siitä, että terveyspalveluiden kustannuksissa voitaisiin säästää valtavia summia ja kymmenettuhannet ihmiset välttyisivät turhilta sairastumisilta, jos elämäntapoja muutettaisiin, ennaltaehkäisevää valmennusta lisättäisiin ja manuaalista hoitoa käytettäisiin enemmän. Ihmiset pitäisi saada treenaamaan kroppaansa ja liikkumaan. Koneellistuminen ei ihmistä terveeksi tee.

-Aito tasa-arvoinen kohtaaminen ja kosketus saavat ihmeitä aikaan!

Harri ja Reijo ovat saaneet isältään Hannekselta kansantaitoon pohjautuvia oppeja parantaa ihmisiä. KUVA TEIJA LOPONEN
Harri ja Reijo ovat saaneet isältään Hannekselta kansantaitoon pohjautuvia oppeja parantaa ihmisiä. KUVA TEIJA LOPONEN

Jotta tietous kansanparantajien taidoista leviäisi, on Tapani Kiminkinen pyytänyt Hannesta useammankin kerran puhumaan oman terveysasemansa lääkäreille esimerkiksi heijastekivuista.

Sote huolettaa sekin lääkäriä valinnanvapauden vuoksi.

-Pitkäkestoiset hoitosuhteet ovat todella arvokkaita, vain niiden kautta oppii tuntemaan potilaan ja sairauksien syy-yhteydet. Erityisen tärkeä pitkä hoitosuhde on esimerkiksi diabeetikkojen kohdalla.  Vain hyvin potilaan tunteva henkilö voi kajota sellaisiinkin asioihin, joissa potilas pitää saada muuttamaan tottumuksiaan ja tapojaan terveellisempään suuntaan. Ne asiat vaativat aikaa ja tietynlaista hienotunteista lähestymistapaa, Kiminkinen muotoilee.

Niin kirjassa kuin yhteisillä luentoreissullaankin miehet haluavat muistuttaa, että jokainen ihminen on yksilö ja hänen sairauttaan tulee hoitaa yksilöllisesti, vaikka se olisikin massojen sairaus. Tärkeintä on luoda parantumisen ilmapiiri. Jopa silloin, kun ihminen on todennäköisesti parantumattomasti sairas.

Parannetaan kansa –kirja ei ole kummallekaan ensimmäinen kirjallinen teos. Tämän kirjan teon ehtona he pitivät kustantajan suuntaan sitä, että saavat kirjoittaa asioista sellaisella kielellä, jota kansa ymmärtää ja jaksaa lukea. Ei siis turhan tieteellisesti, vaan käytännön esimerkkejä kertoen ja asioita yhdessä pohdiskellen.

Kirjassa tuodaan esiin myös se, että toisin kuin lääkärien tieteeseen perustuva ammattitaito, Hanneksen taidot parantaa ihmisiä kumpuavat esi-isiltä.

Hannes on saanut omaa osaamistaan jakaa ilokseen pojilleen Reijolle ja Harrille. He ovat päteviä terapeutteja ja hankkineet koulutusta hoitotyöhön samoin kuin Reijon Aleksi-poika, joka on juuri aloittanut osteopaattikoulutuksen.

Hannes on siis päässyt toteuttamaan Ere Kokkosen hänelle vain viikkoa ennen kuolemaansa lähettämän viestin sisällön:

”Hanski muista, älä vie taitojasi, tietojasi mukanasi. Siirrä ne seuraaville jälkipolville”.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliLentokonehangaarissa valmistetaan huippukelloja
Seuraava artikkeliTapahtumatuottaja Taavitsainen Viikin norssista