Yhtä juhlaa?

teija loponen

Tämän vuoden toivotaan olevan yhtä juhlaa maamme täyttäessä kunniakkaat 100 vuotta. Kuten tasavallan presidentti Sauli Niinistö uudenvuodenpuheessaan totesi, me kaikki voimme hyvin, kun kukaan ei voi pahoin. Presidentti korosti kaikkien osallisuutta ja tasavertaisuutta. Sitä tarvitaan, jotta Suomella menisi hyvin ja juhlavuosi olisi hyvä kaikille. Alkaneeseen vuoteen sisältyy monenlaisia tapahtumia, joiden pääpaino on pitkälti kaupunkien keskustoissa. Silti hauskoja tapahtumia ja iloisia yllätyksiä tullaan varmasti tapahtumapuolella kokemaan täällä Koillis-Helsingissäkin, sillä juhlavuoden ohjelmaa voi järjestää kuka vain. Ja idearikasta väkeä täältä löytyy, se on nähty muun muassa elävien adventtikalentereiden välityksellä.

Vuoden viimeisenä päivänä suuri joukko ihmisiä kokoontui Malmin lentoasemalle hyvästelemään sen lennonjohtopalveluita. Nyt Helsingillä on sangen kyseenalainen kunnia olla kaiketi Euroopan ainoa pääkaupunki, jolla on vain korpikenttä. Lentotoiminta Malmilta jatkuu, mutta valvomattomalta lentopaikalta ja vain toiselta kiitotieltä. Paikalle pitkin päivää saapuneet halusivat kunnioittaa kentän pitkää historiaa. Läsnä oli niin lukuisa joukko lentäjiä kuin myös aivan tavallisia asukkaita, jotka ovat viihtyneet lentokentän maisemissa. Hyvästejä ei kentälle jätetty, sillä tavoitteena on saada Malmin lentoasema ehdolle Unescon maailmanperintölistalle ja kenttä suojelluksi ilmailutoiminnan mahdollistamiseksi tulevinakin vuosikymmeninä.

Alkanut vuosi tulee juhlallisuuksien lisäksi sisältämään puurtamista asioiden eteenpäin viemiseksi. Yksi juuri nyt paljon tunteita herättävä asia on Kotinummen leikkipuiston tulevaisuus. Saako puisto uuden rakennuksen palaneen tilalle vai ei. Moni alueen valtuutetuista on ajamassa päätöstä uudisrakennuksesta. Huhtikuussa koetaan kunnallisvaalit ja niissä on Koillis-Helsingistäkin lukuisa joukko ihmisiä ehdolla. Niinpä nyt seurataan silmä tarkkana, millaisia kannanottoja heiltä tulee lentokenttään, leikkipuistoon, koulujen kunnostamiseen ja moneen muuhun laajoja ihmismääriä koskeviin asioihin. Paikallispoliitikoissakin riittää valinnanvaraa.

Päätoimittaja Teija Loponen