Tarvetta valppauteen

teija loponen

Helsinkiä suunnitellaan nyt kovaa vauhtia. Uutta rakentamista on tiedossa jokaiseen vajaassa käytössä olevaan nurkkaan. Lähiaikoina kaupunkisuunnitteluvirasto järjestää useita asukastilaisuuksia, joissa käsitellään paikallisia rakentamissuunnitelmia. Niitä riittää täälläkin. Asukkaat saavat olla valppaina, jos mielivät ottaa kantaa muuttuvaan asuinalueeseensa. Maanantaina keskusteltiin Pukinmäessä sen asemanseudun kehittämisestä, ensi viikolla on vuorossa Fallkullan suunnitelmat. Pukinmäessä asukkaat suhtautuvat tiettävästi periaatteessa myönteisesti rakentamissuunnitelmiin. Asemanseutu koetaan nykyisellään ankeaksi ja vähän pelottavaksikin paikaksi. Liikerakentaminen ja uudet asuintalot voisivat lisätä kulkijoita aseman seudulle ja siten tehdä siitä turvallisemman tuntuisen. Huolta kannetaan siitä, miten liityntäpysäköinti jatkossa sujuu ja että esimerkiksi nuorisotalo ja pienyritysten palvelut säilyisivät keskustan alueella. Myös pyöräreitteihin on toivottu kiinnitettävän enemmän huomiota.

Fallkullassa tulevaisuudesta ovat huolissaan etenkin Sunnuntaipalstojen asukkaat. Omakotitaloalue olisi suunnitelmissa saamassa naapurikseen korkeita kerrostaloja, jotka veisivät nykyisiltä tonteilta rauhan ja arvon. Samoin moni Fallkullan kotieläintilalla paljon aikaansa viettävä pohtii muuttuuko alue liian rakennetuksi, jääkö eläimille ja ihmisille tilaa ulkoilla ja nauttia maalaismaisista maisemista. Puistomaista rakentamista kaihdetaan. Liian tiuhaa rakentamista ei haluta, vaikka päiväkodeille olisikin tarvetta. Koulun rakentamissuunnitelmaa on ihmetelty, etenkin kun Tapanilan puolella on niin tiukasti opetusviraston puolelta vaadittu koulujen alasajoa oppilaskadon vuoksi.

Suutarilassa puolestaan edelleen odotellaan, että siellä päästäisiin samantapaiseen tilanteeseen kuin Jakomäessä. Jakomäessä on suunniteltu purkaa vanhat koulu- ja nuorisotalorakennukset ja tilalle rakentaa uutta. Suutarilassa moni olisi valmis luopumaan paljon tilaa vievästä ja epäkäytännöllisestä ostoskeskuksesta edellyttäen, että liiketilaa lähiyrityksille olisi jatkossakin tarjolla kohtuulliseen hintaan. Toiveena olisi saada vaikkapa ikäihmisille sopiva asuintalo ja palveluita sen alakertaan.

Päätoimittaja Teija Loponen