The Great Helsinki Swing Big Band soittaa yhä täysille saleille

The Great Helsinki Swing Big Band kerää kuukausittain Malmitalon salin täyteen fanejaan. Vasemmalla takarivissä Sami Pöyhönen. Kuva Leila Karvonen

Jo reilusti yli kymmenen vuotta on Malmitalolla saatu nauttia kerran kuussa keskiviikkoisin The Great Helsinki Swing Big Bandin musiikista. Ja bändin suosio on niin suuri, että lähes jokainen konsertti on ollut loppuunmyyty.

Vuonna 2005 perustettu The Great Helsinki Swing Big Band on ainoa perinteiseen swing-aikakauden big band -musiikkiin erikoistunut musiikin ammattilaisista koostuva orkesteri Suomessa. Se rekisteröityi yhdistykseksi syksyllä 2007 ja vuonna 2010 TGHSBB valittiin Big Bandien Suomen mestariksi.

Pelkästään Malmitalon konserteissa on tähän mennessä käynyt lähemmäs parikymmentätuhatta kuulijaa. Malmitalon lisäksi TGHSBB on konsertoinut Helsingin Musiikkitalon suuressa konserttisalissa, Lahden Sibeliustalossa, Hämeenlinnan Verkatehtaalla ja Turun konserttitalolla.

-Ensimmäiset vuodet teimme kaikki työtä täysin palkkiotta. Oli kova into saada asia esille. Nyt myöhemmin olemme muun muassa Taike:n avulla saaneet aikaan pienen palkkiosysteemin, orkesterin puheenjohtaja Sami Pöyhönen paljastaa

Pöyhönen kertoo, että bändin konsertit suunnitellaan miettien historian tekijöitä ja tapahtumia. Sen jälkeen mietitään onko ajankohtaan liittyvää materiaalia tarjolla tai voidaanko niitä teettää. Suoraan vanhoilta levyiltä materiaalia tuottavat muun muassa Petri Krzywacki ja Pentti Lasanen. Seuraava vaihe on sitten  pohtia, kuka omista solisteista olisi paras teemaa esittämään.

-Osaan konserteista etsitään uusia laulajia tai soittajia, joita haluamme esitellä, tai jotka ovat sopivia kyseiseen aiheeseen, kertoo Pöyhönen konserttien synnystä.

Kun vanhimmista konserteista on kymmenkunta vuotta, voidaan joitain teemoja esittää jo uudelleenkin.

Harva tietää, että orkesterissa on jäseninä myös laulajia. He ovat konserteissa ensisijaisia esiintyjiä.
-Tilaisuuden tullen pyrimme ottamaan mukaan uusiakin hyviksi havaittuja solisteja, mutta se on myös rahakysymys, jota ei aina voida ylittää, Sami Pöyhönen huomauttaa.

Soittajista alusta alkaen mukana ovat olleet Antti Rissanen, Mikko Mäkinen, Jartsa Karvonen, Risto Salmi ja Pöyhönen itse. Moni muukin on ollut mukana varsin alkupuolelta lähtien. Toisinaan konserteissa näkyy aivan uusia kasvoja soittajina ja se johtuu keikkojen päällekkäisyyksistä. Joitakin soittajia on myös jäänyt jo pois.

Kapellimestarina toimii pääsääntöisesti Antti Rissanen, mutta hänelläkin osuu joskus päällekkäisyyksiä keikoille.

-Martti Peippo on orkesterissa pitämässä yllä Artie Shaw –historiaa ja nyttemmin Billie Holiday sekä Pepe Wilbergin ohjelmistoa. Jussi Lampela tuo mukaan omia projektejaan ja johtaa pyydettäessä, samoin Erno Tiittanen. Jos muilla kapellimestareilla on tarjota meille tekemistä ja kuuluu itse kauppaan mukaan, saatamme tarttua tarjoukseen. Se edellytää kuitenkin, että tarjottu tyyli kuuluu omaan tyylisuuntaamme, siitä olemme varsin tiukkoja, Pöyhönen huomauttaa.
Vaikka vuosikymmen on pyörähtänyt swingin merkeissä, on orkesteri nyt vähintään yhtä innostunut kuin alussa.

-Henkilökohtaisesti oma innostukseni on kasvanut vuosittain 200 %, koska myös osaaminen on asiassa kasvanut. Ainakin omasta mielestäni jokainen vuosi on aina edellistä parempi!

Samaa mieltä tuntuu olevan yleisö, jolta Pöyhönenkin saa toisinaan palautetta.

-Lavaltakin katsoen huomaa, että meillä on todella paljon vakiokuulijoita. Silloin tällöin konserttivieraat tulevat kertomaan, että minä olen käynyt kaikissa konserteissanne 5, 6, 7, 8, 9 tai 10 vuotta. Jo kauan ennen kausilippuja! Se tuo tosi hyvän fiiliksen, että niin moni tulee aina vain uudelleen. Saamme toisinaan kuulijoilta myös ehdotuksia, joita mahdollisuuksien mukaan toteutamme, orkesterin puheenjohtaja kertoilee.

Valtaosa kuulijoista vaikuttaa tulevan Koillis-Helsingin alueelta.

-Mutta tarjoaisimme mieluusti musiikkiamme täkäläisten lisäksi myös sikäläisille, Pöyhönen heittää.

Orkesterin puheenjohtaja kiittelee, että Malmitalon tarjoamat puitteet ovat orkesterille olleet erinomaiset.

Kaikissa konserteissa toteutetaan äänentoiston osalta ns. luomu-periaatetta, jossa big band ei käytä äänentoistoa vaan soittaa akustisesti. Useimmiten orkesterin kokoonpano on tavanomainen big band, eli 5 saksofonia, 4 trumpettia, 4 pasuunaa, piano, basso, kitara, rummut, solisti ja kapellimestari.

–Mutta koska pyrimme mahdollisimman autenttiseen soundiin niin välillä kokoonpano saattaa olla pienempi, mikäli alkuperäisversiot on soitettu pienemmällä kokoonpanolla.

Tyypillinen The Great Helsinki Swing Big Bandin konsertin kesto on noin 75 minuuttia, väliaikaa ei ole.

Teija Loponen

 

The Great Helsinki Swing Big Band Malmitalossa:

18.1. The Magic of Buddy Rich

15.2. Teemana Monica Zetterlund

15.3. 100 vuotta suomalaista svengiä

12.4. Julie London song book – Black coffee

17.5. Teemana George Gershwin

Edellinen artikkeliHulevesistä nousi huoli Takalantien ympäristössä
Seuraava artikkeliKoillisen peruskoululaisilta kysellään sisäilmasta